Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?

Анкета в Dnes.bg: 47% са за зимното часово време, 36% - за лятното
15 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
115
Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?
Снимка: Reuters

Само след 2 седмици отново ще врътнем стрелките на часовника с един час назад, за да се върнем на зимното астрономическо време. Съвсем скоро обаче тази досадна за мнозина процедура ще остане в историята.

В края на август стана ясно, че над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен.

Още по темата

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Така пред България, както и пред всички останали страни, остава отворен въпросът: Лятното или зимното време да остане за постоянно.

Именно това попита и Dnes.bg участниците си в традиционната ни анкета, в която участие взеха 4279 души.

Данните от допитването показват, че българите са доста поляризирани в мнението си кое време трябва да остане за постоянно у нас.

Все пак, 47% от отговорилите на въпроса се обявяват за оставането на зимното часово време, а 36% - в подкрепа на лятното.

Интересно е, че всеки десети запитан (10%) няма все още точно мнение по въпроса или няма конкретни претенции кое време точно трябва да остане.

Други 7% пък се обявяват за това да остане въртенето на стрелките 2 пъти в годината – нещо, което е сигурно, че няма да се случи.

Така че вероятно е настъпило времето за сериозна дискусия у нас по въпроса кое време трябва да остане. Ако изберем лятното, за последно ще въртим часовниците през март 2019 г, а ако изберем зимното - през октомври 2019-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
6
 
! Отговори
www преди 5 години
До до wwwОстава да ни кажеш, кога и от кого е измислено "естественото"...
26
1
 
2
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
До ВЪПРОСХич не я чуваш граматиката
25
19
 
20
 
! Отговори
до www преди 5 години
Зимното е естественото време, защото лятното е измислено преди около 100 години. Аман от необразовани
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При лятно време зимата на ски ще съмва към 10 и лифта ще работи от 10.30ч. и ще си прецакаме зорлем сезона- нема нужда от австрийските фондации.
23
16
 
16
 
! Отговори
Лятна държава - преди 5 години
лятно време
22
3
 
3
 
! Отговори
www преди 5 години
До АнонименПреди 7 всъщност е 5:30...
21
18
 
27
 
! Отговори
Попа преди 5 години
Ей цял живот ще ви търпиме комунистическите изветрели възгледи. Боли ме мене,че няма кво да правите и ставате в 5 сутринта и искате да ви е светло. Нормалните хора искаме по дълъг ден, за да имаме 2-3 часа за себе си след като приключи работния ден. Заради предимно застаряващото ни население с закостенял мозък от промивките на тато, ви сърбаме попарата вече близо 30 години. Зган червена, миришете на нафталин...
20
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
зимното време е всъщност астрономическото, не виждам защо трябва да избираме друго?Ако се запази зимното време, през лятото ще се съмва преди 7, а вечер слънцето ще залязва след 8. Нищо не се промемна толкова
19
16
 
16
 
! Отговори
www преди 5 години
До mdaaА кое му е естественото на зимното... Кой е решил, че това е естественото... Дядо Господ... може би?????
18
12
 
20
 
! Отговори
www преди 5 години
До АнонименАко пък изберем зимно, то през лятото ще съмва към 5:30 часа.. Т.е. имаш няколко загубени светли часа.Въпрос на избор...Аз предпочитам лятното часово време.
17
12
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Както винаги не ни оставиха Избор .Лично аз съм за запазване на сегашната организация - летно(така се пише правилно спроред граматиката) и зимно време .
16
3
 
25
 
! Отговори
mdaa преди 5 години
До Анонимензимното време всъщност е астрономическото време, лятното е измислица.За разлика от зимното, което е измислено от природата ...нали?
15
1
 
10
 
! Отговори
банално! преди 5 години
Стига вече с тия стрелки!Като ще го спирате, спирайте го! Цяла година дъвчете една и съща глупост!Защо питате хората? Ще се съберат бизнес, синдикатите и управляващи и ще кажат какво време да остане. Никой няма да се съобрази с хората.
14
1
 
9
 
! Отговори
бай Оня преди 5 години
никой не ви пита ! Квото ви избера- това ще е !
13
5
 
14
 
! Отговори
www преди 5 години
До АнонименЗа тази година най-късния изгрев на слънцето е бил в 07.57ч - януари месец. Това би означавало 08:57 ако изберем лятно време. Съмването, реално започва половин час по-рано. Т.е. в 08:30 вече ще се съмва ако изберем лятното. Т.е. децата или който и да било най-много 1 час ще бъдат на тъмно. Нещо, което сега се случва вечер, да речем.
12
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А какво е мнението на Св. преподобни Бойко Българин и Св. влкмчнк Свободен Николов Желязков по случая?
11
17
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нека да лятоВечно да е лято....
10
16
 
20
 
! Отговори
3232 преди 5 години
ЗА ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ!ЛЯТОТО ДО КЪСНО ВЕЧЕР ЩЕ СЕ РАЗМОТАВАМЕ ПО ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ!ЗИМАТА ЩЕ СЕ РАЗМОТАВАМЕ В МОЛА!
9
22
 
23
 
! Отговори
Tzantcho Tzanev преди 5 години
Зимното си е нашето време !!
8
4
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
А вечер на слънце ли се прибират децата ?