Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!

Сменим ли времето катастрофите скачат, смъртността се увеличава
87
Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!
Снимка: Ройтерс, архив

На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето, смята  кардиологът доц. Сотир Марчев.

Още по темата

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

Според него въпросът за решението за спирането на въртенето на стелките не е спешен.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
9
 
! Отговори
да си кажа преди 5 години
Не се карайте , ще ви кажа какво мисля аз . Колкото и да оставят всяка държава да си решава , ще ни групират по региони / няма през 50 км да въртим часовника / . Предполагам ,ч е на нас ще ни оставят лятното време заради туризма / Гърция ще окаже натиск , ние се съгласяваме , Румъния - все тая / . Имаме си и зимен туризъм - кой кара ски в 7 сутринта ???? .
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така е, братчед. Всички се шашкат колко показва часовникът, щото има работни времена и т.н., с които щем -- не щем, трябва да се съобразяваме. И вместо да си пригодим нашите представи за времето към природата, айде сега ще отменяме мecтeнeто.
28
4
 
21
 
! Отговори
дядо Поп преди 5 години
ми то времето си беше АСТРОНОМИЧЕСКО защо го смениха на 01 04 1977г , че и бях в казармата голяма мъка е да ставаш в 5 часа/реално 4ч/...........................
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам проблем ранобудниците да стават когато им е кеф и да ходят на работа час по-рано. И робовладелецът ще е доволен! Но да ме карат два пъти в годината да се настройвам напред-назад няма да стане!
26
6
 
3
 
! Отговори
но чукча и писател преди 5 години
До Чукча читател Офффф обърка ми сметките , пък не ми се смята пак , мииииииии да отиваме тогава към UTC +3 . Щом КИтай може да е в един часови пояс , защо ние да не се сменим ????? Важното е да е удобно на хората , я виж как сме въвели високосната година !!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
Чукча писател преди 5 години
Ти ще видиш как съвсем скоро ще дойде време да се убеждаваме отново, че Земята е кълбо. И тя се върти хем около оста си, хем и около Слънцето. Едното се нарича денонощие, а другото - година.
24
11
 
22
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Много хора не могат да си го представят , а се опитват . Истината е - на 28 Октомври сменяме времето - така трябва да остане и да не се променя Никога .
23
11
 
24
 
! Отговори
Daniboy преди 5 години
Още един неадекватник. Както и да сме ги въртяли, все тая било. Ами сега в осем е още тъмно. Ако оставим това време на 22 декември ще съмне в 9.30. Не трябва да има спор, а да се остави астрономическото време. Който иска да ходи на работа по тъмно, да отива в Турция. Там султана остави лятното време, без да пита хората.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те хората вече не знаят кой ден от седмицата е и дали е събота или неделя и кога са почивка ако изобщо има такава та ще мислят за времето дали е час напред или назад.Па даже и часовници нямат и изобщо не им пука ! - шефа като каже утре си на работа ставаш и тръгваш.
21
11
 
12
 
! Отговори
Саан преди 5 години
По-добре зимата на студеното да ни е по-добре, отколкото лятото на жегата. Затова предпочитам зимното.
20
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте сутрин в 7.30 колко е тъмно!А още не е дошъл Димитровден даже!Смятайте какво би било декември, ако остане лятното време.Затова - да си върнем астрономическото време, сега!И никакви въртенета на стрелки повече!Спестяваме 5 лева, харчим 150 за лекарства и посещения при психолози и психиатри!
19
2
 
15
 
! Отговори
Чукча читател преди 5 години
До мъдро предложениеИначе e мъдро, но UTC+1, както предлагаш е "още по-зимно" време. Сегашното "лятно", дето толкова ти харесва, е UTC+3. Айде помисли малко, преди да пишеш. Нашето "оригинало" време, според географското ни положение, е UTC+2.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости! Пълна манипулация!
17
8
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Пълни глупости. По тази логика, ще се вдигнат самоубийствата, защото хората ще живеят повече на тъмно с по-малко ендрофин... Защо изобщо се коментират едни и същи неща непрекъснато?? Дайте сега и забраната за пушене да обсъдим, и български празник ли е Вси Светии!
16
17
 
5
 
! Отговори
мъдро предложение преди 5 години
Минаваме в часовия пояс ""UTC +1"" и запазваме лятното часово време . Така всички ще са доволни - зимата ще се стъмва късно , но ще съмва рано . Лятото ще съмва по-късно ,и ще мръква по-късно . Така феновете на двете времена ще бъдат удовлетворени и няма да има сърдити Вълкът сит и агнето цяло ....
15
9
 
4
 
! Отговори
Ss преди 5 години
Имали проблеми заради ранното ставане а нямат проблеми всеки петък да стават рано за пазара в одрин
14
11
 
6
 
! Отговори
Ss преди 5 години
Имали проблеми заради ранното ставане а нямат проблеми всеки петък да стават рано за пазара в одрин
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние българите масово сме толкова изкукуригали че и с 12 часа да го въртите напред и назад ни е вече все едно.
12
32
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избираме лятно часово време за лятото и зимно часово време за зимата. А тоя експерт да спре да дава съвети, невъобразимо глупави и неадекватни. Достатъчни са ни евроментетата, които ни досаждат. Днес със самолетите хората си сменят часа с по 7-10 часа. Да спрем и самолетите.
11
23
 
11
 
! Отговори
ако ще минаваме на преди 5 години
зимно време, по-добре да си останем със смяна на времето.