Хвърляме хиляди тонове храна, а хора гладуват!

Световният ден на прехраната се отбелязва днес
23
Хвърляме хиляди тонове храна, а хора гладуват!
Снимка: архив, БулФото

Днес в Световния ден на прехраната у нас започва национална седмица на достъпа до добра храна.

"Около 670 хил. тона на година годна за консумиране храна се изхвърля у нас, като това се равнява на около 2 млрд. порции или по 100 кг на глава от населението. В същото време гладуват над 1,5 млн. души. Това количество, което се изхвърля, би могло да бъде разпределено по разумен начин, така че да задоволи необходимостта на останалата част от населението". Това каза Христина Банчева, изпълнителен директор на Фондация "ЕкоЦентрик" пред БНР.

По думите й е важно да имаме хранителна грамотност, за да можем да направим добър избор в нашите покупки и потребление.

Според Банчева от избора на потребителя се решава това как да бъде произведена храната и какво да се предлага на пазара.

Тя допълни, че целта на националната седмица е информиране на обществото и включване на максимално много заинтересовани страни в публичния диалог.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
До колев преди 5 години
А ако малко дете те помоли за храна на кучетата си ли ще я хвърлиш?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хвърлят търговците, и то за да не намалят цената на стоката примерно 5 дни преди да изтече,предпочитат да хвърлят отколкото да намалят или дарят,това си е търговска политика и ние не носим отговорност за нея,много малко хора хвърлят храна,тъй като тя е достатъчно скъпа и не могат да си позволят големи количества
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18 Гледай прасета ти и продава :)
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да... И?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хранатакоято консумираме е с ниско качество, резултата е видим ...Ами произвеждайте си качествена храна бе, кой ви пречи?Ревете, че земята пустее.Отидете на село и садете, копайте, поливайте, берете качествена храна.От два декара се изкарва толкова храна, колкото 10 човека не могат да изядат за цяла година дори да гледат и две прасета.А 10 човека 2 декара няма да ги усетят откъм работа.Аз брат ми и баща ми с 2дка изкараваме предостатъчно между работата и излишъка продаваме.
17
1
 
3
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Аз храна за хвърляне нямам, както нямам пари за хазарт, цигари, харчовити автомобили за да се докарам пред комшията, газирани напитки, чипсове, снаксове и тем подобни, за които умиращия от глад народ има пари в изобилие.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Българите ровят по кофите да търсят.Те ровят ама и по кофите е празно.За това ходят в Гърция да се нахранят безплатно, защото гърците са милостиви и хранят умиращите от глад българи безплатно.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 и за тебе ще се чуе някой ден
14
7
 
3
 
! Отговори
7 преди 5 години
Хвърлям, но не давам! Да я дам на някой, значи да му направя лоша услуга----уча го на мързел!
13
9
 
6
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Милион и половина били гладували---глупости, няма такова нещо! Навсякъде по света има една прослойка, която живее мизерно, но равни хора няма. Има мизерстващи от мързел, а работа има колкото щеш-да работят! Храна, която ми остава всеки ден я давам на моите кучета, които обичам и гледам като малки деца, никога не бих я дал на някой мързелив търтей! Защо да му я давам, за да му дам още един повод да не работи достатъчно ли...няма да стане! Да гладува докато се научи,че зада има трябва да работи!
12
1
 
15
 
! Отговори
Супермаркети хвърлят преди 5 години
Това е фалшива новина. Българинът си е сметкаджия и много рядко ще изтърве сроковете за годност, ако нарочно не са лепнали фалшив етикет.По-скоро се продават ***, които не стават за ядене.Правят им намаление денят преди да се развалят в българските супери, никой не ги купува и се хвърлят. Ако се изхвърлят тонове храна, това е развалената храна от веригите. 1%българи да са тия дето ще забравят са изядат италианско прошуто и кашкавал гауда или нещо друго скъпо и вносно. Това НЕ са тонове храна
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера хвърлих едни пилешки бутчета, годни до 15-ти, дата 15-ти миришат та не се трае.Влезнал съм в статистиката значи.
10
2
 
17
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Храната, която застоява да не са луди да я хвърлят. Преработват я в друг вид храна. Застоялият хляб също се смила и ни се пробутва като `едрозърнест` и всякакви измишльотини.
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Запад може и да хвърлят. Българите ровят по кофите да търсят.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всяко балконче - прасенце! *** - в Банкя! Нито трошичка на бежанците, те не ядат свинско!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи пак ние сме виновни, че Зайо байо от Уганда не слиза от зайкинята?
6
3
 
12
 
! Отговори
niki преди 5 години
670 хиляди тона....670 милиона килограма....това число е пълна глупост..не е възможно толко да се изхвърля. Да си кажат методиката по която ги мерят тия 670 тона.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дойдат да си я вземат!Или трябва и транспорт да плащаме, за да я доставим там където гладуват?Впрочем те идват вече...
4
2
 
34
 
! Отговори
по комунистически преди 5 години
храната застоява поради нереално високите цени и се изхвърля вместо да се намали цената
3
3
 
13
 
! Отговори
храната преди 5 години
която консумираме е с ниско качество, резултата е видим ...