Хуманност!? "За" или "Против" смъртното наказание

Изверги влизат в затвора и излизат без проблеми
Обновена: 15 окт 2018 14:26 | 15 окт 2018 11:00, Петя Славова
157

Една жестока трагедия, разиграла се в Русе и разплела се пред очите на цялото общество, изкара на показ "заровена" преди 20 години тема, изпълнена с много силни и противоречиви емоции.

В социалните мрежи възкръсна дискусията "За" или "Против" връщането на смъртното наказание. Политици дори заговориха за отпадането на Института за съкратено съдебно следствие.

Още по темата

Според журналиста Патриция Кирилова темата стана доста актуална не само у нас, а и в цяла Европа.

"Дори министър Каракачанов се обяви за някакъв вид кастрация при по-тежки престъпления. Проблемът е, че в българските затвори условията са прекалено леки, затворниците дори си развиват бизнес. Даже някои затворници, след като излязат, искат пак да влизат. Говорят си с телефони и изкарват пари", категорична е Кирилова.

Тя е на мнение, че по света все още има държави със смъртно наказание, но в Европа сме приели, да сме по-хуманни към престъпниците.

"Има неща, които не се обявяват по новините, за да няма напрежение. Всеки има право да си каже мнението за смъртното наказание, но не е достатъчно това, което се случва с хора, които извършват зверства. Влизат в затвора и след малко време излизат без проблем", уточни още журналистът.

По думите на режисьора Максим Генчев е нужен много сериозен дебат по въпроса за връщането на смъртното наказание.

"Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм. Голяма част от обществото е оскърбено в момента и е обзето от гняв. Не може да се убива наред. Това е деструктивната същност на човека, камо ли да се правят закони за това", каза още Генчев пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът допълни още, че когато един човек е доказано виновен, той трябва да бъде "жигосан" от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
10
 
! Отговори
До 101 преди 5 години
Агресия трябва от правоохранителните и правораздавателни органи! Да се демонизира думата "агресия" е типично за либералните хипи-***, които живеят в измислени утопични розови светове. Време е да се събудим от дълбокия летаргичен сън и да се защитим, от всякакви посегателства над имуществото, здравето и живота ни.
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агресията не е решение,решението е реда,дисциплината и реално прилагане на закона,без да има превилигировани.Друго важно е възпитанието в училище,учене на обществознание,морал и етика.И ако се крайно се наложи в ТВУ-та от типа на пансиони с учене и 2 до 4 часов физически труд или спорт.
94
1
 
11
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
80% от делата по НК, завършват с условни присъди, за убийство и изнасилване 10 години, ако работи реално 7-8 години - това ли са ти добрите закони. Отделно НПК е пълен с вратички, които обслужват изцяло интереса на престъпниците и дори да има неуспорими доказателства срещу тях, много често съда ги оневинява. Общо взето както съдебната ни система, така и законодателството ни е остаряло от соц тип, ултра неефектино и спешно трябва да се ремонтира в посока, повече строгост и обективност.
93
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе разсъждавай първосигнално,хората с връзки и близки до някоя партия или важен човек на пост,никога няма да влязат в затвора или ако влязат ще е за да ги спасят,въпреки,че генерират престъпност.Пак ще пострадат обикновени хора или невинни хора!А ромите си имат партия,че и други организации,например,а има и много други връзкари.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не може да се убива наред."Не знам дали има държава, в която се убива наред, освен по време на война.
91
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Режисьорът допълни още, че когато един човек е доказано виновен, той трябва да бъде "жигосан" от обществото.Обществото жигосва само със смърт.
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай ще ги е имало и ще ги има защото обмислят всичко и действат бавно. И най-важното, че не приемат противоестествени неща за нормални. За да не се *** питомното трябват ежедневни усилия.
89
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да не е хуманно, но е справедливо да има смъртно наказание. Мога да свикна с мисълта и мога да заспивам спокойно ако днес обесят някой изверг, но не мога вече 30 години да свикна и да приема смъртта, изнасилванията и мъченията на невинни деца, жени, старци и мъже. Ако страхът от смъртно наказание уплаши и 10 човека годишно това са 10 живота. Ако поставим живот срещу живот на кантар- предпочитам да живее невинният. В Китай годишно се изпълняват над 2000 смъртни присъди.
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До курс за самоотбранаКурсовете за самоотбрана няма да свършат кой знае каква работа.Когато цялата система не работи и е раздрънкана,когато дори полицаи се страхуват да си свършат работата,за да не засегнат някой човек на важна клечка или си имат неприятности.Особено пък в момента в тази диктаура,когато преследват хора потърсили правата си.Ето поредния случай от Афера "ЕКО-БОМБИ ЦЪКАТ В ДЕВНЯ! ВМЕСТО ДА ГИ СПРАТ, ЗАПЛАШВАТ И ПРЕСИРАТ ЖЕНА, КОЯТО СЕ БОРИ С БЕЗОБРАЗИЯТНА ОБЩИНА ДЕВНЯ!"
87
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върнем малко на зад през комунистическо време.За това имаше Белене! И смъртно наказание! Комунизъм не е имало никога, беше дргуго, казваше се социализъм, а Белене е било лагер за превъзпитание чрез труд, там не са пращали такива престъпници, виж в Уикипедия има голям списък на лагеристи с имена и професии - генерал, министър, икономист, католически пастор, юрист и т.н. При соцаилизма просто хората не вършеха престъпления - животът беше уреден и спокоен, не се налагаше да си престъпник.
86
0
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Хуманност ли,това не е ли нещо,свързано с хората?!
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите могат да бъдат интегрирани само ако те самите поискат, другото е наливане на пари в каца без дъно. В Европа вдигнаха ръце от тях, та ние ще се оправим.
84
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е сега Войников да напише "Криворазбраната цивилизация2"? Цивиливилизованите ви кухарници и толерстко отношение към садисти психопати и рецидивисти е основната причина в България да има мафия и етнически диктат! Грижа ви е повече за чувствата на престъпници и мародери, отколкото за поченените семейства на брутално измъчвани и убивани български граждани. Ако с ваш близък се случи това, което с Виктория и още хиляди знайни и незнайни българки, и българи друга песен ще пеете! Твърдо ЗА.
83
1
 
