Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!

Страната ни има нормална раждаемост, проблем е със структурата на населението
19 окт 2018 07:00,
198
Скрит демографски проблем: Ромите – необразовани. Решима криза!
Снимка: архив, БТА

В България няма ниска раждаемост, но има "уникално висок отрицателен естествен прираст". Това обясни доц. Георги Бърдаров на представянето на анализа "Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България", изготвен от него и доц. д-р Надежда Илиева.

Според прогнозата на учените през 2030 г. 42% от населението на страната ще е съсредоточено в шест града - - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Прогнозира се също през 2030 г. 20 процента от населените места у нас да бъдат без население и да бъдат обезлюдени, а през 2001 г. са били едва 2%.

Заради процесите на намаление на населението прогнозата на учените към 2030 г. е 60 процента от територията на страната да се превърне в "демографска пустиня".

Още по темата

Доц. Бърдаров посочи, че в последните години за демография у нас се говори с две клишета и те са свързани с ниската раждаемост и с намаляването на населението в "абсолютни бройки". Той посочи, че изследването цели да разчупи клишетата за демографската ситуация у нас. И допълни, че прогноза от типа "България изчезва" е пресилена.

"В България няма ниска раждаемост, но в сравнение със 100, 200 или 1000 години раждаемостта ни е по-ниска, тогава обаче детската смъртност е била изключително висока", успокои доц. Бърдаров, цитиран от БТА. 

Той отбеляза, че в началото на второто хилядолетие цялото население на Земята би се подбрало в една съвременна държава и това е САЩ - 300 милиона души. Днес населението в света е 7 милиарда души, а до края на века ще достигне 10 милиарда, прогнозира ученият.

Страната ни има нормална раждаемост за европейска държава, но и "уникално висок отрицателен естествен прираст".

"България е единствената държава в света, която в продължение на 30 години не е излязла от "тройката" на държавите с висок отрицателен естествен прираст". Половината от тези 30 години страната ни е на печалното първо място по естествен прираст - с минус 6,5 промила, но причината не е в раждаемостта, а е в изключително високата смъртност у нас - 15,5 промила, каза ученият.

По думите на доц. Бърдаров сега "България е на първо място в Европа по обща смъртност". У нас има общини, като Макреш, Ружинци, и Чупрене в Северозападна България, както и други, в които общата смъртност надхвърля 30 промила.

"Такава смъртност имат само региони, които са във военен конфликт или са поразени от болестна пандемия", коментира ученият.

Според доц. Бърдаров притеснителни са процесите, които настъпват в етническата и във възрастовата структура на населението у нас.

Ромите с висше образование у нас са 0,5 процента, със средно образование са 9 процента или над 90 процента от ромите са с по-ниско от средното образование, каза ученият. По думите на доц. Бърдаров този проблем е "по-решим" и е свързан с образованието, но много по-проблемна е възрастовата структура на населението в България.

"У нас има най-ниската средна продължителност на живота в Европа - 74,8 години, но и имаме и най-застарялото население, тъй много млади хора напускат България", обобщи доц. Георги Бърдаров.

Той каза, че преди десет години на 100 излизащи българи в пенсионна възраст други 124 българи са влизали в активна възраст. Този коефициент днес е 100 на 62, но във Видин, Габрово и Смолян е около 100 на 40.

Доц. Надежда Илиева прогнозира, че само след 12 години 20 процента от населените места в България ще са без трудоспособно население. Затова според нея до 2030 г. трябва да бъде направена времева и пространствена прогноза на населението в България.

"Може да се вземат трайни решения, за да може тази демографска тенденция да бъде обърната и те са свързани с това да задържим младите хора в България, но и да върнем повече млади хора в страната, които са заминали да учат или работят в чужбина," коментира доц. Георги Бърдаров.

Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента по География в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
7
 
! Отговори
До 78, преди 5 години
Може да има истина в това, което пишеш, но точно духовността се пробужда, когато е най-трудно. Не за всеки, а за избрани. Нищетата и мизерията не са порок, точно те повдигат духa, болката, страданието, те ни извисяват. Ще се намерят хора, които да поведат народа и да помислят за него, те ще са от онези завърнали се, които милеят за Родината си, ще дадат примера и на всички други, които наричат себе си бели роби. Трябва да го вярваме! Ние сме силен народ, оцелял до сега и ще оцелеем!!!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AnneAvstriiskaРазбира се,че полемиката е излишна!Нещо повече,изобщо няма полемика!Това са мнения, и нищо повече!Щом се храниш с мисии,с духовност и други подобни чорби,няма лошо,изборът е твой!Решението е твое,и ОТГОВОРНОСТТА Е ТВОЯ!Нищо лично,да си жива и здрава!
70
4
 
14
 
! Отговори
Циник до преди 5 години
АниAvstriiska и останалите фалшиви родолюПциКакъв родитер трябва да си - да оставиш децата си да раснат в държавата на Северинчовците, Бенчовците, Вътковците с Бентлитата и милионите в кашони? Какъв родител трябва да си - че ако не дай боже - детето ти се разболее , да разчиташ на бедните българи , и събраните пари от есемеси? Какъв родител трябва да си - да го обречеш на робство, и да го лишиш от бъдеще??? Толкова за демагогията с "Камъка си тежи на мястото"Мястото е гнило - и оправяне няма!
69
1
 
