Операция "История": Как държавата изтребваше разбойниците

Разказва историкът проф. Веселин Янчев пред Bulgaria ON AIR
22 окт 2018 17:30, Анисия Иванова
61
Операция "История": Как държавата изтребваше разбойниците
Снимка: Bulgaria ON AIR

5697 гледания   |  Още видео

Когато държавата има волята, тя може да се справи с всичко. Сила никога не ѝ липсвала. Прочутите закони на Стамболов и Стамболийски за изтребление на разбойничество са продиктувани най-вече от обществената нужда. След Освобождението, особено в Делиормана, Русенско и Шуменско, действат огромни разбойнически чети или банди.

Част от тях са инспирирани от Османската империя, някои са финансирани от Русия, а трети просто са се прехранвали с разбойничество.

Тези криминални групи буквално застрашават съществуването на българската държавност. Подобен разцвет на разбойничеството има и след Първата световна война - разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният историк проф. Веселин Янчев.

Законите са били кратки и безкомпромисни. Законът на Стамболийски за изтребление на разбойниците е само 15 члена. В прочистването от разбойниците вземат участие войската и специални потери. Съдят извънредни съдилища. Процесът започва в 7-дневен срок от залавянето на разбойника. Осъдените на смърт се обесват в центъра на населеното място. 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
колко пари му дадоха на Професора да говори хипотетични неща , ако му предложът 1 000 000 Евро е готов да напише нова История на България и то веднага
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо освобождение не имало никога в България защото тва е Санстефанския мирен договор , защо наризат сега този Договор освобождение трябва да се питат хората които са го измислили умишленно , второ всичко това се случва по Османско а не след това , що за Манипулационен материал е тва
54
0
 
0
 
! Отговори
А+ преди 4 месеца
Има и по-добър вариант от СССР-ИЗПРАЩАТ в Одеса Жуков и той подбира -20 човека офицера за да въведат ред в града ,щото стават кражби,побой,изнасилвания.... за месец е въведен реда ,на местопрестъпление кога хванат-до стената и разстрел и след месец можеш и да си зхагубиш протмонето,но никой не смее да го вземе.
Този сайт може ли да напише и една лоша дума за Франция или Британия да кажем или Слънцето изгрява от Запад за "Днес"?
53
1
 
2
 
! Отговори
ХИСТОРИ преди 4 месеца
Предаването тази неделя беше уникално.Разговорите и този професор и със Стойчо Керев, много високо ниво, ако има кой да оцени в нашата оглупяваща държавица.
52
16
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 месеца
Думата хайдут, синоним на българския патриотизъм! прозизлиза от албанската дума за разбойник "хайдук".
Ако в българската литература и история думата хайдут се смени с българската дума разбойник, ще се получи много по-точна картина на това какво са били и така наречените хайдути в пантеона на българските национални герои!
51
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петко войвода е бил руски агент - назначен официално на служба в руската армия, подполковник, подарено му е имение в ***.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До висок Я чумата ,демокрацията ,откъде дойде ?
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Бачу ти Петко ,умира бая години след крадеца на добитък Стамболов .
48
8
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 4 месеца
Бла-бла-бла...
Какво по-различно от сега намирате?
Май удобно не виждате, че за да се обеси някой, е трябвало първо да се осъди.
Верно, че са избесили някакво количество, но това са били отявлени главорези, за които е имало в изобилие чисти доказателства.

Жалко е само, че не са успели да изчистят с тия методи и сталинистките разбойници през Втората световна.
47
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А сега разбойниците изтребват държавата!
46
5
 
22
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 4 месеца
Така трябва да се постъпи с Валери Симионов, крадливите бизнесмени - Велев (или както тама се казва) и по редичката на партийци и бизнесмени крадци. Съвремените разбойници на България
45
8
 
3
 
! Отговори
и преди 4 месеца
наглите и килърите, хората на очите и разни от вида,а и сик и вис са модерни разбойнически групи. държавата ни се справи с тях - безкомпромисно
44
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най простите хора след русняците са бг русофилите
43
2
 
0
 
! Отговори
иванов преди 4 месеца
До Анонимен

сега добавете и македония
42
15
 
19
 
! Отговори
йокин преди 4 месеца
Сила,сме били на времето,ВОЕННА СИЛА.Прадядо ми,участник,в превземането на Одринската крепост,ми е разправял,че тъй наречените''братушки'',са яли,як пердах,на бойното поле,от наште,български ЛЪВОВЕ.
41
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и сега атакистката разбойническа банда се финансира от Русия
40
34
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най страшният исконен враг на б...я е била и винаги ще бъде русия.ние ги създадохме като държава.от нас тези азиатци откраднаха абсолютно всичко език религия писменост смениха ни историята че сме монголоиди и слвяни като тях .истината е че ние сме коренните европейци и наследници единствено на траките.с това тези азиатци не могат да се примирят затова се опитват да ни създадат комплекси русофилите са техни маши и изчадия.българино..знай истинската си история.тя е велика
39
0
 
50
 
! Отговори
СетиСеМараДаСеПобара преди 4 месеца
Ние тук откога предлагаме да се приложат тези полезни закони, породени наистина от потребностите на обществото в определени исторически моменти.
Ще добавя нещо. В много села в провинцията се знае кои екзотични фамилии тероризират бабите, но полицията само пише протоколи. Затова - да се приложи закона за изтребление на разбойниците спрямо всички, вилнели през последните 29 години.
38
29
 
27
 
! Отговори
балкански субект преди 4 месеца
За 200 години Русия направи всичко възможно българския народ да стане от най-големия, най-малкия на Балканите и все още има хора, които не разбират , че Русия няма нужда нито от любовта ни , нито дори от труда ни и парите ни, а иска само земята ни ..БЕЗ НАС
37
4
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 4 месеца
Алоу, грамотния! Става дума за Спас Турчев, а не за Стамболов!
Чети история, преди да пишеш глупости! Аман от чели, недочели, нискочели тролове!