Хуманност!? "За" или "Против" смъртното наказание

Изверги влизат в затвора и излизат без проблеми
Обновена: 15 окт 2018 14:26 | 15 окт 2018 11:00, Петя Славова
157

Една жестока трагедия, разиграла се в Русе и разплела се пред очите на цялото общество, изкара на показ "заровена" преди 20 години тема, изпълнена с много силни и противоречиви емоции.

В социалните мрежи възкръсна дискусията "За" или "Против" връщането на смъртното наказание. Политици дори заговориха за отпадането на Института за съкратено съдебно следствие.

Още по темата

Според журналиста Патриция Кирилова темата стана доста актуална не само у нас, а и в цяла Европа.

"Дори министър Каракачанов се обяви за някакъв вид кастрация при по-тежки престъпления. Проблемът е, че в българските затвори условията са прекалено леки, затворниците дори си развиват бизнес. Даже някои затворници, след като излязат, искат пак да влизат. Говорят си с телефони и изкарват пари", категорична е Кирилова.

Тя е на мнение, че по света все още има държави със смъртно наказание, но в Европа сме приели, да сме по-хуманни към престъпниците.

"Има неща, които не се обявяват по новините, за да няма напрежение. Всеки има право да си каже мнението за смъртното наказание, но не е достатъчно това, което се случва с хора, които извършват зверства. Влизат в затвора и след малко време излизат без проблем", уточни още журналистът.

По думите на режисьора Максим Генчев е нужен много сериозен дебат по въпроса за връщането на смъртното наказание.

"Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм. Голяма част от обществото е оскърбено в момента и е обзето от гняв. Не може да се убива наред. Това е деструктивната същност на човека, камо ли да се правят закони за това", каза още Генчев пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът допълни още, че когато един човек е доказано виновен, той трябва да бъде "жигосан" от обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалното наказание днес на престъпниците е обществено на мъмрене, а на 99% въобще не им дреме какво мислите вие за тях и продължават да си вършат престъпления. Въпроса не е в смъртното наказание, въпроса е как да защитим обществения ред и сигурността на добросъвестните граждани? Ефективно ли е правораздаването, справедливи ли са законите според вас?
75
3
 
17
 
! Отговори
Лари преди 5 години
В България първо трябва да се спре огромната корупция иначе ще избиват всички, които не са им удобни със смъртно наказание и нали знаете "Ние ги хващаме, те ги пускат" Истинските престъпници никога няма да стъпят в затвора.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...на държавни и народни пари!!!!!!Да се въведе ред, дисциплина и респект в тази държава!!!!Това може да стане единствено и само с въвеждане у нас България на КИТАЙСКАТА СИСТЕМА НА ПРАВОСЪДИЕ!!!!!!!!!!!!Като се следи за нейното стриктно спазване в действителност!!!!!!!!!!!!!!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, щом не е редно обществото да наказва по този начин, какво пречи да виновният индивид да се превъзпитава с полагането на общественополезен труд, гарантирано и неотменно до изплащането на отсъдената кръвнина чрез вноски от изработеното?
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно заради това, че още много българи разсъждават, като напълно неспасяемият продажник и блюдолизец на ЕС и на върховните световни терористи и безскруполни убийци от САЩ - г-н Генчев, голяма част от България и от българското е унищожена и се върви устремно към пълното Й унищожение!!!!!!Единственото спасение за България да се спре самоунищожението Й е да секне безкрайно вихрещата се корупция, анархия , хаос, безнаказаните жестоки предумишлени убиийства,наркотиците и големите парични кражби на
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Или дай да не ги закачаме наркодилърите"Кой ти казва да не ги закачаме? Основен принцип е наказанието да съответства на престъплението. .....Значи според принципите на демокрацията когато хора умират от свръхдози или изнасилват и убиват под въздействието на стимуланти и дрога наказанието на този който продава дрогата е минимална условни присъди, защото те всички са с по над 10 присъди?
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се върнем малко на зад през комунистическо време.За това имаше Белене! И смъртно наказание! Има хора просто са непоправими!Ето един пример! Сидеров питаше МВР шефа Какво става с чужденеца гонил жена му! Та му опря на *** лично И тогава се сети за законите!-:)
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараТе и в Европа имат такива подобни заведения(затвори за малолетни и непълнолетни) като ТВУ-тата,ти ако мислиш,че ние сме го измислили,не сме.Но ТВУ-тата действително трябва да се върнат,ще спасят много децаи младежи от кривия път.
68
1
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Не поправят когото бесят, а чрез него поправят другите!
67
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости. Смъртното наказание не връща жертвата обратно. И е направо лек за престъпника - заминава си бързо и безболезнено от света. Освен това има винаги възможност да бъде осъден невинен, за когото ако истината се разкрие след време, той вече не може да се върне от оня свят.Това са популистики, твърде евтини при това. Достатъчно е доживотен без право на замяна в тежки условия, все пак такива, че да не бъде съдена България за лоши условия. И в затвора да ги оставят на батювците.
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най смешното е, че заради наркотици и стимуланти хора умират почти всеки ден както е и случаят със убитата и изнасилена журналистка, и хората палят свещи, правят бдения, искат смъртно наказание за убиеца, но като стане дума за наркодилурите които продават стимуланти - ами те са добри момчета, сега сме демокрация, това не е голямо престъпление, много сложно е със законите, нека си продават дрога, пък ние ще си палим свещи и ще правим бдения и ще искаме смърно наказание, но не за дилърите.
65
2
 
