Прогноза: Газът ще поскъпне пак! Много енергоресурси харчим...

Според експерти страната ни трябва да търси алтернативи
Обновена: 14 окт 2018 16:32 | 14 окт 2018 16:31, Веселина Йорданова
155
Прогноза: Газът ще поскъпне пак! Много енергоресурси харчим...
Снимка: архив, БулФото

Основният проблем, с който се сблъскваме в българската енергетика, е базисната липса на доверие както от българските граждани и бизнес, така и от нашите партньори от ЕС. Това каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР по повод ситуацията в енергетиката у нас.

Още по темата
От друга страна, колкото по-ясно е, че правилата се определят от пазара и не зависят по някакъв начин от договорки между "Газпром" и "Булгаргаз" или българската държава, толкова по-вероятно е доверието да бъде възстановено, смята той.

По думите му това означава, че ще има по-голяма динамика или промяна в цените, но няма да има възможност Русия да използва своите енергийни доставки като възможност да влияе върху политиката на страните.

Стефанов прогнозира, че скоро ще има поскъпване на ценната на суровината. Необходими са алтернативни доставки, с които да се гарантира най-добрата цена за България, убеден е той.

Експертът коментира, че в международен план се върви към това пазарът на газ да се разширява, да се обогатява непрекъснато с доставки на втечнен газ, но до момента нямаме реална практическа стъпка.

Той припомни, че според изследвания на ЦИД и "Южен поток", и "Турски поток" са проекти, които са изгодни за Русия само и единствено, ако преминат през територията на България. Основен въпрос пред българската енергетика е енергийната бедност, високата цена на ресурсите, но и изключителната енергйна интензивност на домакинствата и бизнеса, каза Стефанов и допълни, че количествата енергия, която потребяваме, е доста по-голямо от средното, което потребяват в другите страни.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум е категоричен, че България е работила "контрапродуктивно" по отношение на осигуряването на алтернативни доставки в последните 20 години.

"Само ще спомена, че към настоящия момент България напълно игнорира възможността за доставка на природен газ от Румъния, която през 2019 - 2020 година началото ще започне производство и ще стане нетен износител на природен газ. До този момент аз не съм чул "Булгаргаз" да е предприел стъпки в тази посока…“, коментира той.

Казанджиев изтъкна, че в Западния Предбалкан също има установени големи находища на шистов газ, които не се експоатират, въпреки че няма опасност за подземните води.

Резултатите от проучванията за нефт и газ в Черно море към момента са песимистични, допълни той.

"За "Южен поток" - спирането на проекта и неговото денонсиране беше в резултат на действията на Русия, а не на България. Русия много използва тези възможности за развитие на проекти като морков пред магарето България и се възползва по един безогледен начин от тази ситуация. Последният случай е проектът „Турски поток“, който е в огромен ущърб на България. Това ще изкристализира до 1-2 години“, смята той.

Според Казанджиев този проект е "изключително трудно да бъде жизнеспособен към настоящия момент при съществуващите данни", но страната ни ще инвестира огромни средства за него, макар да няма правно-обвързващи ангажименти.

Казанджиев изтъкна, че лошото управление в енергийната сфера е своеобразен данък, който българите плащат.

 


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И ако се добива шистов газ, това ще го правят задължитнелно американски компании.
.
Ами нали Ганчо е инженер, не може ли сам да си вади шистов газ?
51
5
 
26
 
! Отговори
Мунчовци преди 7 месеца
А газът от Румъния без пари ли ще ни го дават?

