Купуваме имот или кола – вече няма "да забравяме" да ги декларираме

Нотариусите ще докладват за платените данъци за всяка сделка
16 окт 2018 07:00, Александър Попов
32
Купуваме имот или кола – вече няма "да забравяме" да ги декларираме
Снимка: Булфото, архив

От следващата година всеки сключил сделка за имот или кола вече няма да има извинение, че е "забравил" да декларира придобивките си. За това ще гарантират нотариусите, които ще бъдат задължени да докладват в общините за всяка сделка в 7-дневен срок. Информацията на каква цена се сключват имотни сделки и сделки за продажби на автомобили ще послужи на общините като база за определянето на годишните данък сгради и данък МПС.

При покупко-продажба на недвижимо имущество данъкът се начислява върху по-голямата сума между продажната цена и данъчната оценка. При автомобилите основата, върху която се начислява налогът за придобиване, не трябва да бъде по-ниска от застрахователната стойност.

Още по темата

Разпоредбата е част от правителствения пакет за данъчни промени за 2019 г., които ще бъдат обсъждани тази седмица от Народното събрание за обсъждане. Целта й е да осигури на общините своевременна и точна информация на каква цена се сключват имотни сделки и продажби на автомобили, която после да се използва като база за определянето на годишните данък сгради и данък МПС.

"След като бъдем известени за сключените сделки, на по-късен етап общинските данъчни служби ще изпращат известия и покани на новите собственици с размера на данък сгради, който трябва да платят", посочиха за в. "Сега" от сдружението на общините.

Очаква се подаваните от нотариусите данни за цените, при които са сключени имотните сделки, да послужат в бъдеще на общините за осъвременяване на данъчните оценки на недвижимите имоти. Кметовете отдавна се оплакват от остарелите данъчни оценки, които за голяма част от имотите не са променяни от 1998 г.

Това водело до силно подценяване на налозите, включително и такса смет. Към момента обаче липсва механизъм, с който да бъде направена актуализация. Често кметове дават примери с огромни жилища за стотици хиляди левове в малки населени места, чиито собственици плащат по 20-30 лв. годишен данък заради неадекватни данъчни оценки. Друг любим пример е с два апартамента в един и същ блок - единият, продаден наскоро при сегашните високи цени на недвижимите имоти и с актуализиран данък, а другият с оценка отпреди 20 години и налог от 10 лв.

При изповядване на покупки на коли нотариусите ще са задължени по електронен път да правят справки дали е платен годишният данък. Справката ще става чрез системата за обмен на информация, поддържана от финансовото министерство, към която всяка община е задължена да подава данни. Но ако поради някаква причина такава проверка не може да се направи, от клиентите ще се изисква да представят удостоверение за платен данък на хартия.

Вече стана ясно, че от 2019 г. ще има нова формула за изчисляване на данъка за леките автомобили, която ще включва и екологичната им категория. В резултат на това с 20-30% ще нарасне налогът за старите коли, които не притежават по-висок екостандарт от Евро 4. В същото време ще отпадне данъчното облекчение за катализатор на автомобила.

Друга данъчна промяна предвижда да отпадне 50-процентното облекчение за основно жилище, ако собственикът е декларирал повече от едно основно жилище. Освен това от догодина ще се премахне облекчението за такса смет, когато жилището е посочено като основно, но собствениците му декларират, че не го ползват. От сдружението на общините твърдят, че всяка общинска служба за местните данъци и такси вече има достъп до единната информационна система на НАП и финансовото министерство, откъдето ще проверява дали даден данъкоплатец не е регистрирал няколко имота като основно жилище. Оказа се, че до момента такъв контрол не е упражняван.

Според някои експерти новата разпоредба няма да е ефективна, тъй като липсва ясна формулировка какво точно означава "основно жилище". Според Закона за местните данъци и такси това е жилището, в което данъкоплатецът и неговото семейство живеят през преобладаващото време в годината. Това обаче няма как да се докаже в съда, смятат експерти и дори поставят въпроса защо изобщо трябва да има намаляване на данък сгради за основно жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като продажната цена на имота е астрономически хиляди на квадратен метър, редно е и данъчната оценка да е толкова. Не може да искаш да продаваш и купуваш имоти скъпо, пък данъчната оценка, върху която плащаш данъци, да си остава смешна на фона на пазарната цена. Иначе просто следва да се купува/продава на данъчна оценка.
26
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това скубане не се търпи вече. Що не вземем да ги изринем до крак тия шопари и да се приключва. То бива бива ама тия не се наядоха бе.
25
0
 
17
 
! Отговори
Смях в залата преди 5 години
Това водело до силно подценяване на налозите, включително и такса Смет. Не виждам какво общо има, колко струва имота и от това да зависи такса Смет?Чист рекет.
24
1
 
16
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Панелките при нормална експлоатация и поддръжка имат ресурс 100 години и повече. Но малко са такива поддържани панелни сгради. При земетръс са по устойчиви панелките от новото строителство. Голяма завист ги тресе някои , че българите са 80+ % собственици на жилища и земи.
23
4
 
