Отпуск без труд: След майчинството!

Работодатели искат да отпадне натрупването на дни отпуск
Обновена: 18 окт 2018 11:01 | 18 окт 2018 10:45,
286

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Още по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
6
 
14
 
! Отговори
До 209 преди 5 години
Да гледаш дете си е твое право и отгворност, ако чакаш някой да ти плаща за което значи си много тежко увреден индивид. Ето до какво води раздутата социална система, едни хора си повярваха, че тяхно право е общество да им плаща за да си гледат децата - тотална деградация.
209
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с отварянето на краката и после протягането на ръка сме го гледали и у едни други етноси.
208
2
 
20
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Държавата и бизнесът са гола вода. Затова половината население се изнесе.
207
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много гладни за помощи патладжанчовци се изказват под тази статия.Алоо, работен ден е, нямате ли кво да правите?
206
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 203Я сега прочети отново това, което си написал ама бааааавно.
205
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе направете майчинството 10 години, виждам че на някои мързелани им е мерак.
204
3
 
4
 
! Отговори
До 203 преди 5 години
Бедата е там, че си толкова правно неграмотен, че не правиш разлика между договор и закон.
203
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига, че не се раждат деца, а сега ще им режат и отпуската.Гледането на бебе е доста по сериозен труд от повечето професии в днешно време!
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 207Констатирам факти. ;)
201
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 197Не умееш да общуваш нормално. Обидните квалификации и униженията са част от речника ти.
200
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата ни не е толкова богата, че да очаквате 2 години да ви отглежда децата, тия неща се мислят преди да изберем да не ползваме презервативи, не пост фактум. Който не го кефи- към Америка. Там майчинството е НЕПЛАТЕНО и е 12 седмици. Живи и здрави.
199
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до жена 195Какво да казвам на майка ми, ***, тя не си е седяла на за.дника 2 години и не е смукала парички от държавата, отгледала ме е работейки и ме е възпитала в трудолюбивост и целеустременост. Кажете си вие на вашата, че се е провалила.
198
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 197Щом едната страна може да уволнява без оглед на договора, другата страна също да може да напуска без оглед на договора. Защо не си съгласен?На какво основание единият ще е освободен от задълженията по договора, пък другият ще е обвързан по договора? Работодателят уволнява от раз и работникът да напусне от раз, когато си иска. Това е равнопоставеност.
197
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как това да сменяш памперси 2 години се води за трудов стаж, нормални ли сте...
196
4
 
3
 
! Отговори
до жена 195 преди 5 години
А сега отиди и го кажи това на майка си.
195
1
 
4
 
! Отговори
11111 преди 5 години
до 194Мне, не съм ром:) Цитат от моя коментар "Разбира се, който иска да се развива, да е полезен, работи! Никой не говори да си п.а.ра.зит и само да искаш, що за логика?!". Пак да кажа- в БГ стана ужасно да работиш (за шеф), да раждаш, да отглеждаш деца! Не може от малък бизнес да имаш супер висок стандарт. На запад, малките бизнеси, са с доходи малко над тези на служителите им. А тук бизнеса иска, има едно цехче и давай 2 коли, 2 къщи, няма как! Хайде, че работа ме чака. Хубав ден Ви желая!
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 197Глупости! В каква задлъжнялост вкарваш хората. Това не е кредит.
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 188И напускането е бюрократична сага.Каква добросъвестна страна и какви наказания ще търсиш?Писах и двете страни да имат право да прекратят сключения договор на момента, без да дължат нищо на никого. Единият да може да напусне от днес. Точка. Другият може да го освободи от днес. Точка.
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 196На работа се ходи, за да дължиш нещо и на теб да ти се дължи в замяна.Затва има и договори, за да се изяснят задълженията.На клон ли си расъл?
191
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 188Каква обективна истина търсиш? Какви санкции и наказания?!Единият да има право да каже- "От днес не си на работа".Другият да има право да каже- "От днес напускам".И точка.Никой на никого нищо не дължи.