Прогноза: Газът ще поскъпне пак! Много енергоресурси харчим...

Според експерти страната ни трябва да търси алтернативи
Обновена: 14 окт 2018 16:32 | 14 окт 2018 16:31, Веселина Йорданова
155
Прогноза: Газът ще поскъпне пак! Много енергоресурси харчим...
Снимка: архив, БулФото

Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските граждани и бизнес, така и от нашите партньори от ЕС. Това каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР по повод ситуацията в енергетиката у нас.

Още по темата
От друга страна, колкото по-ясно е, че правилата се определят от пазара и не зависят по някакъв начин от договорки между "Газпром" и "Булгаргаз" или българската държава, толкова по-вероятно е доверието да бъде възстановено, смята той.

По думите му това означава, че ще има по-голяма динамика или промяна в цените, но няма да има възможност Русия да използва своите енергийни доставки като възможност да влияе върху политиката на страните.

Стефанов прогнозира, че скоро ще има поскъпване на ценната на суровината. Необходими са алтернативни доставки, с които да се гарантира най-добрата цена за България, убеден е той.

Експертът коментира, че в международен план се върви към това пазарът на газ да се разширява, да се обогатява непрекъснато с доставки на втечнен газ, но до момента нямаме реална практическа стъпка.

Той припомни, че според изследвания на ЦИД и "Южен поток", и "Турски поток" са проекти, които са изгодни за Русия само и единствено, ако преминат през територията на България. Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната бедност, високата цена на ресурсите, но и изключителната енергйна интензивност на домакинствата и бизнеса, каза Стефанов и допълни, че количествата енергия, която потребяваме, е доста по-голямо от средното, което потребяват в другите страни.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен, че България е работила "контрапродуктивно" по отношение на осигуряването на алтернативни доставки в последните 20 години.

"Само ще спомена, че към настоящия момент България напълно игнорира възможността за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 - 2020 година началото ще започне производство и ще стане нетен износител на природен газ. До този момент аз не съм чул "Булгаргаз" да е предприел стъпки в тази посока…“, коментира той.

Казанджиев изтъкна, че в Западния Предбалкан също има установени големи находища на шистов газ, които не се експоатират, въпреки че няма опасност за подземните води.

Резултатите от проучванията за нефт и газ в Черно море към момента са песимистични, допълни той.

"За "Южен поток" - спирането на проекта и неговото денонсиране беше в резултат на действията на Русия, а не на България. Русия много използва тези възможности за развитие на проекти като морков пред магарето България и се възползва по един безогледен начин от тази ситуация. Последният случай е проектът „Турски поток“, който е в огромен ущърб на България. Това ще изкристализира до 1-2 години“, смята той.

Според Казанджиев този проект е "изключително трудно да бъде жизнеспособен към настоящия момент при съществуващите данни", но страната ни ще инвестира огромни средства за него, макар да няма правно-обвързващи ангажименти.

Казанджиев изтъкна, че лошото управление в енергийната сфера е своеобразен данък, който българите плащат.

 


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И в България дупчиха и замърсиха околната среда и пак искат да дупчат,въпреки,че изследванията показват,че няма никакъв шанс да се добива шистов газ в България.
Вероятно затова и животни пили от реката починаха,а на места се появи и радиоактивна питейна вода.
https://youtube/watch?v=aW3pOWJc8ns
91
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
https://youtube/watch?v=YTol38aik_w