11
 
! Отговори
месара преди 5 години
смъртната присъда, трудовите лагери и ТВУ_тата трябва да се върнат, трябва да се открият затвори за малолетни ! отдавна това трябваше да стане. не ме интересува ес, правата на престъпниците(кви права, кви удобства) , и дали килиите били по европейски стандарт! о. т.п.@. д. ъ. к. @ не трябва да има права, о. т.п.@д.ъ.к.@ се гори!
64
8
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Нормално е при демокрацията да се провават наркотици и стимуланит, така е във всички цивилизовани страни, навсякъде има наркодилъри в демократичните страни, това не е голямо престъпление, наказанието на наркодилър трябва да съответства на престъплението, по 10, по 20 условни присъди е нормално, това си е бизнес. Ако му дадат 15-20 години тогава може да откажат да продават и големите наркобарони които са под закрилата на демокрацията ще нарежат дилърчетата на реднето на Вьорнер, да бъдем хуманни!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Че кой е казал, че в определени аспекти на поведенческото образование думата "репресия" е забраненена. Ама да се хванат от малки. Доказателства колкото искате. Иначе си чешем езиците.
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изходът - масово образование, включително поведенческо."Не става - има група хора, които не се поддават на нищо друго, освен тежка репресия.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Или дай да не ги закачаме наркодилърите"Кой ти казва да не ги закачаме? Основен принцип е наказанието да съответства на престъплението. И то като се вземат предвид обстоятелствата.Пример - рецидивист напада жена с нож. Виждаш случката, вадиш бухалка, бам. Рецидивиста пада, удря си главата в бордюра и умира. Убийство е - ама заслужаваш ли смъртна присъда за него?
60
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против смъртното наказание!Ако трябва да лежи години,но не и смъртно наказание.
59
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ има смъртно наказание в повечето щати. Резултатът - една от най-тежките престъпности. Колкото повече насилие вливаш в една система - толкова по-насилствена става. Изходът - масово образование, включително поведенческо.
58
3
 
8
 
! Отговори
Смъртното наказание преди 5 години
не решава нищо ако е корумпирана съдебната система. Защото има много невинни хора в затвора, а при смъртно ще има и много мъртви невинни. Всеки е силен, само да не искат да убият неговото дете!!!
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"А защо мафията сега не ги нарязва на реднето Вьорнер?"Попитай някои от нещастните задлъжнели наркоманчета, които ги принуждават да продават, колко им е гот. И какво се случва, ако откажат. А ти защо не ги попиташ?