Зъб, пауза, пауза... Почти всеки българин с развалени зъби

Децата до 7 г. - с четири кариеса, коментира специалист
19 окт 2018 09:00, Петя Славова
44

96% от българите имат поне един кариес, а положението се влоша още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса.

"Проблемът е комплексен - големият страх от зъболекари и по-слабата култура на българина в здравно отношение. Родителите забавят първото посещение на детето в зъболекарския кабинет", обясни стоматологът д-р Амелия Ченгелска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване. При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на постоянните зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне сериозно внимание върху тяхното лечение и превенция.

"Има деца на година и половина, на които всички зъби в устата са с кариеси", съобщи тя.

Стоматологът си обяснява стряскащата статистика с лепкавата храна, нощното хранене и кърмене, което води до киселинност и уврежда зъбите на децата.

"Миенето с четка трябва да започне от пробива на първия зъб в устата. Идеята е детето да свиква, че зъбите трябва да се мият. Има деца на 3-4 години, които не разрешават на майките си да им мият зъбите", коментира още д-р Ченгелска.

Тя подчерта, че има и генетична обусловеност за състоянието на зъбите, но е много важна личната хигиена и посещението в стоматологичния кабинет да стане в най-ранна детска възраст.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
По отношение преди 5 години
До Анонименна финансовата отчетност в цялата здравна система е пълен хаос който се насърчава съзнателно с цел обогатяване на лекарското съсловие!Бог да прости обикновенните хорица!
43
0
 
0
 
! Отговори
на 36 с 4 пломби преди 5 години
До 33Прегледа при зъболекар е 10 лв. макс( моята зъболекарка ми взима 7 със ако е по здравна каса), аз ходя на всеки 3-4 месеца. Ако има кариес или дори съмнение за такъв се следи и прави веднага. Повече от 20-30 лв за пломба не са ми взимали. Виж ако чакаш в устата ти да стане леш, не ходиш на профилактика и не се грижиш може и да дадеш 400-500 лв ама за чене или имплант. Мисълта ми е ,че не е до пари - просто на масовия българин му липсва хигиена и неглижира денталните проблеми.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и извратена и шуро-баджанашка да беше системата през социализма, поне здравеопазването беше структурирано по друг начин. Като ученици задължително два пъти годишно ходихме на зъболекарски преглед и си имаше списък по който те викаха през годината допълнително, ако има някакъв проблвм да се решава.Като дойде демокрацията всичко се оплю и малкото позитивни неща се разбиха. Единствено комунистическите глупости трябваше да махнат от образованието, а те го направиха тип гето интелект.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Счетоводител съм и преди година проверявах за моя позната. Тогава се оказа, че дентален лекар, самоосигуряващ се, работещ като свободна професия няма нужда от касов апарат и не издава кас.бележки, а само сметки - някакви хвърчащи листчета, номерирани, с данни като от фактура. Виж, ако е регистриран като ЕТ или фирма, то касовият апарат е задължителен.
40
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е В СТРАХА ОТ ЗЪБОЛЕКАР А ОТ ЗАПЛААЩАНЕТО. ТЕ СЪЩО СА ЕДНИ ОТ БОГАТИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ПРИ ТЕЗИ ДОХОДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО ЕДВААМ ВРЪЗВАТ МЕСЕЦА И АКО ЗЪБОЛЕКАРЯ ТИ ПОИСКА ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА КОЕТО ВЗЕМАШ ЗА МЕСЕЦ КАК ДА СТАНЕ. САМО БОГАТИТЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ЛЕЧЕНИЕ А БЕДНИТЕ КАКТО КАЗВАТ"ДА ГО ДУХАТ"
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ние сме най беззъбата нация ! даже е модерно да си без зъби
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При заплата от 800 лева ти искат 400-500 лв. за лечението на един зъб! А ако имаш проблем с повече от един зъб? Е, как да стане?!
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия какво се правят на ощипани моми? Никой не иска да го боли и да му изпопадат зъбите, ама такива цени са сложили, че лечението се превърна в недостижим лукс!
36
4
 
6
 
! Отговори
До 34 Мария Сивкова преди 5 години
Първо се прави рентгенова снимка на корена на зъба преди да се пристъпи към опаковане с коронка. Ако коренът е здрав и няма кисти, грануломи или не е изтънял тогава се предприема почистване на каналите на корените, което е най-важно, за да не възникне впоследствие газгангрена. И за няколко дни да им се поставя антибиотика Root canal и пак се чисти усилено докато се изтърже проблемния слой с бактерии вътре в корените.
35
0
 
2
 
! Отговори
ДО МАРИЯ СИВКОВА преди 5 години
..... Сивкова ... Случайно да си завършила СОУ "ЙОРДАН ЙОВКОВ" в град Кърджали ... ?!?! ... Имах съученичка с абсолютно същото име ! :) :) :) .......
34
1
 
25
 
! Отговори
Мария Сивкова преди 5 години
В България няма зъболечение..има памуколечение и зъбоплащане на луди пари на вятъра.Аз имам горчив опит.Правя зъб при доцент преподавател ..слага корона за доста пари и след ден изненада...същият "излекуван зъб" с газова гангрена....И всичко започва от начало..бутане на току що поставената корона ,ходене десет дни на "зъболечение" с едно отваряне на устата по 30лв на ден ...Слагане на винт,нова корона...и след месец...паднал зъб..счупен корен..Ама сега трябва имплант,или мост,или нова корона..
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези отрови, които ядем е цяло чудо, че още сме живи. Какво остава за здравината на зъбите.
32
1
 
10
 
! Отговори
Давиго преди 5 години
Всеки развален зъб, с развален вътрешен орган, изцяло българския народ е болен!
31
21
 
5
 
! Отговори
Металокерамика преди 5 години
Кой ви е крив че не си гледате зъбите от рано?!После се ходи на зъболекар както и на автосервиз.. Само когато нещо се счупи!И хич не е скъпо даже цените 3пъти по ниски от средноевропейските. Аз смених цялата,, дограма"и сега кеффф
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** доФтор, *** механик, *** експерт, *** професионалист...............НЕ БЛАГОДАРЯ!!!!!!!!!!!
29
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчкова статия от ИЗГЛАДНЕЛИ "зъбари".В Бг трябва да си луд та да ходиш на зъболекар.99% от "зъбарите" са ХИПЕР-некадърници.
28
13
 
27
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Само не ми почвайте с оправданията, че нямате пари. От всичките ми познати само аз съм с перфектни зъби, а съм им на половина от доходите и харчовете. Карам етина кола малолитражка за 5000 лева, а те през две години си сменят колите и все на гъзарски се хвърлят - за по 10-12 хил. лева, със скъпа поддръжка и голяма мощност. Всяка година си сменят телефоните и си купуват последните модели, а аз моя го сменям, ако съвсем откаже да работи. Супер тарикати са, но всичките им зъби са развалени.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Ами наистина в ЕС е в пъти по-скъпо. Затова в България има така нареченият зъбен туризъм, с други думи главно немци и англичани идват колкото да си оправят зъбите и после обратно в къщи. :)
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До позорТакъв е вашия опит, моят е съвсем различен. Който не дава бележка- не плащам и отивам на друго място. Вие хем си плащате на измамниците, хем плачете, че още били в бизснеса. Еми нали вие им давате пари, как няма да се. :)Мога да ви препоръчам HM dentist в София, винаги ми е била давана касова бележка.
25
2
 
20
 
! Отговори
? преди 5 години
Защо държавата не се бори с лекарите ,зъболекарите ....да издават касови белешки?