Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?

Анкета в Dnes.bg: 47% са за зимното часово време, 36% - за лятното
15 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
115
Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?
Снимка: Reuters

Само след 2 седмици отново ще врътнем стрелките на часовника с един час назад, за да се върнем на зимното астрономическо време. Съвсем скоро обаче тази досадна за мнозина процедура ще остане в историята.

В края на август стана ясно, че над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен.

Още по темата

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Така пред България, както и пред всички останали страни, остава отворен въпросът: Лятното или зимното време да остане за постоянно.

Именно това попита и Dnes.bg участниците си в традиционната ни анкета, в която участие взеха 4279 души.

Данните от допитването показват, че българите са доста поляризирани в мнението си кое време трябва да остане за постоянно у нас.

Все пак, 47% от отговорилите на въпроса се обявяват за оставането на зимното часово време, а 36% - в подкрепа на лятното.

Интересно е, че всеки десети запитан (10%) няма все още точно мнение по въпроса или няма конкретни претенции кое време точно трябва да остане.

Други 7% пък се обявяват за това да остане въртенето на стрелките 2 пъти в годината – нещо, което е сигурно, че няма да се случи.

Така че вероятно е настъпило времето за сериозна дискусия у нас по въпроса кое време трябва да остане. Ако изберем лятното, за последно ще въртим часовниците през март 2019 г, а ако изберем зимното - през октомври 2019-та.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
0
 
! Отговори
Незлобен преди 4 месеца
До Анонимен! Защо малко не помислиш, преди да пишеш коментари? При зимно часово време ще се мръква в 17 ч. само през зимата, през лятото ще се мръква един час по-рано, отколкото през лятото при лятно часово време! Не може разликата да е един час в двете времена, пък съмването и мръкването да е с разлика от 4 часа :) Моля ви, не пишете повече глупости.
109
1
 
1
 
! Отговори
Незлобен преди 4 месеца
Хахах :) Как пък реши, че зимното е реално? Времето е едно! Периодът на въртене на Земята около оста си определя дължината на денонощието, а периодът на въртенето й около Слънцето определя продължителността на годината. Кога ще приемем, че е 00 часа и кога ще е 1 януари е наше решение, то е условно и няма истинско и неистинско, правилно и неправилно.
108
8
 
5
 
! Отговори
Злобен преди 4 месеца
Няма лятно няма зимно. Времето Е САМО ЕДНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО , РЕАЛНОТО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ.. Господа министри не влизайте в историята с глупаво решение. Върнете астрономическото реалното време. Положението на земята спрямо слънцето определя часа. Всичко друго фалшиво. От хилядолетия тук по тези геогравски ширини генетично ни е заложно астрономическото или така нареченото зимно часово време. Всички анкети и полемики са излишни.
107
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма лято няма зимно. ИМА АСТРОНОМИЧНО време. Хайде стига с английски измишльотини.
106
2
 
14
 
! Отговори
ники преди 4 месеца
Ако сме по зимното, лятото ще се съмва в 4:30-4:50 в зависимост къде се намираш в България и ще се стъмва в 20:00.

С какъв акъл въобще някой ще иска зимното време не ми е ясно?!?!?!?
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Откачени пенсионери. Колко луд трябва да си за да искаш да ти се стъмнява в 17:00 часа.
Психари!
104
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всъщност всички проблеми започнаха с изкуственото въвеждане на лятното време. Решаването на тези проблеми е с естественото му извеждане. Никога повече +1h
103
1
 
9
 
! Отговори
jj преди 4 месеца
До Анонимен

"реалното физическо зимно време" - ще умра от смях
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако ще се прави промяна нека да е към реалното физическо зимно време а ако пак ще се правят популистки акции пред заинтересовани малцинства дреме ми на часовниковата кула.
101
14
 
6
 
! Отговори
Гергин преди 4 месеца
Истинското астрономическо време.
Зимното часово време.
Както е било винаги в нашите ширини
преди 1979г.
100
8
 
10
 
! Отговори
ооо преди 4 месеца
Ноември, декември и януари ако са със лятното часово време -леле. Тъмно ще е до 8,30 сутринта, студено, хлъзгаво. Сутрин ще се блъскаме като зомбита напът за работа.
99
10
 
20
 
! Отговори
Rock of ages преди 4 месеца
Лятното часово време ще ни осигури по дълга светла част от деня през цялата година. Грехота е да проспиваме хубавите слънчеви утрини през лятото, а през зимата да стъмва рано. Лятното часово време е най-подходящото от всички гледни точки. Но представете си следната ситуация: двама учени гласуват „за”, че Земята е с обла форма, а 6 необразовани гласуват с „не”, тъй като са убедени, че планетата е плоска. Това означава ли, че мнозинството е избрало правилния отговор? :)
98
1
 
2
 
! Отговори
mdaa преди 4 месеца
До Няма значение

Не си наясно с географията, не си наясно и с часовите зони като цяло. Иначе нямаше да се чудиш по този начин и нямаше да даваш подобни примери.
97
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз до тук прочетох аргументи самоза лятното, а за зимното единствения "аргумнент" е, че било астромоическо. Това не е довод, можем да си изберем каквото време ни е удобно, а не да лятото да спим повече през деня и в почти обедната жега да ходим на работа.
96
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Времето е такова, каквото ние хората сами си изберем и определим, така че тия дето искат зимното "астрономическо" време, определено не са много наред с главите си!
95
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зимното е пълно безумие. Лятото ще започва да се съмва в 3 през нощта и в същото време ще се мръква рано, вместо да се забавляваме вечер след работа в хладинката. Освен това при лятното време зимата няма да се мръква в 17, а в 18. Само иди от би искал зимно време.
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И не е зле и журналистите да престанат да повтарят тази глупост с "зимното астрономическо време". Ако направят справка в Уикепедия, ама английската версия, ще видят, че се говори за "standard time" и "Daylight saving time/daylight savings time/summer time", а не за "астрономическото време" - тая глупост само в българската версия я има. За справка линковете:

bg.wikipedia.org/wiki/Лятно_часово_време
en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving_time
bg.wikipedia.org/wiki/Стандартно_време
93
12
 
13
 
! Отговори
Коки преди 4 месеца
Нека да е лятооо,само да е лятоооо
92
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия дето искат "астрономическото" зимно време, първо да вземат малко да се просветят. Няма такова животно като "астрономическото време", тъй като врмето е относителна и разтеглива величина и е такава каквото ние хората определим. За справка Уикипедия:

bg.wikipedia.org/wiki/Време
bg.wikipedia.org/wiki/Стандартно_време
bg.wikipedia.org/wiki/Часова_зона

Ама нали бай Ганьо е консервативен матриал, та дай да си настояваме за "астрономическото" време. Ами това е "лош матриал"...
91
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
47% = на ония 80% матрял = ***...