И ако се добива шистов газ, това ще го правят задължитнелно американски компании.
Те ще ни продават собствения газ на много по-висока цена, както правят с тока от американската центрнала Марица-Изток.
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво доверие говорите бе,който се качи на власт само краде и не мисли за вдигане стандарта на живот в България ...
35 години ,как пък не мръднахме от дъното,как пък не ви омръзна да плюете народа си ,да казвате колко бил беден,необразован и прочие...
И кой е виновен за това ...Народа ли ?
Не мисля,смятам че навсякъде масите са прости и необразовани ,но в България законите са само за някои...
Там е проблем...
Плашете с ток,с газ,със всичко. ,още малко ви ...
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Омръзнало ми е от "експерти" да се упражняват с общи приказки за разнообразяване на доставките и за алтернативни източници на енергия. Първо ние няма от къде в близко бъдеще да имаме алтернативни доставки, а относно втечнения газ разликата в цената е такава, че ще ревем с пълно гърло за сегашните цени.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе то е все 1,94, ама си скача на воля заедно с ерото спрямо долара.
А петролът и газът се плащат в долари

Това е Му 34 нчо.
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колкото по скъпа газ толкова по добре за Россия. Нека я вдигнат тройно поне
46
16
 
4
 
! Отговори
Му 34 преди 7 месеца
Няма никакво значение колко ще поскъпне газът, нефтът или каквото и да е. Важното е, че левът е стабилен еврото не скачаи от години. Все си е лев и 95.
45
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Цената на бензина трябваше да скочи на 4-5 лева заради засиленото търсене още в 2009 г. но ГЕРБ я държат изкуствено ниска за да се возят на държавни коли и хеликоптери.
44
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Въпреки че технически връзката вече е напълно завършена, за пренос на газ към България ще може да се използва само една трета от пълния капацитет от 1.5 млрд. куб. метра. Причината е в различното налягане между газопреносните системи на двете страни, което налага изграждането на допълнителна компресорна станция на румънска територия. Тя би трябвало да е готова през 2019 г.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мдааа, при Боко-главоча всичко поскъпва неконтролируему!!!
Кинти му трябват ма тоя Хайдук.
Мнооого кинти.
Не че не ги събра 4 милиарда евро ама и това му е малко.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакай чакай ! Аз съм марсиянец .
41
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак някакъв "експерт" се е изказал. Истината е, че българската мафия прави милиарди от завишени цени на стоки от първа необходимост и енергоресурси.
40
7
 
8
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 7 месеца
Векове в България отоплението е било на дърва защото имаме а сега зградният фонд е на газ който по ясни причини знаем"нямаме и купуваме"..
Имаме много реки на които могат да се монтират ВЕЦ и токът да е евтин но заради газта -нямаме...
Дакато робуваме на този вид управление ...така ще бъде.
39
11
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 7 месеца
В момента Румъния не внася никакъв газ. Стига си лъгал и разпространявал слухове от мазетата на Позитано 20.
38
14
 
7
 
! Отговори
Daniboy преди 7 месеца
И защо досега не е направено нищо за газопровод от Румъния? Газпром ли не дава? Предпочитам да си плащам на румънците, отколкото на мужицците, които никога не са ни били приятели, а винаги са си тичали след собственият интерес. След т.нар. “Освобождение” ни правят губерния, а войната е за проливите, не за нас!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има ли нещо нормално?
36
3
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 месеца
В момента Румъния внася 30 процента от нужния й газ от Русия. През 2016 г. Румъния предлага на Молдавия газ на цена 250 долара за 1000 куб метра, но Молдавия внася газ от Русия на цена 200 долара. Вече има инетрконекторна връзка Румъния - България в двете посоки. Може България да внася малки количества газ от Румъния, но едва ли той ще е по-евтин от руския. Плюс това Румъния потребява към 12 млрд куб. метра газ и в бъдеще няма да има големи количества за износ ( към България и Унгария)
35
11
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 7 месеца
Предлагам на следващите избори да гласуваме за БСП и да изберем БСП които да направят евроатлантизма да ни се струва като рай пред комунизма. Сега сме демокрация и можем да ги сменяме на изборите, демокрацията е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра.
34
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комунизъм никога не е имало, тове което беше се наричаше социализъм. И беше много по-добре от сега навсякъде в източния блок. България беше сред 30те индустриално най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 21

Тя газта идва от Русия ама големите търгаши, които я внасят по колко я препродават на дребните търгаши у нас въобще не е ясно. Оттам пък как дребните търгаши я пресмятат в услугите още по-неясно. Може да предположите, че вие я купувати на 2-3 пъти от цената на която са ни я продали.