Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!

Сменим ли времето катастрофите скачат, смъртността се увеличава
87
Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!
Снимка: Ройтерс, архив

На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето, смята  кардиологът доц. Сотир Марчев.

Още по темата

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

Според него въпросът за решението за спирането на въртенето на стелките не е спешен.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Вафен, не разсъждаваш и тълкуваш повърхностно фактите. Затова те устройват.
69
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Един ден недоспали и заради него ще живеем все по тъмно
68
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
То ,ако бъдем реалисти ,българина не прави катастрофи само когато спи в леглото си,защото не може да се напие, не може да шофира и не може да се изфука с дизеларката, купена тези дни в "немечко".Желателно е да е БМВ
67
4
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До 1979 в България имаше само едно време,така нареченото зимно и нямаше проблеми с функционирането както на целия стопански живот,но също така и с биологичния на всеки индивид.Нека не се забравя,че тогава България имаше както промишленост,но също така и селско стопанство и те си работеха добре.Като гледам сега въртенето на стрелките напред-назад не спомогнаха,да изчистят стопанският образ на страната от вида на държава от събсахарска Африка.Но то да беше само образ,а то истинската действителност
66
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо някой се мъчи да си играе на господ и сменя времето, като тероризира маса народ. Ама щяло да се стъмва рано, ауууу каква трагедия... В скандинавските страни се стъмва в 15,30 следобяд през зимата. Ама не виждам да им е проблем това. В същото време лятото става светло в 4 часа сутринта и пече слънце до 10 вечерта. Както казва човека, всичко е въпрос на организация на човека, не на някакво си часово време.
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е моментът вместо да отиваме с още един час в ориента, да останем на зимно време. Така хем ще сме по астрономическото време, хем ще сме на еднакво часово време с другите страни на ЕС, след като те смятат да останат на лятното.
64
2
 
7
 
! Отговори
Малката стрелка преди 5 години
До У дома часовник тракЩе си купим по - хубави щори :)
63
25
 
15
 
! Отговори
У дома часовник трак преди 5 години
Да попитам този доцент ако останем със зимното часово време, юни месец в 4 сутринта ще е светло. Как ще спим, като в 5 слънцето ще е високо и ще напича здраво?
62
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен 54:Да би уроци училоне би глупости дрънкало..
61
23
 
8
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Тоя дрънка глупости... Тука не става дума за хронично недоспиване, а за един ден в годината..
60
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които искат лятното време и без това спят до 10-12ч, така че едва ли има значение за тях кога се съмва. Пък има и пердета и завеси ..
59
5
 
11
 
! Отговори
ЗА смяна на преди 5 години
часовото време."недоспало общество" и липсата на сън не се дължат на смяната на часовника или на лятното време, а на съвсем други неща. Но за тях ще пиша друг път, че сега ми се спи....
58
6
 
19
 
! Отговори
ДО 66 преди 5 години
ЗА ЗИМНОТО БЯГАЙ В СЪРБИЯ *** НА ИЗТОК В 3:00 ЧАСА ЩЕ СЕ СЪМВА *** НЕЙДЕН *** ....ГОЛЕМИ СЛУГИ НА ПРО ЗАПАДНАТА ПОЛИТИКА СТАНАХТЕ БЕ МИЖИТУРКИ.
57
15
 
23
 
! Отговори
За зимното време преди 5 години
Не може някакви си бюрократи да се правят на богове и да променят часовото време! Здравето на хората е по-важно тънките сметки на затлъстелите и дебилни еврочиновници!Ако не се установи трайно зимното часово време - подкрепящите смяната трябва да се съдят за престъпление срещу човечеството!
56
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1884г се приема конвенцията за нулевия меридиан (през Гринуич), която България одобрява още през 1893г. Територията на страната ни се намира изцяло в часовата зона Гринуич+2, което е идеално за часовника по астрономическото, соларно време (което някои сега наричат "зимно", въпреки че такова понятие няма). Та по това време 12ч пообяд разделя светлата част на деня поравно.Не е известно България да се е изместила с 15градуса на изток към Бахрейн, че да оставаме на "лятно" време UTC+3.
55
42
 
33
 
! Отговори
Bobo преди 5 години
Искаме си лятното часово време!
54
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли бе, нали ви каза човека че сте назад 500 години, какъв ви е проблема?
53
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цивилизованите държави например Турция отдавна го решиха този въпрос със смяната на часовника.
52
3
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
Пътят към Атон е открит за теб. Надявам се еднопосочен
51
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо по-добро от естественото и това,което природата е определила! Не случайно в Атон-светилището на Източно православното духовенство,никога не са сменяли астрономическото време!