Каменна стена в Родопите - свидетелство за Микенска Тракия

Обектът е в характерния за 13-11 век пр. Хр. "циклопски градеж"
23 окт 2018 21:22,
24
Каменна стена в Родопите - свидетелство за Микенска Тракия
Снимка: Архив, Булфото

На едно от първите свидетелства на идеята на Александър Фол за съществуването на т. нар. Микенска Тракия са се натъкнали археолози в Родопите.

"Става дума за крепостна стена в характерния за 13-11 век пр. Хр. "циклопски градеж", с който са градени знакови обекти като Троя, Микена, Тиринт - центровете на т. нар. Микенска цивилизация", каза проф. Николай Овчаров, един от първите проучватели в района на с. Бенковски.

Той допълни, че според теорията, тракийските царе от времената на Троянската война са имали резиденции с "циклопски градеж", но досега е нямало достатъчно доказателства.

"Ето че сега, тук, в сърцето на Родопите, попаднахме на стена, за която няма съмнение, че е градена по този начин", подчерта Овчаров и допълни, че в България има само един пример за "циклопски градеж" и това е Небет тепе в Пловдив.

Обектът в района на кирковското село Бенковски е открит при частни разкопки от екипа на доц. Здравко Димитров, който от началото на октомври работи по хипотеза за наличието на Тракийска царска резиденция от 4-1 век пр. Хр.

Тезата му е основана на база откритията през последните години в периметър от няколко декара.

Сред тях са двоен гроб на аристократка и накити от 4-3 век пр. Хр., архитектурен комплекс със сгради с представителни функции от същия период и откритата преди по-малко от месец каменна стена от същия период, обединяваща всичко в едно пространство и на отстояние само на няколко метра от "циклопския градеж".

"Вероятно става дума за тракийска резиденция още от онези времена, която е продължила да функционира и през първото хилядолетие пр. Хр.", каза още проф. Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Атфиало= грешка= на Анхиало/
21
3
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Винаги съм се чудил защо разни градчета като Анфиало,Месебрия,Аполония са сечели монети още от 4-3 век преди н.е., а могъща ,просперираща, на три морета/смях/ България ,започва да сече монети чак средата на 13-ти век.Има едно обяснение-стопанско изостанала с пребладаваща натурална размяна.Защо се намират погребения на Тракийски царе , а на български хан/кан не на строша хатъра на някого/ или цар няма ,онова в "свети 40-ет мъченици " не го броя защото е спорно
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай АгамемнонВъпреки, че микенският период е доста късен и гърците отдавна вече са дошли на балканският полуостров, населението от пеласги няма как изведнъж да се изпари. Гърците са тук пришълци, също както доста по-късно можем да кажем за турските племена. И да, прави си, мaлякита са, но също са се вече смесили с местните тракийци. Даже до периодът на предполагаемата Троянска война, земите в Мала Азия са много по-тракийски, отколкото тези на юг от днешна България.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Да бе! И говорим на тракийски. Даже има една секта, която се нарече "Тракийската църква". Там един мошеник дои тотално оглупелите си енориаши с по 1/10 от заплатата, за Дядо им Боже! А Темида нанка с завързани очи...И НАПС, и ДАНС, и БПЦ!Потърсете "Цветан Гайдарски"! Академик от Академията на вятъра и мъглите и кардинал на "православна" църква. Чудесии! Четете, ще се посмеете!
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***-рублофили, схванахте ли най-накрая, че сме траки, а не славяни ?!?
17
9
 
6
 
! Отговори
Бай Агамемнон преди 5 години
Микенците ич не са траки, ами маляки.Дай ми третото узаки, шибни задното сиртаки.Аман амааааан
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише ли Локо София на стената?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на стената е изсечено The Wall! :))))))
14
3
 
15
 
! Отговори
Smej преди 5 години
И защо да са дошли от Крит до Родопите? Толкова на север? По-логично е от Варненската и другите древни цивилизации да са слезли на юг.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циклопския микенски градеж е характерен и се отличава от всички останали!Той е изцяло каменен ,изграден от огромни камъни,всеки един тежи по 6 тона!Когато идват гърците на Балканите не са могли да проумеят по какъв начин са издигнати тези камъни и смятали,че е нещо мистично с помощта на някой от Боговете!Микенците са имали писменост взаимствана от минойците на остров Крит,от която писменост по късно е създадена и гръцката!
12
12
 
9
 
! Отговори
Хермес преди 5 години
И аз като професора на петата ракия обувам летящите сандали и се рея в небесата
11
12
 
10
 
! Отговори
Шибидар Димитриев преди 5 години
Толкова много фалшификатори на историята няма никъде по света.
10
15
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Невежество на три морета!
9
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжливото Овчарче пак избухна.Както се пееше в една стара микенска песен:Пирамиди, фараони,и балъци плащат за разкопки милиони.
8
13
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Наздраве професоре! Време е да ти дадат да водиш предаването на гости на бяло сладко и да обясняваш научному къде е заровено кучето.
7
4
 
11
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Абсолютно НЕ съм съгласен с Историк от първи коментар.Чупките в кръста, унищожават доверието в науката така както националният нихилизъм унищожава достойнството на индивида.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно съм съгласен с Историк от първи коментар.Чупките в кръста, унищожават доверието в науката.
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция няма нищо общо с древността, античното и елинистичния период. Само кражби и лъжи.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А другарят коментатор с ник Историк отдавна е напуснал здравия разум.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците да правят като вятъра. Александър Македонски е тракиец. Етиопските семити обратно в Южна Сахара!