Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 233Ама ти наистина ли смяташ, че в България се работи много и хората се преуморяват?
229
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички в тая държава искат да са в майчинство и отпуска, няма кой да бачка, после що нямало пари.... еми 5% от населението ли да издържат останалите 95%
228
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Край с раждаемоста!К'ъв е смисъла вече!?Една стая за раждане на работното място да се осигури и то само в обедната почивка.Или след работно време да се ражда.И да - това е ирония за неразбралите.Баща съм на две деца.....да уточня.Като ще гоним Европа, поне да е по правилния начин.
227
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 221всЯки?
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 212Постът ти говори за словесна немощ и липса на аргументи. Когато не можеш да защитиш тезата си, пускаш в ход обидните квалификации. Слаб опонент. Ниска топка.Щом си тръгнал да променяш закони, ще ги променяш, така че да не са в ничий ущърб.Хайде, продължавай да обиждаш! Това го умееш.
225
5
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Държавата ви взема 50 лв данък и 10 лв отиват за майките. Другите 40 лв отиват за пенсиите на разни бивши генерали и полковници, които не са работили през живота си.
224
3
 
1
 
! Отговори
до 221 преди 5 години
Мдаа, типично като ***, всяки аргумент се възприема екстремно в едната посока. Да съм казал че жените стават само за бебета??
223
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До antiradevСубсидии за отглеждане на дете? Ако не беше жалко, щеше да е много смешно.
222
4
 
0
 
! Отговори
до 219 преди 5 години
Да, много добър опит, но пробвай пак. Не, всъщност... вземи се целеустреми с малко труд за шефа, вместо да пишеш глупости по форумите.
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 208Тия факти са в твоята глава. А не в реалността.Вземи мерки овреме.
220
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, защо масово някакви мъже циврят в коментарите, че държавата не снасяла достатъчно парички на булките им. *** кви сте вие бе, сладури, кви бащи сте, кви мъже сте.
219
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До antiradevЛично ваш проблем са си отговорността и субсидиите.Като не разполагате с тях- не правите деца.
218
1
 
0
 
! Отговори
antiradev преди 5 години
До Анонимен Да го поду/аш ***/аст
217
5
 
13
 
! Отговори
antiradev преди 5 години
Очевидно нямаш деца и не знаеш каква отговорност и отдаденост е да отгледаш дете. А защо никой не споменава колко са субсидиите за отглеждане на дете на Запад, а само изтъква краткия отпуск по майчинство?!
216
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 221Който няма пари и време за деца- да носи презервативи.Нито е мой проблем нито искам данъците ми да отиват в джоба на някоя мързелана.
215
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До анонимна 204Явно възпитанието й се е изчерпало до това да те научи на няколко нецензурни думички и да ти втълпи, че единственото, което една жена би могла да прави, за да успее в живота, е да спи с мъже. Много тъжничко. Поне добре се закопа сам.
214
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 217В нормалните държави нали? Където не плащат на *** по 1500 на месец да си гледат децата, а на "българските кифли" не им дават детски, защото и те като теб си плащат данъците и осигуровките.Мисленето се променя като някоя кифла роди твоето дете
213
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Тази държава ще продължи да се самоизяжда още малко. Най-интересното предстои.
212
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До анонимна 204АУУУУ, АХАХХАХ, *** страшно те е възпитала като ти чета каруцарския коментар. Че и чудесен образ за жените е изградила в теб. Тва с яхтите и пи*ките явно е семейна ценност. Пътувай, ***,
211
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че трябва да отпадне. Не стига че по 2 години кифлите получават пари, ами и още искат. Има държави, където само 2 седмици има майчинство и обратно на работа за майката. То бива, бива ама чак толкова. Не стига че останалите работим като обезумели и ни удържат всякакви осигуровки и само ги вдигат нагоре. Едно добро решение да има най-накрая за нещо от това правителство.