Майки с тиксо на уста и под прозорците на властта: Оставка!

Те настояват вицепремиерът Симеонов да напусне поста си
Обновена: 22 окт 2018 16:17 | 22 окт 2018 14:16, Веселина Йорданова
194

Снимка: БТА

Майки на деца с увреждания и други граждани, които протестират с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, блокираха бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет.

Още по темата

Майките заявиха, че решението е спонтанно, не е планирано от тях, а е взето от останалите граждани на протеста.

"Обвиняват ни, че дестабилизираме правителството. Според мен премиерът трябва да види дали вицепремиерът Симеонов не дестабилизира правителството точно сега, когато има поети ангжименти и нещата почнаха да се случват по законодателството", коментира пред журналисти Мая Стоицева, една от протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива".

Тя посочи, че черното тиксо, което носят майките на устните си, символизира това, че днес искат да се чува само една дума - "Оставка", а също и това, че ако някой се опита да накара майките да замълчат, няма да успее, предаде БТА.

Протестиращите носят черни знамена и плакати с искане за оставка на Валери Симеонов.

По време на протеста периодично се пуска изказване на вицепремиера Симеонов, в което той нарича майките на деца с увреждания "кресливи жени", а децата им "уж болни".

По-рано Симеонов каза, че само Политическият съвет на коалицията може да иска оставката му и отново заяви, че не се отказва от думите си, за които пък премиерът Бойко Борисов се извини веднага.

Протестиращите майки смятат, че Симеонов си е позволил да изрече "недопустими, грозни и цинични твърдения" по адрес на голяма група от българското общество, а изказването "не се отказвам от нито една своя дума" показва недопустима арогантност и доказва факта, че той се чувства недосегаем и напълно в правото си да използва подобен език в публичното пространство по адрес на гражданското общество.

"Симеонов е лице на България пред международната общност и като заемащ такава позиция, негова е отговорността за социалната политика, здравеопазването, закрилата на българските граждани и българските деца", заявяват още майките от инициативата "Системата ни убива" в писмо до премиера, до председателя на НС и с копие до Валери Симеонов, в което се настоява за оставката на вицепремиера.

Майките отбелязват, че речникът на Симеонов като политик принизява проблемите на обществото и "ако това недопустимо поведение бъде преглътнато, то ще означава неговото узаконяване и приемане."

Те са добавили и искането вицепремиерът по никакъв начин да не участва в управлението на страната, защото по думите им, такива хора нямат място там.

Протести днес има в цялата страна. Очаква се утре протестът да бъде подкрепен и от граждани в Лондон.

Майките носят диагнозите на болните си деца, а в отговор на репликата на вицепремиера Симеонов, че са "кресливи жени", майките са с черни лепенки на устата. Протестиращите носят плакати "Симеонов вън, "Симеонов - позор за България" други.

"Ние сме тук заради обидата, която Валери Симеонов нанесе на децата ни, наричайки ги уж болни. Това е гавра както към всички хора с увреждания, така и към държавата", заяви Вера Иванова.

Според нея няма политик в Европа, който да изрече такива думи и да си ги потвърждава вече трети - четвърти ден и да остане на такъв пост. Това е срам за държавата, заяви Иванова. Тя допълни, че майките ще протестират до оставката на Валери Симеонов.

Весела Одажиева отбеляза, че след повторното изказване на Симеонов, че няма да си подаде оставката, остава майките да настояват оставката да му бъде поискана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
15
 
27
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Симеонов е АУТ! А всеки, който го подкрепя и ПЛЮЕ срещу МАЙКИ и БОЛНИ ДЕЦА - заслужава, и ще си получи, ЖЕСТОКА СЪДБА...
105
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиИ подкрепата в каква парична сума се изразява? И кой си ти, че ще ми дектуваш кой да подкрепям? Аман от прости и мързеливи другари.
104
7
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Издръжката на един човек е равна на минималната работна заплата.Повече от това - не!
103
8
 
17
 
! Отговори
Винкелщраше преди 5 години
Валерка я кажи колко милиона открадна от оградата а хотелите за ченгета я кажи кажи?
102
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те злоупотребяват с недъзите на децата си. При толкова пари, които получават, сега гракнали и правителство да свалят.
101
13
 
16
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Симеонов е АУТ!
100
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това Едноклетъчно няма място в министерския съвет и парламента на Бг!!!!!Мотиката и да ходи да копа картофи!!!!!
99
12
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До ай сиктиредин ден всичко се връща да не се окажете и вие в тяхното положение----------------- Няма как да си сложа изолирбанд на муцуната и да изляза на площада да ставам *** на русофилите.
98
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено по-лошо от разведенка с деца, е разведенка с увредени деца. Сега тичат при ултимативният мъж - държавата, на основанието че притежават дефектирал родов канал. Каква е логиката.
97
11
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Требе да дойде некой нов да ни оправя, досегашните политици се провалиха. Аз ще гласувам за новия бареков който дойде на изборите и ни обещае да ни оправи, досегашните окончателно загубиха довереи
96
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Киро Ролекса е поръчал Симеонов на Чрвената Коркондела и тя организира майки с увреждания да му искат оставката !
95
12
 
13
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Симеонов е АУТ! А всеки, който го подкрепя и ПЛЮЕ срещу МАЙКИ и БОЛНИ ДЕЦА - заслужава, и ще си получи, ЖЕСТОКА СЪДБА...
94
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е виновна властта, че в техните семейства са се родили деца с увреждания? Какво общо има властта с това? Властта може да помогне, но не е длъжна, майките може да помолят за помощ, но защо искат оставка, агресия, защо обивняват система, правителство, комунисти, демократи, като че ли властта или някой им е длъжен за това, че децата им са с увреждания. Кой е определил така да се родят децата точно при тях, защо не се запитата тези майки?
93
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчета и момичета от скат и нфсб не ви ли е срам десетина човека да пишете едно и също и да си мислите, че ще промените мнението на хората. Уверявам ви ефекта е обратен.
92
8
 
14
 
! Отговори
селинджърът черкез преди 5 години
Биещият баби на границата заплашващият журналисти с уволнение затварящият конкурентни дискотеки кой ли е този долнопробен ***!?????хохо
91
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се спряхте да възхволявате тези нагли просяци в този пропаднал сайт, толкова едностранчиво, толкова кухо отразяване, много плоско, много слабо. Никой не вникна в думите на Симеонов, дайте да сега да жигосаме със щампа лош и пак да си заровим главите в пясъка, а каква е истината, тя не е важна.
90
10
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
"Визия за България" = ?"БСП за България" = фалит;"Коалиция за България" = фалит;"Лява България" = фалит;"Демократична Левица" = фалит;ДО КОГА???
89
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей персонала на СКАТ дето ***, имате още макс 2-3 години лапане. Опитайте се да се накрадете, за да можете да емигрирате, щото в БГ ви чака само тричане продажници мръсни!
88
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз подкрепям всички майки на деца с увреждания, но не и тези които искат майка си и баща сиВ момента една майка взима на болно дете 900 ЛЕВА!!! Един инвалид взема 150+50 за придружител! Възрастните инвалиди СА ХОРА. Да се изравнят отпусканите парични средства. Веднага!!!
87
19
 
20
 
! Отговори
gs6 преди 5 години
крайно време да млъкнат тия безработни,некадърни наглярки.