Падне ли таванът: Един с 19 бона пенсия, а 4-ма с 10 хилядарки

Общият брой на пенсионерите у нас към 30 септември е 2 160 292
Обновена: 12 окт 2018 19:28 | 12 окт 2018 18:00,
106
Падне ли таванът: Един с 19 бона пенсия, а 4-ма с 10 хилядарки
Снимка: архив, Булфото

Размерът на най-високата определена песния към момента в България е... 19 521 лева.

Това съобщава в писмен отговор социалният министър Бисер Петков на въпрос от депутата от "БСП за България" Георги Гьоков.

Още сметки:

До 2 хил. лева ще взимат 35 502 българи, до 3 хиляди – 615.

Още по темата

За 4 хилядарки пред банкоматите ще се редят 73-ма, а 14 ще приберат чисти 5 хиляди лева.

Над 5 хиляди ще взимат само 12 души, а броят на пенсиите с действителен размер над 10 000 лв. е 4.

По закон президентите ни получават пожизнени пенсии, които са близо 4 хила. лева, защото това приеха преди време народните ни избраници – така бившите ни държавни глави (Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов) взимат 60% от основното възнаграждение без добавките на действащия държавен глава.

От отговора на министър Бисер Петков става ясно още, че общият брой на пенсионерите у нас към 30 септември е 2 160 292.

До тази дата размерът на средната пенсия на начислена основа пък е 362, 66 лв., допълва той, като се позовава на информация, изготвена от Националния осигурителен институт.

Въпреки обещанията на властта, таванът за пенсиите обаче остана и догодина.

Така максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли.

Пак от тогава и пенсиите ще бъдат преизчислени по швейцарското правило и се планира да бъдат индексирани с 5,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
30
 
! Отговори
МладБачкатор преди 5 години
Баба ми с 52 + 5 години по болниците в Либия години трудов като медицинска сестра и акушерка и работила след пенсионна възраст до 79 години, получава пенсия от 296 лева след последното увеличение. С вдовишката добавка от дядо ми, взима 410 лева..... Ай честито, пичове ясно е че за нас пенсии може да няма, трябва да си копуваме апартаменти и да ги даваме под наем, друг изход не виждам (стига да има кой да ги наема тогава)
76
1
 
3
 
! Отговори
ogin преди 5 години
Искам пенсияяяяяя
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя с 19521 лева е Митьо Гестапото. Той най-много е работил в тая държава най-много хора е вкарал в затвора за вицове срещу Тодор Живков и затова му се полага най-високата пенсия.
74
4
 
30
 
! Отговори
7 преди 5 години
Хващам се на бас, че те и без това са си богати.
73
7
 
6
 
! Отговори
направигоза Българи преди 5 години
Дано на тези специални хора да им падне тавана А вий раждайте, ба, за по-добър секс
72
6
 
26
 
! Отговори
бай х преди 5 години
пенсионните осигуровки трябва да са по желание и всеки да избира държавен или частен пенсионнен фонд , лични спестявания , инвестиции ....
71
2
 
4
 
! Отговори
veteran преди 5 години
журналист, мила водещ редаване по националните телевизии
70
3
 
38
 
! Отговори
Овчар преди 5 години
Никъде по света няма социални пенсии по 3-4 Хил евро. Защо заблуждавате стадото?
69
1
 
27
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До 70 АнонименЗа работодател който не плаща заплати и осигуровки Затвор! Да ама преди няколко год токива като цъфналият гербер ЦЦачева отхвърлиха предложението! пп. тази ЦЦачева трябва да останат без пенсия!
68
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ така не става,защото има много здраво работили хора,на които не са им плащали осигуровки шефовете и ако се обадят ще си загубят работата и ще бъдат смачкани от местните феодали,защото администрация,полиция,кметство и други институции са като свински черва,гарван гарвану око не вади.И така го отнасят точно хората,които имат най-голяма нужда от помощ.
67
4
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До Анонименразни далавераджии направиха поредната далавера. Очевидно това не са държавни служители и по-точно това не са хора на заплата, а самоосигурявали се.-------------Защо реши, че всички са далавераджии? А многото търтеи в тази държава дето присъстват на раб.места но за 2ва лв. не са свършили работа, м?
66
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една женичка, силно ощетена от правилата, по които се пенсионират българите днес, предлагаше правило:Минималната пенсия да се изчислява, като за всяка година от трудовия стаж се дават по 10 лв. Към получената сума да се добавят изчислени по съответни коефициенти добавки за квалификация, за заемана длъжност и т.н.Доколкото знам, изпратила е това предложение и до парламента, и до други институции. Но дали някой обръща внимание на предложенията на отделни граждани?
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Старец от БАНСред неговите колеги имаше няколко човека на научни длъжности, чиято обща продукция се състоеше само от статии, по-малко от 10 на брой. Две от тези лица бяха хабилитирани, бяха и шефове на звена. Едното лице беше ръководител на секция. Така се пенсионираха.Няма да спомена името на института. Вероятно не само там има такива куриози.Вие, господине, преценете кой от тези хора какви приноси за науката има и дали са получавали заплати, а после и пенсии, отговарящи на приносите им?
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите управляващи все ходят някъде да видят как стоят нещата по белия свят и накрая се връщат тук и сътворяват нещо невиждано .Ами нали ходите все в командировки е въведете тук швейцарската пенсонна система -ама не защото на ония горе не им изнася
63
3
 
25
 
! Отговори
бай х преди 5 години
таван винаги ще има ... това е пирамида в която много хора да внасят и малко хора да взимат / ако може и малки суми / а такива статии се пишат за да имат стимул да внасят вярващите в светлото бъдеще което ще го решава някой управляващ крадец след 20 - 30 години
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теоретично не е възможно, който се пенсионира сега, да получи пенсия от няколко хиляди лева. Това са пенсии на пенсионирали се, когато нямаше таван на осигуровките и с три най-добри години по избор, разни далавераджии направиха поредната далавера. Очевидно това не са държавни служители и по-точно това не са хора на заплата, а самоосигурявали се.
61
2
 
7
 
! Отговори
И вие в БАН сте едни преди 5 години
До Старец от БАНПознавах лице, написало 8 монографии и над 300 статии. И монографиите, и сборниците, в които са поместени статиите са минали през Научен съвет и са публикувани. Почти до пенсия този човек беше най-обикновен проучвател (за онези, които не са от БАН пояснявам - това е длъжност на висшистите от научно-помощния персонал, които събират материали и правят библиографски справки, които предоставят на "учените"). Пред пенсия направо го хабилитираха, за подигравка.Ще продължа.
60
1
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
А защо да не е ? За държавните служители да има таван, но за частния сектор не! 30т год. се раздържавяваше и нищо не се съграждаше!
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутатските, президентските и още някои от съдебната система пенсии и сега са без таван.
58
11
 
8
 
! Отговори
Старец от БАН преди 5 години
*** ***. Махнете тавана и сложете данък на парите за пенсия над максималния осигурителен доход. Толкова е просто! Дори и десятък да е! Нема такива държава!