След тристранката: Накъде отива социалната политика?

Иван Нейков и д-р Цецка Бачкова коментираха темата в "Денят ON AIR"
16 окт 2018 22:14, Красимир Ангелов
6

Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона за хората с увреждания. Работодателите се обявиха категорично против, а причината е, че според тях с промените ще се създадат допълнителни затруднения за бизнеса.

Още по темата
Ако измененията бъдат приети и от парламента – от следващата година ще има квоти за задължително наемане във фирмите на хора с увреждания. С пари от държавния бюджет ще се финансират и две национални програми. Едната ще е в помощ на бизнеса, за да адаптира работните места. А другата ще финансира проекти, с които жилищните сгради ще станат по-достъпни.

Бившия социален министър Иван Нейков коментира в студиото на "Денят ON AIR", че работодателите са против въвеждането на квотите, защото си мислят, че човек с увреждане значи, че той е на инвалидна количка, а по думите му това далеч не е така, защото самите работодателите не знаят кои хора са с увреждания и че в предприятията си имат такива работници.

"Не 4%, ще се окажат между 8 и 12% днес работят в предприятията такива хора с увреждания", категоричен беше той. Бившият социален министър настоя, че е грешна представата на бизнеса.

Иван Нейков допълни още, че проблемите в социалната сфера се дължат на липсата на комуникация между всички страни. "Повече от 15 години няма нови идеи в социалната сфера. Имаме страхотна нужда от такива", категоричен беше той.

Експертът д-р Цецка Бачкова пък каза пред Bulgaria ON AIR, че е по-добре да се помага на връзката между работодателите и търсещите работа.

"Пазарът на работна ръка е прегрял. Аз съм съгласна, че различни гъвкави форми на заетостта би облекчило много хора - хора с увреждания, в предпенсионна възраст, да са полезни, да работят и да имат доходи", добави още тя.

Д-р Цецка Бачкова беше категорична още, че в обществото ни липсва консенсус за това как трябва да градим социалната си система, защото гражданите с увреждания не са единствената група хора, на която трябва да се помага.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Гадняр преди 5 години
Като знам колко фалшиви инвалиди има сега, работодателите навярно вече са изпълнили квотите. Въпросът е трябват ли им на работодателите хора, склонни да мамят?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България винаги отношението към инвалидите, е било отвратитвлно, както от управляващи така и от другите- пренебрежително,съжалително и ако може да ги няма,за да не развалят гледката по улиците и да не "плашат" горките"нормални " хора. Сега не се е променило,защото кофти манталитет не се променя лесно. Инвалидите трябва да са навън а не близките им да ги държат затворени вкъщи,за да свикнат другите,че те съществуват и никой не е застрахован. А не да извръщат глава,като видят инвалид!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 прав си но само ако управниците са нормални а те не са.Половината са неонсцисти другата комунисти.Сега се запитай какво мислят хора от подобен тип за инвалидите.Нацистите казват че те са *** увреждащи генофонда на висшата раса и трябва да бъдат унищожени, комунистите казват че инвалидите са данъчна тежест върху работниците не могат да имат същата производителност и са по- скъпи защити имат специални потребности.Днешния модел отговаря на тезк криминални псевдотеории.
2
2
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
за пореден път се доказа 4е управляващите са едни животни без какпка хуманност страх ги е и не могат да разрешават малко по разли4ни или сложни проблеми,не желаят да догоним развитите и просто да копираме техния на4ин на справяне с подобни ситуации.хората с увреждания вместо да висят на гърба на системата могат да запълнят нужда от работна ръка а не да бъдат отхвърляни унизително като нежалани предмети най малкото защото всеки един от нас можеше да бъде в тяхното тежко положение
1
3
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тоя Нейков е пример за човек с увреждане. През всичките си дупки може да поема пари.