7
 
! Отговори
Мартин- Лондон преди 5 години
До номер 60 да права си никой от другите държави не иска да се развиваме искат да им робуваме и работим по 12 часа на ден.Всички ще се върнем щото нашето място е българия не чужбина.Ние сме по умни по силни можещи в всичко.Ще се оправим.
68
1
 
28
 
! Отговори
82, преди 5 години
Не си прав. Българинът си живее съвсем прилично, когато попадне в нормална за живот среда. И се води, и се разбира с околните, и си работи. Навсякъде се оправя прилично и бива приет. Той е един тих, работлив, съвсем нормален човек. Който естествено се овълчава, когато мошениците му извиват ръцете, карайки го да бачка по 12 часа на ден за жълти пари и му се подиграват, карайки го да плаща дори за въздуха, който диша.
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това на камара изгони хората в работоспособна възраст по нормалните бели държави и те нямат нито една причина да се връщат тук.
66
9
 
14
 
! Отговори
не се учудвайте преди 5 години
На българина му липсва чувство за държавност и народност!Всеки българин е "сам юнак на коня"!Българите са племе,а не народ!Все чакат друг да им върши работата!Така че не чакайте оправия,няма как да стане!
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже не е въпросът само в обидните заплати - те са си колкото покриване на храна и жилище в робовладелския строй на робите. Само дето тук на работещите се изплащат в пари и после те си ги доставят.Въпросът е, че това не е държава,която се грижи за гражданите си.С най-лошите пътища и цялостна инфраструктура, с изключително лошо здравеопазване и нискокачествено образование, както и никаква сигурност за гражданите. Войната по пътищата ни е уникална по мащаб. Липсва възможност за собствен бизнес.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ е бита карта, другото е пожелателно мислене.
63
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щели да стимулират младите хора да да се върнат и да имат деца. Смешки! С какво ще ги стимулирате с 500 лева заплата и всевъзможните опити на бизнеса да превърне майките в най-големия враг? Вчера и заради отпуските на майките реваха. Е...ти стимула!
62
3
 
21
 
! Отговори
Анне, преди 5 години
хората не са нито камъни, нито пънове с корени. Човек има глава, за да мисли и крака - да ходи с тях. Никаква духовност човек не може да развие, когато живее в нищета и постоянен страх и тормоз. Само наивен може да мисли, че гладният може да е духовен. Скотският живот до духовност не води. Чети Маслоу и разсъждавай. И не само него. Хубаво нещо е духовността, но е лошо самозалъгването, че ще я развиете там, където бивате потиснат и обруган.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има решение, но не е много демократично, а и трябва съществен ресурс. Ромите трябва задължително да се вкарат в училищата не по-късно от 3-4 годишна възраст и да се обучават по специални възпитателни програми. До 10-12 години страната ще придобие съвсем друг вид.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествен отбор
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 95 нали се сещаш ,че при една диктатура протестите не са много желателни...Я излежеш на протест ББ праща жандармерията начупват ти канчето и които откъдето е или просто никой няма да те отрази ,че протестираш за нещо!ББ казва и точка!ББ е началника на държавата!ББ него е хляба в него е и ножа ! Тук нито протести помгат нито избори...всеки се спасява както може...
58
2
 
20
 
! Отговори
Край преди 5 години
Селата ги уби поземлената реформа от 91г. на Мозер и сега евро субсидиите за пшеница и царевица и слънчоглед - тези култури работна ръка не искат. Появиха се собственици на стотици хиляди декари земя - такова нещо не е имало никога в историята на България нито има някъде в Европа.Когато населението на земята стане 10млрд. - цялата земя ще стане едно огромно Хаити.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринВсъщност, къде е Перник и Кърджааали е едно от най-маловажните неща, които човек може да знае ... След имената на участниците в Биг Брадър ....
56
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички такива изследвания и прогнози са напълно безмислени, ако не се правят по трите все още основни етноси в България. Има етнос с изключително ниска раждаемост, който е на път да изчезне, има етнос с нормална раждаемост и има етнос с огромна раждаемост, който от най-малоброен, вече е мнозинство сред младежите.
55
7
 
8
 
! Отговори
AnneAvstriiska преди 5 години
До: ще има да пакаш.Всеки прави сам избора си, това зависи каква е мисията му тук на Земята. Освен материален има и духовен свят, всеки обаче решава колко да се образова. Аз не бих се радвала за сина си, че претопява нацията, където и да живее. Една от мисиите му може да е да прослави България на онова непознати и далечно място. Всеки камък си тежи на мястото, това бих Ви казала, полемиката е излишна. В допълнение ще Ви кажа, че 10 години живях в чужбина в уредена държава, но не е същото....
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НедопОстимоАз. А протестирах ...
53
5
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Проблема с обезлюдяватето та малките населени места е цивилизационен.Няма как да се задържат младите хора там.Това ще се случи с всички цивилизовани държави.Нашият по сериозен проблем е ниската раждаемост.Трябва национална доктрина за това.Трябва и спешно увеличение на доходите за да се спре миграциятаВсичко друго е говорене по ТВ