Такса, ако не наемаш хора с увреждания. Бизнесът скочи: Данък е!

Според работодатели предлаганите промени няма да решат проблеми
Обновена: 16 окт 2018 16:34 | 16 окт 2018 14:45, Веселина Йорданова
107
Такса, ако не наемаш хора с увреждания. Бизнесът скочи: Данък е!
Снимка: БТА

Работодателите отхвърлят въвеждането на задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в предприятия с над 50 работници, както и плащането на компенсационна такса, ако квотата не е изпълнена.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда днес проекта на Закона за хората с увреждания, внесен от социалния министър Бисер Петков.

Очаква се утре той да бъде обсъден и на заседанието на правителството.

Още по темата

Според Димитър Бранков от Българската стопанска камара налагането на такава такса противоречи на законите у нас. Тя е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място за човек с трайно увреждане.

"Така наречената компенсационна такса е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", каза Бранков, цитиран от БНР.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че това не е начин за насърчаване на заетостта.

"Може би този закон ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания. Работата беше много интензивна, напрегната, тя се извършваше под, нека да го кажем направо, безпрецедентен натиск в резултат, на което много често популизмът преобладаваше пред експертните решения", смята Велев.

В законопроекта се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания - индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест.

От януари интеграционните добавки се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Заложено е също помощните средства и медицински изделия от 2020 година да се дават в натура от Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Все още търся човек с увреден слух за диригент на симфоничен оркестър и човек с увредено зрение за международен шофьор!Ваш: Щедрият работодател
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че сме в пазарна икономика и бизнеса спрямо търсене/предлагане сам определя заплатите и условията.Нали така другари и другарки?
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е наела хора с увреждания, за жалост всичките са на едно място, в парламента.
82
0
 
1
 
! Отговори
Ко праим? преди 5 години
Не ни занимавайте с битови скандали, решавайте съдбата на България!12 2017 доставки на втечнен газ от Русия за Британия!Какво правим с тръбите за Южен Поток?Данъкоплатците ще продължават ли да плащат от джоба си за наеми - складове.Кога ще имаме директна връзка с Русия?Какво става с двата реактора (появиха се), пак ли плащаме от джоба си съхранението им?Ако не може да решите най-важните проблеми за енергията в БГ си ходете.Не сме ви избрали за сенатори на САЩ и интересите им.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Горанов ми е доста противно човече.. Само се чуди откъде да смуче пари от граждани и ЮЛ. Нямало да пипат данъците - няма такива лъжци.
80
0
 
4
 
! Отговори
коза мостра преди 5 години
е добре де. аз мога да взема 2 слепи за водачи на МПС на парламента
79
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 5 години
Политическата върхушка ни превърна почти всички работещи НА ХОРА С Уврежданишя. Експлоатация и робски труд за минимално заплащане за да не можеш дори да се лекуваш и да почиваш поне веднъж , защото парите от заплатите , които дават не позволяват да се грижим за здравето си. Днес във все още робовладелска България пенсионират за 40 и повече години трудов стаж за 200 лева пенсия. Това е престъплени срещу един народ , който продължава да работи за едно парче хляб за да нагуши Татовите адютанти.
78
0
 
4
 
! Отговори
Сорос каза: преди 5 години
А от онези 240 гьонсуратя, колко са с увреждания? Бойко, на кой ще плащате такса бря, за незаетите места в НС и МС.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами държавата да поеме здравните и пенсионните вноски на хората с увреждания - работодателите - заплатите и за нула време ще се срине безработицата в тази група. Ама държавата не ще. Иска друг да й върши работата
76
0
 
2
 
! Отговори
Сорос каза: преди 5 години
А бре то и срещу здравната осигуровка нито се предлага услуга, нито се извършва дейност.
75
1
 
2
 
! Отговори
Бизнесменчо преди 5 години
Съгласен съм с таксата! Аз без друго давам 500 лв заплата и за такава заплата единствените,които се хващат при мене са роми,пенсионери,хора с увреждания,ученици,студенти и умрели от глад бедни хора. Аз не наемам хора с деца ,щото на тях им трябва голяма заплата,докато горепосочените групи са като касстрирани магарета-бачкат за яденето и за спането и са послушни.Бъдещето е именно за хората с увреждания и ромите.Те ще продават цигари,алкохол и сладолед,а аз ще печеля пари и ще прибирам оборота!
74
3
 
2
 
! Отговори
мд преди 5 години
Хайде стига са мрънкали тези "бизнесмени". Хората с увреждания са част от обществото и е редно да са част от работната ръка. Дали решението, което се предлага, е най-доброто е друг въпрос, но аз не виждам те да предлагат нещо по-смислено.
73
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Отидох на интервю за продавач в магазин за дамски дрехи и ме изрязаха защото не съм хомосексуален.-----------Ако беше им казал,че си хомосесуалист (въх, че дълга дума) пак нямаше да те наемат, защото се страхуват, че ако не се справиш с работата не биха могли да те "пипнат с пръст".Най-вероятно са търсили жена за позицията, затова са изтъкнали подобно оправдание.Пък и жените се смущават когато ги обслужва мъж за дамско бельо и имат шесто чуство, почти без грешка усещат дали си гей или не!
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да кажат те какво предлагат работодателите, досега чета само че отхвърлят всичко дето се предложи.
71
4
 
0
 
! Отговори
Аспарух преди 5 години
Да го дyхате и бедните и работодателите... Писна ми от неандерталщините ви...
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 63Бр гaлфо, аз взимай 2000 Евро след данъците във фабричката. Условията бяха далеч по-хуманно от това, което бях работел в България.. Шофьорска та заплата е колкото професор ската, ако си с 20 години стаж и кара нощни смени с C категория. А и не си мисли, че е много по-високо професор ската заплата.
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отидох на интервю за продавач в магазин за дамски дрехи и ме изрязаха защото не съм хомосексуален. Направо ми го казаха че си търсят такъв човек. Аз се бях поготвил и бях научил как да определям размерите на дрехите.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодате неискат да наемат хора с увреждания защото немога да ги изгонят когато си поискат.
67
3
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До Анонимен 57Да, при равна квалификация има резон да се наеме човек с увреждания, но тук ти казват - наемаш и точка, иначе всеки месец плащаш 170лв. за ненает! Квалификация, знания, умения... нищо от това няма значение.
66
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 5 години
Държавата ако наистина е загрижена за тези хора спокойно може да промени закона ,така че хора с определен процент овреждане и над него ,както и допълнително записани условия ( тоест не всички с ТЕЛК ) спокойно може да ги освободи от данъците,които работодателят плаща към заплатата на работника - тоест работодателя да има някаква изгода да наеме тези хора. Говори се за около 20 000 човека - не са чак толкова много парите - държавната администрация е 30 пъти повече