Майки с тиксо на уста и под прозорците на властта: Оставка!

Те настояват вицепремиерът Симеонов да напусне поста си
Обновена: 22 окт 2018 16:17 | 22 окт 2018 14:16, Веселина Йорданова
194

Снимка: БТА

Майки на деца с увреждания и други граждани, които протестират с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, блокираха бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет.

Още по темата

Майките заявиха, че решението е спонтанно, не е планирано от тях, а е взето от останалите граждани на протеста.

"Обвиняват ни, че дестабилизираме правителството. Според мен премиерът трябва да види дали вицепремиерът Симеонов не дестабилизира правителството точно сега, когато има поети ангжименти и нещата почнаха да се случват по законодателството", коментира пред журналисти Мая Стоицева, една от протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива".

Тя посочи, че черното тиксо, което носят майките на устните си, символизира това, че днес искат да се чува само една дума - "Оставка", а също и това, че ако някой се опита да накара майките да замълчат, няма да успее, предаде БТА.

Протестиращите носят черни знамена и плакати с искане за оставка на Валери Симеонов.

По време на протеста периодично се пуска изказване на вицепремиера Симеонов, в което той нарича майките на деца с увреждания "кресливи жени", а децата им "уж болни".

По-рано Симеонов каза, че само Политическият съвет на коалицията може да иска оставката му и отново заяви, че не се отказва от думите си, за които пък премиерът Бойко Борисов се извини веднага.

Протестиращите майки смятат, че Симеонов си е позволил да изрече "недопустими, грозни и цинични твърдения" по адрес на голяма група от българското общество, а изказването "не се отказвам от нито една своя дума" показва недопустима арогантност и доказва факта, че той се чувства недосегаем и напълно в правото си да използва подобен език в публичното пространство по адрес на гражданското общество.

"Симеонов е лице на България пред международната общност и като заемащ такава позиция, негова е отговорността за социалната политика, здравеопазването, закрилата на българските граждани и българските деца", заявяват още майките от инициативата "Системата ни убива" в писмо до премиера, до председателя на НС и с копие до Валери Симеонов, в което се настоява за оставката на вицепремиера.

Майките отбелязват, че речникът на Симеонов като политик принизява проблемите на обществото и "ако това недопустимо поведение бъде преглътнато, то ще означава неговото узаконяване и приемане."

Те са добавили и искането вицепремиерът по никакъв начин да не участва в управлението на страната, защото по думите им, такива хора нямат място там.

Протести днес има в цялата страна. Очаква се утре протестът да бъде подкрепен и от граждани в Лондон.

Майките носят диагнозите на болните си деца, а в отговор на репликата на вицепремиера Симеонов, че са "кресливи жени", майките са с черни лепенки на устата. Протестиращите носят плакати "Симеонов вън, "Симеонов - позор за България" други.

"Ние сме тук заради обидата, която Валери Симеонов нанесе на децата ни, наричайки ги уж болни. Това е гавра както към всички хора с увреждания, така и към държавата", заяви Вера Иванова.

Според нея няма политик в Европа, който да изрече такива думи и да си ги потвърждава вече трети - четвърти ден и да остане на такъв пост. Това е срам за държавата, заяви Иванова. Тя допълни, че майките ще протестират до оставката на Валери Симеонов.

Весела Одажиева отбеляза, че след повторното изказване на Симеонов, че няма да си подаде оставката, остава майките да настояват оставката да му бъде поискана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
12
 
22
 
! Отговори
червената армия преди 5 години
Поклон пред истинските майки които си гледат децата въпреки трудностите но не и на тези червени активистки тръгнали да свалят правителството заедно с другарката си Лъжа Импексова
85
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази грешна интерпретация на фразата "уж болни деца", повече от ясно е, че не е имал предвид, че не са болни, а че като са болни, не трябва да са на дъжд и слънце на улицата.
84
10
 
7
 
! Отговори
Креслива бгмамма.ком преди 5 години
Валери давай парите, не ми се прави на интересен!
83
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политически труп е В.С. , а другия такъв добре трябва да помисли - от това зависи колко още ще продължи жалкото му управление....
82
3
 
5
 
! Отговори
In vitro преди 5 години
Aidee, vseki bg proizvoditel moje kato tesi hora da grachi na plostada pri problemi v negovoto chastno proizvodstvo...a zatova si ima zastrahovateli v europa...
81
2
 
14
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Ами като са с тиксо на устата как викат "Оставка"?
80
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз подкрепям всички майки на деца с увреждания, но не и тези които искат майка си и баща си и служат за маша на червената КОРкондела и нейните Русофили за смяна на модела !
79
7
 
13
 
! Отговори
Ххууу преди 5 години
С терористи/фемонисти не се преговаря.
78
4
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Брей тез майки колко са изобретателни. Ще ги викаме при фалирането на следващото застрахователно дружество в Гърция.
77
7
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Да излизат Курнелията, Волен, Доган и кРадев и открито да заявят, че работят за Кремъл! Аман от ***!!!Симеонов може и да е всякакъв, но не се кланя на КГБ попа, Лукойл и Решетников!
76
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХОРА, ВАЖНО Е ДА ЗАЩИТИМ СИМЕОНОВ, ЗАЩОТО ТОЙ КАЗВА ИСТИНАТА!!
75
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този спонтанен митинг си е автогол.И то не е в това, че няма основание.Дискредитира протестиращите, а и сценаристите им липсва въображение.
74
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на слугата на робонаемателите, които стоят зад гърба му. Щял да взема 80 милиона евро от Гела, а Гела и другите двама пионки се надпреварват да подкрепят Шимонов и правителството. Постигнали са извънправителствено споразумение. Смешници и циркаджии като Шимонов и Шидеров не ни трябват.
73
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неволна аналогия с просяците по светофарите, винаги си длъжен да им дадеш и ако не го направиш започват клетви и обиди... Системата ги убивала...Много от тях все още са живи благодарение на системата, добра или лоша...
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65Досега само Кутев го изловиха с тролене по случая с "майките". ДСБ също имат доказани "традиции". Та продължавай да тролиш. Като искаш да им изпълниш исканията, направи фондация и им осигури средствата за това. Всичко друго е лицемерие! С моите данъци и осигуровки не искам да плащам безотговорността на такива, като"майчето"от първата снимка.
71
15
 
14
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Като гледам бая гербави се стараят да плюят и ругаят болни и беззащитни хора, но помнете оня горе гледа един ден всичко се връща да не се окажете и вие в тяхното положение.
70
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как ножа опря до кокъла и коментарите изведнъж се напълниха с *** подкрепящи един *** и плюещи по българските майки. Има хора, които за пари и за да се подмазват на ГРОБ са готови не само себе си, а всичко да продадат.
69
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичове от СКАТ, да не са ви заплашили, че ако не плюете майките по форумите ще ви уволнят ???И каква ви е упорната точка? Че майките са комунисти ?!? Вие сте едни безгръбначни същества !
68
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От понасрано пак са полазили по улиците.
67
15
 
13
 
! Отговори
Дюранди преди 5 години
Тези да спират циркове те и да се хващат да бачкат , че ми писна да хрантутя лентяи !