Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!

Сменим ли времето катастрофите скачат, смъртността се увеличава
87
Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!
Снимка: Ройтерс, архив

На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето, смята  кардиологът доц. Сотир Марчев.

Още по темата

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

Според него въпросът за решението за спирането на въртенето на стелките не е спешен.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
24
 
6
 
! Отговори
искаме лятно време преди 5 години
що не си го... доц. Марчев
9
22
 
17
 
! Отговори
:):) преди 5 години
абе тоз кскво ни нслива лимонада в ушите, ами лятото когато всичко ври и кипи ще се приспиваме в 8,30 и сутрин ще е светло още в 4,30, то голям сън ще е да ми свети ьлънцето в очите...., какъв е проблема да останем на лятното време.
8
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малоyмнuцuтe тук веднага решиха да оспорят интелекта на доцент, доктор по медицина. Никога няма да се оправи тази територия с този мат'рЯл!
7
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да спрем и смяната на сезоните. Този досаден псевдоексперт постоянно виси някъде - по радио, преса. Трябва да спрем и денонощието. Да изберем само ден, или само нощ. Европейската комисия ще ни попита дали искаме само ден, или само нощ. Ще спре въртенето на Земята. Пълно е с ненормални евро и бг "експерти"
6
3
 
27
 
! Отговори
бачкатор преди 5 години
Може би на хора които водят нормален начин на живот да стават за работа в 6 ч сутринта и да се прибитат в 17ч да им се отрязява зле,но аз работя на смени от 15 години дневни и нощни и да ви кажа честно толкова ми е омотано вече ,че ми е все тая какво ще правят със стрелките...дори и 3часа да ги преместят ми е безразлично..
5
8
 
7
 
! Отговори
до истината преди 5 години
Доста тесногръдо мислене, истината е че трябва да има едно време защото си представи следния казус : ражотиш с различни клиенти в Европа , Щатите и Азия и имаш изграден график и план на работа с тези хора и се сменя времето дали нвма да се разчекнеш първия месец докато отново си наредиш нещата и това два пъти в годината?
4
6
 
17
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
Обкеството е не доспало от душено растройство. Не от стрелки.Обществото го крадат от торе на долу . И освен че го крадат, но живее и в страх. Оставил съм човек на правилното место.
3
17
 
3
 
! Отговори
истината преди 5 години
истината е че спре ли се да се мести през определени часове ще е тъмно а хората тогава няма да спят всичко се прави за електричеството просто ще се използва един два часа повече за осветление минимум но за цялата страна това си е сериозно потребление и от там сериозна сума плащана от народа към някой който е решил да спечели още някой милион, как мислите защо е това натискане за спиране на времето дали да се загрижили за народа или мислят за печалба? сами си помислете...
2
20
 
8
 
! Отговори
за лятното време преди 5 години
очаквам коментарите от рода: " за зимното съм с аргументи :защото е астрономическото" мммхмм дообра логика мхмм
1
17
 
17
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 5 години
''Сменим ли времето катастрофите скачат''-Абе смотания си е смотан до живот, не е от смяната!