Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?

Анкета в Dnes.bg: 47% са за зимното часово време, 36% - за лятното
15 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
115
Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?
Снимка: Reuters

Само след 2 седмици отново ще врътнем стрелките на часовника с един час назад, за да се върнем на зимното астрономическо време. Съвсем скоро обаче тази досадна за мнозина процедура ще остане в историята.

В края на август стана ясно, че над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен.

Още по темата

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Така пред България, както и пред всички останали страни, остава отворен въпросът: Лятното или зимното време да остане за постоянно.

Именно това попита и Dnes.bg участниците си в традиционната ни анкета, в която участие взеха 4279 души.

Данните от допитването показват, че българите са доста поляризирани в мнението си кое време трябва да остане за постоянно у нас.

Все пак, 47% от отговорилите на въпроса се обявяват за оставането на зимното часово време, а 36% - в подкрепа на лятното.

Интересно е, че всеки десети запитан (10%) няма все още точно мнение по въпроса или няма конкретни претенции кое време точно трябва да остане.

Други 7% пък се обявяват за това да остане въртенето на стрелките 2 пъти в годината – нещо, което е сигурно, че няма да се случи.

Така че вероятно е настъпило времето за сериозна дискусия у нас по въпроса кое време трябва да остане. Ако изберем лятното, за последно ще въртим часовниците през март 2019 г, а ако изберем зимното - през октомври 2019-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък искам задължителна сиеста между 13.30 - 15.30 ч. Турците му викат рахат!
46
4
 
11
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ама то си е така, накрая с допитване и без, ще сме на часовото време за което има повече гласове от ЕС. Тия проценти с нищо няма да повлияят на глобалната картинка!Ама, щяло да се стъмва много рано зимата, ами ето повод да се оправи уличното осветление, и не само!
45
15
 
23
 
! Отговори
Петю преди 5 години
Ако си останем с лятно време-- тогава който е от 06 сутринта на работа трябва да стане в 05 тоест в 04 астрономическото зимно време и не знам как ще я кара цял ден.човек не може нормално да се наспи с лятното часово време,все пак не сме депутати за да ходим в парламента от 10 часа до 14 ч. да си тръгват най нагло и да почиват от четвъртък след обяд до понеделник.
44
6
 
21
 
! Отговори
Specter преди 5 години
Със сигурност след 1 година след като се вземе решение дали да е зимно или лятно часово време ще има вайкане защо избрахме това а не другото! Най-добре да си остане както до сега и всичко ще е ОК както до сега!
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nikiче хората от хилядолетия са живяли така! и са нямали никакъв проблем с изгрева и залеза!
42
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Червен бизнесменТи си сверявай часовника с този на Началника ти! Далече ще стигнеш!
41
3
 
11
 
! Отговори
Има само едно преди 5 години
Правилното време е по ГРИНУИЧ за всички държави! Не го правете джендърско!
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимендогодина октомври приключва! демек още два пъти, сега и напролет!
39
3
 
5
 
! Отговори
Червен бизнесмен преди 5 години
До АнонименДа, наистина в България и времето е наше, и парите, и банките, и бизнеса, и медиите, и спа комплексите, и туристическите фирми, всичко, което носи добра печалба, е НАШЕ!Единствено зимата на 1996-1997 г. малко се бяхме понаср***ли от страх, ама се размина...
38
13
 
27
 
! Отговори
niki преди 5 години
Лятното трябва да е. Ето:Астрономическо:Декември се съмва 8 часа и се стъмва в 16:50. Ако сме по това време през лятото (август) ще се съмва в 5 сутринта и ще се стъмва в 20:00.+1 време:Декември ще се съмва в 9 часа и ще се стъмва в 18:00, Август ще е както сме сега - сутрин в 6 и вечер в 21:00Кое е по-добре според вас?
37
15
 
7
 
! Отговори
до попа преди 5 години
И ти ще замиришеш на нафталин. Аз пък искам сутрин да тичам и да посрещна изгрева на стадиона.И през зимата и през лятото..и искам да има и лятно и зимно време..
36
5
 
6
 
! Отговори
www преди 5 години
До АнонименТова, което имам предвид е, че така или иначе всички тези неща са условности, определени от нас, хората. Дали ще замениш една условност с друга... зависи пак от нас - хората.Няма място за определения, като естествено и измислено. И двете са измислени от нас.
35
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кога ще остане в историята това въртене на стрелките, че не разбрах - щото сега пак ще ги въртим, пролетта сигурно пак. Като знаем каква тежка бюрократична машина е ЕС, изглежда поне още две години ше се чудят и ще се маят. Аз съм за лятното време.
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До wwwкогато слънцето застане отвесно на небето, става 12 часа! това, е! няма лятно, няма зимно! така хората от много векове определят часовото време! пък на който му е тъмно, да си носи фенер!
33
0
 
0
 
! Отговори
www преди 5 години
До mdaaТака е! Сори!
32
1
 
0
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
До wwwМай не си разбрал какво съм казал и си ме цитирал грешно!
31
8
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пиянките искат зимното за да започват по рано с ракията.Ако се стъмва в 21ч кой ще чака до тогава
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България "времето е наше"! Затова сме върнали часовниците с 30 години назад
29
0
 
9
 
! Отговори
www преди 5 години
До до wwwЗащото ако не е измислено от дядо Господ... не виждам какво му е естственото
28
2
 
2
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
До до wwwАко имаше бегла представа, за какво говориш, нямаше да се изхвърляш така неподготвен.