8
 
! Отговори
курс за самоотбрана преди 5 години
Да се въведе в училищата и университетите задължителен курс обучение за самоотбрана 3 пъти седмично по 2 часа. Подходящ за самоотбрана стила "крав мага' в който се обучават всички девойки и младежи в Израел.Хората да не стоят като препарирани при атака от мутри и агресори, а с кратки, бързи и ефективни движения да могат да се защитят от нападения с нож и други хладни оръжия.
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе е вярно,имаме добри закони,но няма желание да се работи и да се вкарат престъпниците в затвора,да не говорим и за това,че са покровителствани от някоя партия и затова не се спазва закона и дерибействат.Проблема не е в закона,а в системата,за някои законите са много строги,за други не важат закони.
81
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кастрация на престъпници извършили тежки сексуални престъпления или рецидивисти има и в Европа,но не и смъртно наказание.Има и доброволна кастрация,ако някой не иска поколение.Против смъртното наказание съм,всеки случай е индивидуален,а понякога се случва и невинни хора да попадат в затвора.Отделянето на ромите само ще задълбочи проблема,няма да го реши,напротив трябва да се интегрират в обществото и да се работи за това,някога нямаше неграмотни и неработещи роми,защо сега има?Рибата се вмири
80
4
 
10
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Не става въпрос за въвеждане на смъртно наказание за всяко убийство,а за такова при рецидивизъм,дори когато отделните престъпления не са за смъртно наказание.Примерно-при две и повече убийства,множество грабежи,изнасилвания,насилие над старци по селата и прочее.Тея хора НЯМА никога да се поправят и е целесъобразно да бъдат отстранени от обществото завинаги.Примерно някой с 10 присъди за кражби на коли-ще престане ли да го прави???Американска е идеята,между другото,демократична!
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лари"Ние ги хващаме, те ги пускат" се случва защото закона го допуска. Закона е мек, закона е пълен тежки тромави процедури, за закона не е важна истината, а да се спази процедурата. Делата в България не се гледат по същество, най-важното е дали процедурата е спазена и по тази линия огромен брой престъпници, за които е ясно че са такива са на свобода, а доказателствата срещу тях, много от които безспорни не се отчитат от съда.
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За
77
4
 
13
 
! Отговори
Киро слепото преди 5 години
Еми тоз кадето застреля около 100 човека в норвегия завалията са му дали 3 стаи да се шири.Една за отдих , друга за спорт , 3 с компютър бюро книги.Даже ги е осъдил че нарушават правата му.