Петковден е, да почерпят Петка, Петко, Петкана...

Света Петка е сред най-тачените светици от нашия народ
14
Петковден е, да почерпят Петка, Петко, Петкана...
Снимка: Булфото, архив

На 14 октомври почитаме Св. Петка - една от най-тачените и обичани светици от нашия народ. В народния календар празникът е известен още като Петковден.

В представите на предците ни Св. Петка била медиатор между земния и отвъдния свят, покровителка на митичния праотец и закрилница на жената и рода. Вярват, че има свръхестествена сила да лекува бездетни и млади родилки. По стар обичай на Петковден жените споменават мъртвите и в тяхна памет раздават подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде.

В памет на светицата се прави семейна родова служба. Меси се малка питка за здраве и благополучие на семейството.

В миналото жителите на някои родопски селища свързвали Петковден с есенните женски жертвоприношения, известни като "черкуване за Господа". Всяка стопанка колела бяла животно - обикновено кокошка, която готвела с ориз. От обредната храна раздавала на жените в махалата за здраве на семейството, да се плодят животните, да има берекет в нивите. А в двора на църквата правели общоселски курбан.

В календара празникът е известен още като зимен Петковден. Той бележел края на стопанската година и началото на нечистите дни, които продължават до Димитровден (26 октомври). През това време са забранени веселбите, правят се магии и заклинания, гадае се каква ще е годината, като на всеки ден съответствал по един месец в от нея.

Когато нечистите дни отминат, започват сватбите. По къщите тръгват лятници и годежари. Стопанките организират седенки и надпявания. А на площада се вият широки петковденски хора.

Именици днес са всички, които носят имената Петка, Петко, Петкана, Пенко, Петя, Петьо, Параскева, Параскев, Параско, Парашкев, Паца, Паша, Пачо, Пъшо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Петковденпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СРАМ И ПОЗОР ЗА НАШИТЕ "МЕДИИ"! тАКИВА ПРОЯВЯВАТ нЕВЕЖЕСТВО И ГЛУПОСТ! ТАКИВА НЯМАТ УВАЖЕНИЕ И БЛАГОГОВЕНИЕ КЪМ ХРИСТИЯНСКИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ И СВЕТИНИ! БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от номер 7:Като при положение, че света преподобна Петка Българска е девица, посветила живота си на Господ Бог Иисус Христос, като е станала монахиня и е запазила своята девственост и се е подвизавала в постнически и монашески трудове, за каква ПЛОДОВИТОСТ става въпрос? Светицата ( както и свеки светец и светица) закриля се застъпва пред Бога за всички - и за деца, и за семейства, но тя се моли най-вече за монашеския чин, защото тя е ПРЕПОДОБНА, т.е МОНАХИНЯ.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 14 Октомври по стар стил с епочита и се чества Празникът Покров на Пресвета Богородица, а НЕ света преподобна Петка Българска. Най- лошото е, че нашите новинари, медии и всякакви други "интелетулаци" говорят ГЛУПОСТИ, с което те показват НЕВЕЖЕСТВОТО СИ по отношение на духовните и религиозните празници и въпроси. Най-лошото е, че днес, на 14.10.2018г., по БНТ , вечерните новини, водещият казал следната глупост, че света Петка Българска е "покровителка на брака и ПЛОДОВИТОСТТА!"
5
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Големи гл.упости пишете.Какво общо имат магиите и гаданията с Бога?Не смесвайте нещата,че човек непросветен ще вземе да ви повярва.По-добре,когато искате да пишете за някой църковен празник да се допитате до свещеник.Какви са тия магии,какви са тия нечисти дни?За хора с нечисти помисли дните са нечисти,а за вярващия християнин всички дни са Господни.И почитта към светците е в църква,а не на мегдана.
4
1
 
6
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Не знаех че и аз имам имен ден...по принцип празнувам на Петровден..Моля тези които мразят християнските празници да не плюват и недоволстват по коментари. Нека имаме и повод за някаква радост. То друго много не ни остана...чете се само за уб.ийства.гра.бежи. ***.силвания. ката.строфи ***.фии и бан.дити...подсолени и с етни.чески и рели.гиони Скан.дали! Света се самоунищожава! А уж Хората били най умните? В животинския свят.
3
2
 
2
 
! Отговори
Achriman преди 5 години
До Анонимен 4Извади си празната главица от роклята на гусито, дето ти промива мозъка и виж къде са атеистичните нации. Южнокорейци, канадци, не само повечето европейци.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на всички именници!Бъдете здрави и щастливи!
1
1
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Честит празник на всички православни християни и на десетките храмове,които имат за патрон Света Петка Българска.Това е една от най-тачените български светици,затова народа я помни и пази традициите да я почита.Бог да закриля целокупния български народ.