Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!

Сменим ли времето катастрофите скачат, смъртността се увеличава
87
Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!
Снимка: Ройтерс, архив

На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето, смята  кардиологът доц. Сотир Марчев.

Още по темата

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

Според него въпросът за решението за спирането на въртенето на стелките не е спешен.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората стотици години живяха по зимното време и им беше добре. После дойдоха някакви *** и решиха да си правят експерименти с хората. Промяната на времето беше един от тия експерименти. Несполучлив експеримент. Но все още тая лудост продължава. Докога? Вече всички казват, и социолози, и лекари, че това се отразява неблагоприятно и на физиологията и на психиката на човека. Но вместо да решат този въпрос бързо сега ще го протакат до безкрай.
49
2
 
2
 
! Отговори
Баба Цецка ранобудна преди 5 години
До сега е момента 50Ко ве? Пък пускането на кръв е много полезно. Аз си развъждам пиявици във ваната. А, и кюлотити са много удобни.
48
0
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Не знам дали си забелязал - в БГ пенсиите са 54% вече от населението над 18 г
47
2
 
14
 
! Отговори
най-сетне преди 5 години
Най сетне едно умно и аргументирано мнение по въпроса за местенето на стрелките !Но как кукловодите ще се съгласят да премахнат едно добре дошло ( макар и наследено от тоталитаризма, но пък удобно) средство за тормоз над народонаселението - направо се чудя !Явно , натегациите пред Брюксел са са по-голяма тежест( преди за оставане местенето на стрелките , сега за спиране местенето ) нали сме послушни и изпълнителни - само и само да не ни се бъркат в "усвояването" на парите от ЕС ...
46
16
 
12
 
! Отговори
ало пенсиите преди 5 години
не се биркайте в проблема с времето. Ясно е че ставате в 4 заради простатата. Само че ние искаме ЛЯТО!
45
5
 
11
 
! Отговори
сега е момента преди 5 години
Да върнем и:-инквизицията-царска форма на управление-външната тоалетна-конски транспорт-кюлоните-жената единствено домакино-свещите за осветление-лечението чрез пускане на кръв-изучаване на плоската земя в училище
44
16
 
17
 
! Отговори
878788 преди 5 години
До амиииии 45 Не съм живял по времето , когато е било само зимното / астрономическото / време . Но лично аз си харесвам повече лятното .
43
3
 
15
 
! Отговори
9999 преди 5 години
Управляващите си го казаха - няма да правим референдум по въпроса . Затова , каквото време ни оставят , това ще бъде . Не ми се вярва да вдигнем революция . Пък знае ли човек - може да ги подпукаме за времето и да стигнем до грабежите и всички злини , които са ни причинили от 1989-та насам
42
13
 
18
 
! Отговори
Западните Балкани преди 5 години
До апел: Няма нужда от апели. Проблемът е с биологичния часовник, който е настроен към астрономическото време. Всеки експеримент с отклонение от него е ход в грешна посока. Затова сега трябва да се върнем към зимното време и повече да не се сменява. Няма никаква причина да оставаме на лятно време. Освен натоварването на хората ,нищо друго не се печели.
41
2
 
2
 
! Отговори
амиииии преди 5 години
До Анонимен 43 така може Емиииии първо да прокараме идеята за лятното време , после ще видим дали може да направим декември 29 дни - малко по-радикално е , ще има повече съпротива / особено от тези , които са свикнали да почиват на 31 -и декември :)))))
40
13
 
13
 
! Отговори
апел преди 5 години
Да приемем , оставаме на лятното врмеме и воала . На втората зима , ще се свикне . На север народите , като им съмва в 10 часа по 3/4 месеца - ми живеят , какво да правят ???Но какъв е смисълът , лятото да съмва в 04:00 часа , в 08:00 часа да е 30 градуса , а да мръква в 20:00часа . Изместват с е сезоните - през септември , октомври все още си е топло , а ще мръква рано - рано
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нооооНаправо вземаме два дена от декември, например. Хем Нова година ще идва веднага след 29-ти. Супер!
38
14
 
14
 
! Отговори
ЛЯТНО ВРЕМЕ преди 5 години
Аууууу, голямата работа като се съмвало в 8:30, сега се съмва в 7:30, един час отгоре проблем ли ще е? Важното е че вечер ще е с един час по-светло и който се прибира ще е по светло. А който си ляга с кокошките си е негов проблем и да върви в Сърбия ако тук не му изнася.
37
2
 
22
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Доказано е че промяната няма никаъв ефект за намаляване консумацията на енергия (с каквато цел е втведена). В Австралия за олимпиадата са променили времето в градовете където се е играло, в другите не са. Мерили са какво ли не и е показало че разлика няма! Но за организма на хората има и то голяма - за това говори човека!
36
5
 
8
 
! Отговори
истината е че преди 5 години
Ще решим въпроса със смяната на времетоКорупцията, ЕС бюрокрацията, бедността , пияндето Юнкер и Борисов некадърника ще останат да се въртят около нас като стрелките на часовника
35
0
 
3
 
! Отговори
ноооо преди 5 години
До Анонимен 36 няма как да правим февруари 30 дни , ще трябва да забавяме въртенето на Земята . А повярвай ми - трудно начинание е това
34
15
 
9
 
! Отговори
язе преди 5 години
До да си кажаТвърдо съм "ЗА" лятното време, по същите и още ред други причини. Дано!
33
3
 
15
 
! Отговори
тцттцтцтц преди 5 години
До DaniboyИ като се съмва около 8:30 за месец / месец и половина ,какъв е проблемът ????? И недей да подвеждаш хората - няма място в БГ да с е съмва в 9:30 , ако оставим лятното време . Най - късно около 8:40 -8:45 на 22/23 декември
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До но чукча и писателМи що, има хора дето им е най-добре всяка година да е високосна. Ама дайте направо да решим и февруари да е 30 дена. Справедливо ли е? - справедливо е!
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важна Земята ! - работодателите си мислят че Слънцето се върти около тях ! - *** ги убеди че не е така.