24
 
! Отговори
Стар предприемач преди 5 години
За мен е неясно защо при продажба за данъка не се взема задължително данъчната оценка, а се взема продажната цена ако е по-висока. Значи ако си купя апартамент с ново обзавеждане - мебели, бяла техника и други неща - то ще трябва да платя данък сгради върху всичко! Що за чудо е това? Та нали затова има данъчна оценка, да се знае колко струва сградата, а не хората да плащат данък сгради на хладилника.
22
0
 
10
 
! Отговори
РОСЕН преди 5 години
До Анонимен: А , ЗА ХАВРИ ДЕТО НЯМА ТОК , ВОДА ,ПЪТ ЗА ВЛИЗАНЕ И ТИ ВЗЕМАТ ДАНЪК И ТАКСА СМЕТ , КАКВО ЩЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕШ,ОТВОРКО ? ХОРА СЕ ПАЛИХА И ИЗГОРЯХА В ЦЕНТЪРА НА ВАРНА И ЕДНО ОТ ИСКАНИЯТА ИМ БЕШЕ ТОЧНО ТОВА ,НО ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ В МИНИСТЕРСТВА И ОБЩИНИ ХИЧ НЕ ИМ ПУКА.
21
9
 
21
 
! Отговори
Kyp1954 преди 5 години
Тесла след тесла. Отпада 50% облекчение за основно жилище. При продажба на имота плащаш върху продажната цена, а не върху данъчната оценка, ГО, ВТОРА задължителна здравна о т.н. Горанов, да пукнеш дано! И Мента Стоянов заедно с теб. Досега гласувах за ГЕРБ. НИКОГА ПОВЕЧЕ,!
20
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Не знаех, че за обсъждането има отделно народно събрание.Трябва ли да декларирам островите си?
19
1
 
17
 
! Отговори
до Златко преди 5 години
Само преките данъци върху автомобилите са ти два. В горивото са ти калкулирани още два, (но там поне плащаш колкото ползваш).
18
4
 
50
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Когато една държава НЯМА производство, тя живее от данъци, такси и глоби!Как иначе ще изхранваме огромната мързелива администрация и депутатите-пионки..... те папкат яко!Обещанията на ГЕРБ и т.н.ОП, че няма да пипат данъците се оказаха измама, както и много други обещания...ДА ВИ е ЧЕСТИТО и МИСЛЕТЕ.... когато ви лъжат!
17
4
 
57
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Драги съграждани ,евро фондовете свършват ,открадохме каквото може в тая държава ,сега е ред на вашите жилища и 20годишни таратайки ...съобщение от пресцентъра на гроб
16
1
 
49
 
! Отговори
mazen преди 5 години
Няма такива рекетьори... Гласувайте пак за тях.
15
4
 
27
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Защо върху МПС-то се стоварват два данъка за едно и също нещо - данък МПС и ГО ? И въпреки всичко колите продължават да се увеличават ?
14
1
 
30
 
! Отговори
От друг Анонимен преди 5 години
До АнонименЯ обясни как се е увеличила стойността на дадено жилище ? Ако до блок строен през комунизма се построи друг и там продават за 500 евра квадрата то значи ли че блока строен през комунизма също може да претендира за 500 евра на квадрат ? Освен това всеки имот подлежи на отценка. Така две съседни жилища в един блок също може да имат разлина цена ако в едното има подобрения а другото е във вид такъв какъвто е бил още когато е въведен в ескплоатация с леки козметични промени
13
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема, че данъците ни са заради притежание на имущество, а не заради потребление. И празен да стои апартамента (за инвестиция), се плаща данък смет. И на газ да е колата и да се ползва само 2 пъти в годината вместо линейка, за да се отиде до болницата в близък град - данъка е висок, заради старата кола, която няма Евро 6. Принципа е да се взема не от който трябва (генерира ***, шофира неразумно и т.н.), а от който може (има собственост). Това не са данъци, а рекет! И после-защо в чужбина?
12
0
 
20
 
! Отговори
daa преди 5 години
Аз доколкото си спомням,големият проблем беше за продавачите на превозни средства- ако купувача "забрави" да регистрира колата на свое име в КАТ, тя продължава да е на името на продавача. Така гърците искат талон от КАТ и не признават общини,нотариуси и т.н. Затова защо не се пише или коментира,а само за това как общините щели да си вземат полагаемото, а продавачите на ПС,кой ще им гарантира да нямат проблеми с комшиите???
11
5
 
9
 
! Отговори
Туск преди 5 години
Ще почнем лесно да ги заобикаляме тия простотии. Ще ги регистрираме на името на фирми. Така поне няма да плащам 20 % ДДС за неква кола.
10
0
 
17
 
! Отговори
Мнение - допълнение преди 5 години
Нали като не си платиш ГО и ти се прекратява служебно регистрацията...
9
0
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Във връзка с екологичната категория при новия данък на автомобилите искам да попитам, ако не си караш колата и служебно ти прекратят регистрацията - ще се дължи ли този данък, защото не е редно да плащаш за замърсяване без да шофираш?
8
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да платя нито лев данъци на тази мутренска държава.