Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!

Страната ни има нормална раждаемост, проблем е със структурата на населението
19 окт 2018 07:00,
198
Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!
Снимка: архив, БТА

В България няма ниска раждаемост, но има "уникално висок отрицателен естествен прираст". Това обясни доц. Георги Бърдаров на представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от него и доц. д-р Надежда Илиева.

Според прогнозата на учените през 2030 г. 42% от населението на страната ще е съсредоточено в шест града - - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2%.

Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".

Още по темата

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки". Той посочи, че изследването цели да разчупи клишетата за демографската ситуация у нас. И допълни, че прогноза от типа "България изчезва" е пресилена.

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", успокои доц. Бърдаров, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се подбрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият.

Страната ни има нормална раждаемост за европейска държава, но и "уникално висок отрицателен естествен прираст".

"България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила.

"Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас.

Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.

"У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България", обобщи доц. Георги Бърдаров.

Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.

"Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина," коментира доц. Георги Бърдаров.

Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента по География в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демографска пустиня в България никога няма да има - прекалено благоприятни са условията за живот тук. Просто нашата държава, а и цяла Европа ще се насели с хора от Африка и Близкия изток, където има демографски взрив. Историята показва, че подобни диспропорции са невъзможни.
91
0
 
10
 
! Отговори
Решение на кризата преди 5 години
Проблемното население - куфар, аерогара, Индия.Така ще спестим няколко милиарда, с които да повишим пенсиите и да дадем прилични месечни надбавки за всички деца, чиито родители са със средно и висше образование.Сегашното ни проблемно население хич и не го мъчете да учи. То не ще. Онези от тях, които желаят да са образовани, си учат и без да ги караш насила.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-малко от 6.5 милиона сме реално в България. Ама много от хората, които живеят в чужбина за постоянно, не са си променили постоянното жителство, защото имат имоти тук, които им стоят празни и не ги продават. И затова по статистика сме 7 милиона.
89
0
 
3
 
! Отговори
Хахо преди 5 години
Само Индия да не си ги припознае като свои хора и ги вземе под своя опека. Бедна ви е фантазията колко братчеди могат да дойдат ей така на гости при роднини :)
88
0
 
10
 
! Отговори
Циник до Ламбуров преди 5 години
В България детските са май 35лв.( 17? ) месечно... и то ако дохода на родителите не е над определена границаМоите са 200? ... и ако сина ми продължи образованието си в университет ... държавата продължава да ги плаща...В каква държава живеете?
87
8
 
15
 
! Отговори
Циник до 100 преди 5 години
От почти 20 години съм в чужбина!По дрехите посрещат...Детските ми са 200? .. градинката ни е безплатна с изучаване на испански.Доволен съм... от работата си...и колегитеГовори празни приказки на някой - който още живее в територията.Разликите ги виждам - само ме е е яд за прахосаното време у нас!
86
1
 
11
 
! Отговори
Паша Сайдеров преди 5 години
Според Германското Външно Разузнаване - Б.Н.Д. -- Билгария ще е 5 милиона още 2058 година, със 3 милиона роми, един милион и 300 000 муселмани, и 700 000 славяни (билгари) .А сега тук актуално има между 6 милиона и не повече от 6 милиона и 300 000 човека. По-скоро само 6 милиона .
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи представяйте си колко ще обезлюди, когато ги върнем в Индия. Рай.
84
0
 
1
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 5 години
Това е 98...Никой не ни е обещал лесно......
83
1
 
7
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 5 години
До: ***, С много труд работят за себе си и не се оплакват. И тук е чужбина, там да не мислиш, че те посрещат със сол и хляб?!
82
2
 
20
 
! Отговори
Mr. Briliantino преди 5 години
Не... имате грешка учените защото в момента нямате проблем с ромите а с необразованите Българи... ромите са си роми... няма как да интегрираш човек що не иска, но бягаме от истинския въпрос, не сме ли Българите по зле от ромите? та Българският народ не може да смята, свикнал е да го лъжат, да го крадат, и убиват, а ромите виновни, проблема е другаде но се хвърля тъч даун, за да не се усетиме... трябва да интегрираме себе си и тогава да мислиме за народ що хиляди години обикаля света...
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
официално ни поднесоха и новия термин за територията "демографска пустиня" ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ
80
1
 
4
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 5 години
До: Мартин - Лондон. Един ден ще се радвам да прочета Мартин - България. Браво момче, ти само доказваш това, което мисля и знам:) Желая ти успехи!
79
2
 
12
 
! Отговори
Циник до 95 преди 5 години
"Спирам да пиша.....Няма ниво, няма надежда. Обезверени са хората, защото са с по 500 лв заплати ..Не се предавайте, не пишете само, а направете нещо. Дори не понасяте някой, който мисли и пише положително. Жалко....."----------Древен китайски философ - "Когато корема е празен - дуxoвното отлита!"Ако твоите деца се хравят и обличат с красиви идеали ... моите не!Който разбрал - разбрал!
78
0
 
6
 
! Отговори
хахахаххахах преди 5 години
На снимката долу в средата може да видите Цветан Василев!!!
77
2
 
7
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 5 години
Спирам да пиша.....Няма ниво, няма надежда. Обезверени са хората, защото са с по 500 лв заплати ..Не се предавайте, не пишете само, а направете нещо. Дори не понасяте някой, който мисли и пише положително. Жалко.....
76
2
 
19
 
! Отговори
Циник до 93 преди 5 години
Не те нападам ... а сервирам факти... виж какво си написала .... " децата ти се оправят някак си..." Аз съм точно на противоположното мнение - да живееш в България - не е призвание...а присъда!
75
7
 
11
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 5 години
До ***,Децата ми са в България и никога няма да я напуснат. Сами са си намерили начин да се оправят, не за всичко е виновна страната ни. Незнам защо ме нападаш така?! Аз също съм се върнала тук за да дам пример. Не можеш да искаш нещо от другите, ако ти сам не даваш пример за това. И да престанем сами да се оплюваме, а да се обединим!
74
0
 
12
 
! Отговори
335 преди 5 години
Ромите са необразовани, затова при тях раждаемостта е по-висока. Те напускат училище и се женят мн. рано. Те са и мн. плодовити, при тях рядко има жени, които не могат да имат деца. При българите раждаемостта е много ниска, не само защото повечето семейства имат по 1-2 деца, ами и защото мн. българи остават неженени за цял живот и не раждат изобщо деца. От българките за съжаление има мн. жени, които не са родили нито едно дете през живота си. Не е хубаво за една жена да не стане майка.
73
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-бързо се затрие нацията, толкова по добре.. надявам се на наше място да дойдат руски военни бази и да наритат нато