Купуваме имот или кола – вече няма "да забравяме" да ги декларираме

Нотариусите ще докладват за платените данъци за всяка сделка
16 окт 2018 07:00, Александър Попов
32
Купуваме имот или кола – вече няма "да забравяме" да ги декларираме
Снимка: Булфото, архив

От следващата година всеки сключил сделка за имот или кола вече няма да има извинение, че е "забравил" да декларира придобивките си. За това ще гарантират нотариусите, които ще бъдат задължени да докладват в общините за всяка сделка в 7-дневен срок. Информацията на каква цена се сключват имотни сделки и сделки за продажби на автомобили ще послужи на общините като база за определянето на годишните данък сгради и данък МПС.

При покупко-продажба на недвижимо имущество данъкът се начислява върху по-голямата сума между продажната цена и данъчната оценка. При автомобилите основата, върху която се начислява налогът за придобиване, не трябва да бъде по-ниска от застрахователната стойност.

Още по темата

Разпоредбата е част от правителствения пакет за данъчни промени за 2019 г., които ще бъдат обсъждани тази седмица от Народното събрание за обсъждане. Целта й е да осигури на общините своевременна и точна информация на каква цена се сключват имотни сделки и продажби на автомобили, която после да се използва като база за определянето на годишните данък сгради и данък МПС.

"След като бъдем известени за сключените сделки, на по-късен етап общинските данъчни служби ще изпращат известия и покани на новите собственици с размера на данък сгради, който трябва да платят", посочиха за в. "Сега" от сдружението на общините.

Очаква се подаваните от нотариусите данни за цените, при които са сключени имотните сделки, да послужат в бъдеще на общините за осъвременяване на данъчните оценки на недвижимите имоти. Кметовете отдавна се оплакват от остарелите данъчни оценки, които за голяма част от имотите не са променяни от 1998 г.

Това водело до силно подценяване на налозите, включително и такса смет. Към момента обаче липсва механизъм, с който да бъде направена актуализация. Често кметове дават примери с огромни жилища за стотици хиляди левове в малки населени места, чиито собственици плащат по 20-30 лв. годишен данък заради неадекватни данъчни оценки. Друг любим пример е с два апартамента в един и същ блок - единият, продаден наскоро при сегашните високи цени на недвижимите имоти и с актуализиран данък, а другият с оценка отпреди 20 години и налог от 10 лв.

При изповядване на покупки на коли нотариусите ще са задължени по електронен път да правят справки дали е платен годишният данък. Справката ще става чрез системата за обмен на информация, поддържана от финансовото министерство, към която всяка община е задължена да подава данни. Но ако поради някаква причина такава проверка не може да се направи, от клиентите ще се изисква да представят удостоверение за платен данък на хартия.

Вече стана ясно, че от 2019 г. ще има нова формула за изчисляване на данъка за леките автомобили, която ще включва и екологичната им категория. В резултат на това с 20-30% ще нарасне налогът за старите коли, които не притежават по-висок екостандарт от Евро 4. В същото време ще отпадне данъчното облекчение за катализатор на автомобила.

Друга данъчна промяна предвижда да отпадне 50-процентното облекчение за основно жилище, ако собственикът е декларирал повече от едно основно жилище. Освен това от догодина ще се премахне облекчението за такса смет, когато жилището е посочено като основно, но собствениците му декларират, че не го ползват. От сдружението на общините твърдят, че всяка общинска служба за местните данъци и такси вече има достъп до единната информационна система на НАП и финансовото министерство, откъдето ще проверява дали даден данъкоплатец не е регистрирал няколко имота като основно жилище. Оказа се, че до момента такъв контрол не е упражняван.

Според някои експерти новата разпоредба няма да е ефективна, тъй като липсва ясна формулировка какво точно означава "основно жилище". Според Закона за местните данъци и такси това е жилището, в което данъкоплатецът и неговото семейство живеят през преобладаващото време в годината. Това обаче няма как да се докаже в съда, смятат експерти и дори поставят въпроса защо изобщо трябва да има намаляване на данък сгради за основно жилище.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм намерил начин де не плащам нищо в този ченгесарокалинкаджийски развъдник на *** и интегриращи се плащачи, а там където всяка удържана стотинка се вижда къде отива. Нито троица за некадърните пиявици.
7
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Депутатите редовно "забравят" да декларират бизнеси, имоти. Тях лови ли ги закона?
6
28
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Евро политика
Няма да обяснявам защо са необходими данъците,на всеки би трябвало да е ясно.Не може да имаш имот,чиято цена през последните години се е увеличила неколкократно,а данъкът да е все един и същ.Не може да притежаваш имот за десетки хиляди в евро,а да не желаш да плащаш общи разходи за подръжка.Имотът не е един единствено извор на блага,сигурност и удоволствие,неизбежно е свързан със задължения,отговорности и разходи!
5
9
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
много се кефя когато някой с половин мозък вземе да ми защитава данъците в това жалко подобие на държава. Охлюв номер 3, щеш ли да споделиш какво ТОЧНО получаваш срещу данък сгради (тука такса смет е отделн) и данък МПС (а тук даваш едни пари защото ПРИТЕЖАВАШ такова)? Очаквам ти отговора с нетърпение.
4
5
 
66
 
! Отговори
Беднякът преди 7 месеца
Данъкът - държавен рекет на Мафията, облякла се с власт. Обикалят като сицилиански рекетьори хората, събират им парите и ги преразпределят както на тях им отърва. Принципът е: "Плащай и мълчи." Най-добре е нищо да нямаш, само едни гащи на четирибуквието ти. Да видим тогава какво ще ти вземат.
3
57
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ма никой не те кара да купуваш в БГ. Купувай в Хон Конг или Панама. Там данъци няма. Щом мислиш че ти е скъпо. Данъка е че си ползвал облага от обществото да купиш имот в тази среда. Като не искаш данъци, купувай в ХонКонг и Сингапур ако можеш да си позволиш никой не те е вързал
2
5
 
100
 
! Отговори
Хъш преди 7 месеца
Еврофондовете намаляват и ще спрат до 3-4 години. Политическата върхушка и админстрацията трябва да папат нещо. Като няма еврофондове ще се наложи ное да ги издържаме с данъци, такси, таксички, процентчета и т.н. дупе да ни е яко ако си траем.
1
15
 
94
 
! Отговори
Евро политика преди 7 месеца
Данъци, данъци до дупка! Това е държавна политика по европейска директива. Не може 95% от българчетата да имат имоти. Трябва да намалим процента до 40 - толкова е в Германия и средно в ЕС. Вдигай данъците и тормози народа!