Падне ли таванът: Един с 19 бона пенсия, а 4-ма с 10 хилядарки

Общият брой на пенсионерите у нас към 30 септември е 2 160 292
Обновена: 12 окт 2018 19:28 | 12 окт 2018 18:00,
106
Падне ли таванът: Един с 19 бона пенсия, а 4-ма с 10 хилядарки
Снимка: архив, Булфото

Размерът на най-високата определена песния към момента в България е... 19 521 лева.

Това съобщава в писмен отговор социалният министър Бисер Петков на въпрос от депутата от "БСП за България" Георги Гьоков.

Още сметки:

До 2 хил. лева ще взимат 35 502 българи, до 3 хиляди – 615.

Още по темата

За 4 хилядарки пред банкоматите ще се редят 73-ма, а 14 ще приберат чисти 5 хиляди лева.

Над 5 хиляди ще взимат само 12 души, а броят на пенсиите с действителен размер над 10 000 лв. е 4.

По закон президентите ни получават пожизнени пенсии, които са близо 4 хила. лева, защото това приеха преди време народните ни избраници – така бившите ни държавни глави (Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов) взимат 60% от основното възнаграждение без добавките на действащия държавен глава.

От отговора на министър Бисер Петков става ясно още, че общият брой на пенсионерите у нас към 30 септември е 2 160 292.

До тази дата размерът на средната пенсия на начислена основа пък е 362, 66 лв., допълва той, като се позовава на информация, изготвена от Националния осигурителен институт.

Въпреки обещанията на властта, таванът за пенсиите обаче остана и догодина.

Така максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли.

Пак от тогава и пенсиите ще бъдат преизчислени по швейцарското правило и се планира да бъдат индексирани с 5,7%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това и аз казвам пенсионерите получили пенсия за една заемана от тях длъжност да са с еднаква пенсия , а не както казвате една учителка с 250лв друга с 550лв.Това обаче трябва да го узаконят ония там дето се размотават -да въведат първо стандарти за мин.рраб заплата по длъжности и после да се изчислява и пенсията според трудовия стаж разбира се .Обаче в нашата Държава важи максимата разделяй и владей затова ни владеят едни недорасляци
56
1
 
18
 
! Отговори
малко прост преди 5 години
Искат тавана да падне та сегашните депутати да взимат после по 5-10 хиляди пенсия.
55
1
 
18
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Абсолютно си прав. Учителка с 40 г. стаж, в момента около 80 годишна - 250 лв. пенсия и друга, която сега се пенсионира с 530 лв.
54
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнете ниските пенсии,зада оцеляват хората и имат достатъчно пари за храна,ток и лекарства!Така консумацията на продукти ще се увеличи,а пенсионерите няма да се самоубиват или мизерстват.
53
3
 
32
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Малко са хората, заслужили високи пенсии - хирурзи, летци, МИНЬОРИ. Но съм сигурна, че тези с гигантските пенсии са хранту.тници по министерства с по 3-4 договора по комиисии и бордове. Нека кажат тези огромни пенсии в коя сфера са, та и ние да отидем там да работим.
52
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таван за пенсиите да има ок ама за еднакъв стаж еднакво образование да им изравнят пенсиите ,а не да ги делят на такива пенсионирали се в един период -взимат почти мин-пенсия т.е еднаква с тези които почти не са работили и такива със същия ценз взимат по-голяма само защото са влезли в друг период на изчисляване Според мен трябва да изравнят пенсиите с еднакви критерии -осигурителен стаж защото самата заплата я променят и така се изменя и пенсията не е справедливо то пък какво е справедливо у нас
51
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаПросто е - има много хора, които вземат пенсия, без да са внесли и 1 лев - инвалидни пенсии, пенсии по старост, социални пенсии и др подобни. Дори и да са малки тези пенсии, броя на хората, които ги вземат не е малък - най-малкото защото почват да го вземат много преди да навършат 65 години.Същата простотия като в здравеопазването - на месец ми отдържат поне по 200 лв - не съм гледал колко е, но е много а като ида на доктор, чакам на опашката със "социално слабите"
50
6
 
19
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Таван има навсякъде по света. А Америка е около $3050 на месец и малко хора го получават.
49
3
 
13
 
! Отговори
tavan -nebe преди 5 години
Всички които са работили 2-ра категория труд заслужават таван на пенсията ,а не да чакат да стигнат 65г.може и да не са живи.
48
4
 
36
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Пак да попитам.по мои изчисления, човек , работил 40 години и осигуявал се , внася един апартамент пари на държавата.Пенсионира се, и даже да взима голяма пенсия, я взима 2-3 5 години, или въобще не доживява до пенсия. Какво става с останалите пари?Намирам , системата за крайно несправедлива.Да, вярно, има административни разходи известен процент, от внесената сума, а останалите? Куче влачи рейс - дира няма , ова е пенсионната система-начин за скубане и доене на стадото, както всичко друго.
47
5
 
49
 
! Отговори
Тоеа е преди 5 години
Не може държавните служители полицай,съдии,прокурори и тн.да не плащат данъци и осигоровки а да получават тавана на песиите,обикновените хора им плащат всички разходи и накрая с минимална пенсия....
46
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега има таван,но ще отпадне точно за да може като се пенсионират сегашните депутати да вземат пенсиите без таван. Бързат,бързат да се уредят та чак ще се спънат. Не ги е срам!!!!!!
45
5
 
16
 
! Отговори
Не знам... преди 5 години
....колко *** трябва да е човек,че да вярва ,че таванът на пенсиите ще го премахнат.
44
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ме интересува колко са 2 милиарда и за колко стигат. Навсякъде в ЕС пенсиите са по-големи от нашите. Да питат другите и да направят нещо. За себе си винаги знаят как да си качат доходите, но за пенсионерите все пари няма. И обяснения от 10 кладенци защо няма.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
615 пенсионери с пенсия до 3000 лева. Значи останалите пенсионери са с над 3000 лева пенсия. Так пише в статията.
42
2
 
18
 
! Отговори
До 2 мил преди 5 години
Аз, котенце, имам една кутия с фишове, на която отдясно ясно е записано какво е отчислявала държавата от мен, за да мога да живуркам како (ако) взема пенсия. Е, доживях да взема някаква пенсийка за предългия ми трудов стаж. И да не се чувствам дармоед! Извинете за употребения русизъм, но не намерих по-точна дума! Писенце, направи за страната си толкова, колкото аз и помисли кой на кого е длъжен! Ще измрем и ти какво мислиш, че ще стане с парите от нашите пенсии? Ще ги дадат на теб? А?
41
4
 
22
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Според мен журналстите ги е срам даже да попитат, камо ли да го напишат, и то не само, защото не им се разрешава, а и защото има много голяма вероятност да се окажат всички държавни служители... и тогава най-после може и да последва линч.
40
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яко сте се объркали с тези пенсии. Такива огромни пенсии могат да имат само мошеници след 198 година. Примерно далавераджия на Магурата, осигурява се на огромни суми през 1994, 1995 и 1996 години и се пенсионира през януари 1997-***. Става дума за онези три години по избор до 1996-та, а не какво били работили 40 години. Едва ли има фуражка или държавен служител сред тези с най-високи пенсии.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен362 милиарда лева са пенсиите за 2-3 месеца.Да не си мислиш, че са кой знае колко пари.От данъците се взимат доста повече всяка година за пенсии.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Василев 35Селяни , когато завиждате сте заслепени и не виждате важното!!!-напротив, отдавна го виждаме! и затова системата е в момент на прехода към ново, трансмутационно състояние, защото в сегашното - дава фира от всякъде!