А в южна и северна Америка е същото,цели области са отровени,в Англия също забраниха добива на шистов газ,след като си изпатиха.
https://youtube/watch?v=dZe1AeH0Qz8
90
3
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Сега разбрахте ли какво решиха Тръмп и Путин на срещата си през лятото? Поскъпването на нефта и от там на газта. И дете световни сили имат сметка - САЩ за да могат да добиват рентабилно шистов газ и даже да го продават на Европа; Русия да има по-добри приходи. Да му мислят Китай, Япония и Европа. Как го направиха: Тръмп наложи санкции на Иран и може и да натисне С. Арабия. На другото му казват пазар - търсене и предлагане. Цената 1 барел ще се установи около 100 $
89
1
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 7 месеца
Аре честито!
Честити ни американци, честит ни Плевнелиев, честит ни героически отказ от всички енергийни проекти!
Аре наздраве!
88
1
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 7 месеца
Сега разбрахте ли какво решиха Тръмп и Путин на срещата си през лятото? Поскъпването на нефта и от там на газта. И дете световни сили имат сметка - САЩ за да могат да добиват рентабилно шистов газ и даже да го продават на Евроа; Русия да има по добри приходи. Да му мислят Китай, Япония и Европа. Как го направиха: Тръмп наложи санкции на Иран и може и да натисне и С. Арабия. На другото ми казват пазар - търсене и предлагане. Цената 1 барел ще се установи около 100 %.
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имайте предвид,че се замърсяват не само водата и земята,но и въздуха от изпаренията на токсичните вещества,които вкарват в дълбочина до 3 000 метра в земята и няма изчистване!
Ракови заболявания в Германия,от добива на шистов газ,една трета от хората в това населено място са измрели.блокираха ме,не мога да ви пусна линка от Тубата
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
бат ви Бойко ви каза: прозд народ сте.
85
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това с "лунния пейзаж" са мантри на Кремъл и Газпром за да не се добива газ а да купуваме от тях. Минавал съм през места където се добива шистов газ в Америка. Нищо и няма на природата. А вие си купувайте скъпата руска газ. Хляба вече поскъпна с 30% и ще има ново поскъпване на газта, което не е ясно от къде идва, както и първото поскъпване,
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин

Не можем да си позволим в нашата малка държава да останем без чиста почва и чиста питейна вода,не можем
Не искаме да превърнем земята си,заради фракинга в лунен,токсичен пейзаж,не можем да унищожим земята си и водата си,защото това ще е края на България и населението! Това е въпрос на живот и смърт
И освен това изследванията,които бяха извършени показаха,че в България няма никакъв шанс за шистов газ,абсолютно никакъв,дори дупчиха и резултата показа същото,няма шистов газ в България
83
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
"За "Южен поток" - спирането на проекта и неговото денонсиране беше в резултат на действията на Русия, а не на България.

Кученцето на американското посолство питайте,той е в главната...наду.ена роля.
82
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин

Аз пък предлагам да забраним шистовия газ и добива му,както направиха това и други европейски държави,ние сме малка страна и не можем да си позволим да пресвъщаме страната си в токсична пустиня.На Прокопиев хората могат да изкарат и без да унищожават природата.И освен това е имало гласуване и 97% от хората за казали "НЕ" на шистовия газ.
81
0
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 7 месеца
Ясно е вече, че в домакинствата си и в индустрията трябва да ползваме изгодното си географско положение вместо някаква си там газ.........
80
5
 
10
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Нашите американски партньори са готови да ни предоставят 400 хил страри жилищни фургони безплато и можем да дислоцираме населението то Добруджа в Сранджа сакар и САЩ да започнат в Добруджа производството на шистова газ която ще ни продава с отстъпка.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смачкаха Меркел,точно защото си отстояваше икономическите интереси на страната,но излезе по-мъж от нашата банкянска
Лъгаха ни,че ЮП е руски проект,но де факто това е бил европейски проект и ни еваха мамата с прекъсването му,но никога не е късно да го възстановим и да влиза директно,без посредници.
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зозо

Искаме да ползваме българска газ ама от такива мамули като теб не можем.
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В много държави в Европа забраниха шистовия и добива на шистовия газ,защото след фракинга остава токсична пустиня в цели области и хиляди квадратни километри,получават се и земетръси.И тази токсична пустиня никога не може да бъде възстановена и да бъдат изчистени химикалите,радиоактивните вещества и отровата!Всичко умира наоколо,не си струва,а и е много по-скъпа.
76
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички изгодни за страната проекти ни заобиколиха или бяха провалени,стига!
Време е да помислим и за собствения си интерес,а не все да угаждаме на другите и винаги да сме прекараните и прееваните!Стига!ЮП и Белене трябва да се построят!
И бизнесмените и китайския път на коприната ни заобиколиха,превърнахме се в черна дупка,време е да помислим и ние за себе си и изгодите за себе си!
Шистовия газ унищожава природата,водата,животните,хората,по-скъп е,трябва да се забрани в цяла Европа!
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Русия в несигурна

Да,бе,да купуваме скъпа газ,а не руска която е много по-евтина и няма посредници,трябва да сме най-големите *** да си оскъпяваме живота и да не направим ЮП,а също и Белене!
И освен това Газпром не е руски,както ни лъжат.
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички се уредиха,само нас ни заобиколи и сме губещи.И на какво основание непрекъснато повишават цените?
73
17
 
3
 
! Отговори
Русия в несигурна преди 7 месеца
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.
Видяхте какво стана с „Южен поток“ и атомната централа „Белене“. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.