Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!

Все пак повечето от тях предпочитат астрономическото
11 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
171
Зимно или лятно часово време: Българите разделени, имат аргументи!
Снимка: Reuters

Българите остават разделени по въпроса зимното или лятното часово време трябва да остане, след като догодина въртенето на стрелките ще остане в историята.

Още по темата

Все пак проучване на "Екзакта рисърч груп" показва, че има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни.

Данните са на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Според данните 48% от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас.

20% от интервюираните пък нямат мнение по въпроса или все още не са решели. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното.

Любопитното е, че привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора – тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.

"Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор", коментират от "Екзакта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
27
 
! Отговори
gj преди 5 години
Най-трагичното тук е липсата на мнение на младите - те нямат мнение, защото няма къде да се оформи такова - в главите им има мнение само за смартфони ...Бъдещето на БГ се очертава много,много тежко ...
12
11
 
36
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
И кой какво ще прави, като съмне сутрин в 5, ако въведат зимното (астрономическо) време през лятото? Интересно ми е какви са аргументите, за да предпочетеш да съмва в 5, вместо вечер да е светло до 22 ????
11
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно - по-младите, образовани и жителите на столицата са за лятното! А като се има предвид, че на повечето от младите не им се занимава с проучвания и каузи, значи реално повечето хора искат лятното часово време! Повечето хора, младите, хората с идеи и желание за културен живот! Нормално!
10
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УЖАС!Какви са предимствата на зимното?ако ще остане то, предпочитам да си продължим да си го въртим ... лятото няма как да ми се стъмва в 20 часа, а сутрин да се съмва в 4
9
11
 
33
 
! Отговори
и аз преди 5 години
До и азПо малък процент е на младите , защото много голяма част живеят в чужбина а тук е останало старото консервативно население, което си живее със старите порядки и не приема новости. Ооо да забравих, че "Влияе зле на здравето им". Искам да ги попитам точно тези които искат зимното време - Нима не е хубаво денят да е по дълъг ?
8
8
 
16
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Имаме новина! Българите били разделени в мнението си!
7
6
 
32
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Проучването не е представително - изискваше регистрация данни, а аз нямах време да се вмъкна и не успях да гласувам да остане лятното време.
6
12
 
41
 
! Отговори
и аз преди 5 години
В полза на избора на лятното часово време за постоянно пък се изказват по-младите хора тези на възраст между 30 и 40 години, високообразованите и жителите на столицата.Или по-просто казано - хората които имат социален живот, хората които искат след работа да се разходят, да ходят на представления, концерти или мероприятия.За тях е много по-добре да е лятното.По малък процент е на младите , защото много голяма част живеят в чужбина а тук е останало старото консервативно население
5
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното разбира се! Не на зимното!
4
5
 
22
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
И да нямахме право да избираме, пак щяхме да сме разделени.
3
18
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макар и не астрономическо, по-добре да е лятното часово време. Много по-добре е да имаме повечко светлина вечер отколкото сутрин.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не сте понагласили нещо? А?
1
16
 
44
 
! Отговори
По-добре преди 5 години
Лятно