Майки с тиксо на уста и под прозорците на властта: Оставка!

Те настояват вицепремиерът Симеонов да напусне поста си
Обновена: 22 окт 2018 16:17 | 22 окт 2018 14:16, Веселина Йорданова
194

Снимка: БТА

Майки на деца с увреждания и други граждани, които протестират с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов, блокираха бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет.

Още по темата

Майките заявиха, че решението е спонтанно, не е планирано от тях, а е взето от останалите граждани на протеста.

"Обвиняват ни, че дестабилизираме правителството. Според мен премиерът трябва да види дали вицепремиерът Симеонов не дестабилизира правителството точно сега, когато има поети ангжименти и нещата почнаха да се случват по законодателството", коментира пред журналисти Мая Стоицева, една от протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива".

Тя посочи, че черното тиксо, което носят майките на устните си, символизира това, че днес искат да се чува само една дума - "Оставка", а също и това, че ако някой се опита да накара майките да замълчат, няма да успее, предаде БТА.

Протестиращите носят черни знамена и плакати с искане за оставка на Валери Симеонов.

По време на протеста периодично се пуска изказване на вицепремиера Симеонов, в което той нарича майките на деца с увреждания "кресливи жени", а децата им "уж болни".

По-рано Симеонов каза, че само Политическият съвет на коалицията може да иска оставката му и отново заяви, че не се отказва от думите си, за които пък премиерът Бойко Борисов се извини веднага.

Протестиращите майки смятат, че Симеонов си е позволил да изрече "недопустими, грозни и цинични твърдения" по адрес на голяма група от българското общество, а изказването "не се отказвам от нито една своя дума" показва недопустима арогантност и доказва факта, че той се чувства недосегаем и напълно в правото си да използва подобен език в публичното пространство по адрес на гражданското общество.

"Симеонов е лице на България пред международната общност и като заемащ такава позиция, негова е отговорността за социалната политика, здравеопазването, закрилата на българските граждани и българските деца", заявяват още майките от инициативата "Системата ни убива" в писмо до премиера, до председателя на НС и с копие до Валери Симеонов, в което се настоява за оставката на вицепремиера.

Майките отбелязват, че речникът на Симеонов като политик принизява проблемите на обществото и "ако това недопустимо поведение бъде преглътнато, то ще означава неговото узаконяване и приемане."

Те са добавили и искането вицепремиерът по никакъв начин да не участва в управлението на страната, защото по думите им, такива хора нямат място там.

Протести днес има в цялата страна. Очаква се утре протестът да бъде подкрепен и от граждани в Лондон.

Майките носят диагнозите на болните си деца, а в отговор на репликата на вицепремиера Симеонов, че са "кресливи жени", майките са с черни лепенки на устата. Протестиращите носят плакати "Симеонов вън, "Симеонов - позор за България" други.

"Ние сме тук заради обидата, която Валери Симеонов нанесе на децата ни, наричайки ги уж болни. Това е гавра както към всички хора с увреждания, така и към държавата", заяви Вера Иванова.

Според нея няма политик в Европа, който да изрече такива думи и да си ги потвърждава вече трети - четвърти ден и да остане на такъв пост. Това е срам за държавата, заяви Иванова. Тя допълни, че майките ще протестират до оставката на Валери Симеонов.

Весела Одажиева отбеляза, че след повторното изказване на Симеонов, че няма да си подаде оставката, остава майките да настояват оставката да му бъде поискана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
2
 
! Отговори
Асен преди 5 години
Смотаняците се познават по това че плюят по ГЕРБ. Не ви е проблемът ГЕРБ. Вие сте смотани.
165
2
 
2
 
! Отговори
Мето преди 5 години
"Майките" са платени от Путин. Русия иска хаос в Европа. Свиквайте с Бойко защото ще ни управлява още 30 години минимум.
164
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Да просиш и в същото време да си нахален - са две несъвместими неща! Майките са компроментирани поради БСП интереси... Комунизмът ни убива!
163
2
 
1
 
! Отговори
ноби преди 5 години
колко от протестиращите гласуваха за герб ? какво ми протестират сега
162
2
 
3
 
! Отговори
Hugo преди 5 години
Нинов, бъди мъж и си подай оставката! Вземи бира в ръка и яхни коня си за пътя назад към твоето село.
161
3
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 5 години
Оставка за Нинова и разпускане на червената *** заедно с Радев марионетката да стават и да се махат!!!
160
4
 
4
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Не ги подкрепям тия врякащи майки. Винаги е било така положението с хората с увреждания, сега се сетиха че имат проблеми. Що не протестирахте на Станишев или Орешарски? Тогава по-хубаво ли беше? Айде нема нужда платени тарамбуки, отвратително е!!
159
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като дойдат избори пак за Баце.Явно трябва да се избият всички в парламента, но кой? Като само беззъби пенсии се напъват на митингова демокрация.Какво стана с Ветко баш бизнесмена? Ще стигнат ли парите му за нов автопарк.
158
1
 
4
 
! Отговори
КВИ "МАЙКИ" преди 5 години
АЙДЕ СЕГА ПРИКАЗКИ ....ЗА ПОЛИТИЧЕСКА КОНСУМАЦИЯ ОТ БКП!КОМУНИСТИЧЕСКИ ПИНИЗИ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА
157
6
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ОСТАВКА
156
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никак не харесвам ГЕРБ, обаче тези "майки" почнаха съвсем да ме отвращават. И защо трябва да им се плаща за да гледат детето си?! Нека се направят хубави и нормално функциониращи центрове където да се полагат нужните грижи за проблемните деца и проблема да се реши. Майките ще са свободни да се трудят, а децата ще имат къде да бъдат гледани и обслужвани пред дена/ноща. Превръщането на болни деца в бизнес и нчин да се издържа цялата фамилия изобщо не е вариант.
155
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на са майки а червените ескадрони на *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
154
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нещо друго не искат ли вреслите?Всички носим кръста си. Понякога получаваме съдействие за решаване на всевъзможни проблеми, в повечето случаи се справяме сами.Нека инвалидите и техните близки, които се грижат за тях, да получат подкрепа от държавата. Но да не се самозабравят!
153
0
 
3
 
! Отговори
Цоко преди 5 години
До до анонимен Сляма кънтри е Башо, зад него стои ***, и там ги стрелкат както писа! Тук Майките, зад тях Хаджипанаидиотката, Мая, Корнела, *** - милеят ги!Не намираш ли някаква ирония?
152
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Симеонов. Казва истината.
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са никакви майки.
150
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистически маpиoнетки на Kypнелия...Ясно ,като бял ден...
149
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валерката се прави на американец. Казва истината прямо и право в очите. Само че тук не е САЩ. Тук на власт са популизма и лицемерието.
148
2
 
16
 
! Отговори
до Fakt преди 5 години
България има нужда да налива пари във младите и здрави хора!!!----Правилно!Но, има един "малък проблем" - тези млади и здрави хора напускат страната с все по-високи темпове на емиграция!Защо ли, а???
147
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб си изпя песента, иначе БГ няма бъдеще