Култура на благотворителността: За какво даряваме?

Вярваме ли в каузи или сме предубедени?
23 окт 2018 22:05, Екип на Bulgaria On Air
4

Историята на Адриан Петков от Перник, който не дочака своята трансплантация на бял дроб, трогна страната и отново постави сериозни проблеми със здравната система у нас. Проблеми, които остават все така нерешени.

Като Адриан има още много пациенти, които са наредени на опашката и чакат своя шанс за живот.

Днес стана ясно, че Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще преминат за управление към Здравната каса. Ще бъде създаден и нов орган – Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата.

Ще реши ли това проблемите и докъде ще доведе?

Друг проблем обаче стои и с дарителството като цяло. Благодарение на социалните мрежи и Интернет има огромна прозрачност на всички благотворителни кампании, но пък така се появяват и много измамници.

Вярваме ли в каузи и има ли все още предубедени, които се притесняват къде отиват парите им - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Елица Баракова от фондация "Помощ за благотворителността в България".

И още: Грипът отново настъпва. Като че ли вирусните заболявания са повече и заради променливото време. Как да се пазим?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Лична позиция преди 5 години
Помагам с каквото мога, но само на конкретни хора.Хубаво е да направиш дарение за добра кауза, но у нас нещата стоят така, че не се знае къде отива онова, което си дарил. Ще откъснеш някаква сума от семейния бюджет, но после чуваш, че със събраните пари най-напред е направен банкет за инициаторите на дарението и техните сътрудници. И после нищо друго не се чува.Затова, когато познавам някого и знам какъв проблем има, ако мога - помагам.
3
0
 
3
 
! Отговори
читател преди 5 години
За какво дарителство може да става дума, нито едно НПО не е публикувало отчет, от всяко левче, колко достига до нуждаещия се, и колко лапват "организаторите". За пример - SOS, вижте им отчета, и се опитайте да разберете къде отиват парите.Така е и с другите.Така е и с органите - колко получава една болница за трансплантация?И какво получава дарителят?
2
4
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Държавата - това сме ние. Ако ние не дарим, хора ще умрат.
1
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За нищо не дарявам вече! Къде е тази *** държава? Защо ще разчита народа на "дарения" ? Къде са търтеите от парламента? Или "бизнесмените" Които се сещат за народа..Само ПРЕДИЗБОРНО? Лицемерие лъха от всякъде! И от властта най вече!