135 хил. вземат по 2600 лева. КНСБ: Не наказваме младите, даваме права!

Според синдиката бюджет 2019 е най-добрият за Борисов
162
135 хил. вземат по 2600 лева. КНСБ: Не наказваме младите, даваме права!
Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът на максималния осигурителен доход на 3000 лева не е самоцелна стъпка, която цели да накаже младите IT специалисти, а обратно, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му на тези 135 хиляди души, които получават доход над 2600 лева, се дават възможности за повече права от цялата осигурителна система.

Хората ще плащат с около 50 лева повече вноски, като една пета от тези 50 лева отиват при индивидуалната им пенсионна партида, каза още той.

Още по темата

Вицепремиерът Валери Симеонов твърди, че данъците се увеличават, те не се увеличават - увеличават се вноските и правата на хората, коментира Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според КНСБ проектобюджетът за 2019 година е най-добрият досега в управлението на Бойко Борисов, а оценката беше направена пред Координационния съвет на КНСБ.

На него присъства финансовият министър Владислав Горанов, който представи параметрите на основния финансов закон.

Нарастването на разходите в много от перата е значително, като те могат да осигурят добри политики в отделните сектори, направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 хиляди, които получават своите заплати от бюджета, каза Пламен Димитров.

Критиката на КНСБ е, че рамката на бюджетите през всички тези години винаги е била оптимистично занижавана като приходи и с общи усилия преизпълнявана. Според Димитров ще се види същото и следващата година.

Според синдиката преките данъци в България не се събират справедливо. Те ще нараснат с около половин милиард за следващата година, като от тяхното разпределение 60 процента ще плащаме ние, а 40 процента - бизнесът, коментира лидерът на КНСБ.

Различията в данъчната политика остават - от КНСБ са против плоския данък и смятат, че той трябва да бъде усъвършенстван с въвеждането на необлагаем минимум.

41 хиляди ще получат реалните си пенсии, а за нито едни български работник, който работи в условията на трета категория, няма да има таван, защото в момента най-високата изчислена пенсия е 1100 лева. Около 20 хиляди души ще останат с орязани пенсии, предимно категорийни работници в сферата на индустрията, някои в силовите ведомства.

Бюджетът залага прилично нарастване на доходите, но КНСБ ще продължи да настоява за по-високи увеличения с 15-20 процента в културата, в домовете, в някои части от здравеопазването, науката, сценичните изкуства и др, заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** нещастни! Какви права дават?? Ще изгонят една камара работодатели и голям процент от хората, които в момента издържат тъпата ***... Ама важно е всички да са еднакво зле. Комунизмът си е още тук...
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да ги стигнем ние тези бедните (не богатите!) с три бона една заплата и 600-700лв удръжки... Аз не знам...освен да се увеличи прага не на 3к, а на 10к прага и да им плаща друг на тарикатите...Защото това е причината младите способни хора да бягат зад граница, а тук да остават лъжци и тарикати ..отгоре и отдолу...и кой печели не знам...знам само, че нормалните хора страдат тук в България и това не е нова новина...за НИКОЙ.
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затованяма и кола и книжка (плаща си такси, нали е богат), затова не може да се премести в закупения апартамент в евтин квартал...до кв. Хр.ботев и си плаща затова и наем 560 лв в др.квартал....понеже е богат и трети банков заем за ремонт означава, че трябва да се "отървем" от детето ни 4-ти клас, защото от друго няма какво вече да си намалим разходите, за да се оправим...за да дойдем на нивото на тези бедните, които не декларират нищо, не им се взима нищо, но са двама на по 1000-1200 лв заплата, без деца, без ипотеки, със собствено жилище, с две коли.. Как да ги стигнем ние тези бедните (не
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам прага да е 10000лв, та като искат някой да плаща за тези дето не си декларират доходите, нека са тези дето наистина са богати...а не семейства с един програмист за 3к, който си гледа семейството и плаща като луд на държавата, изплаща два заема-ипотечен и потребителски (няма спестени лв) и няма и един лев да си направи скапания ремонт...
144
0
 
6
 
! Отговори
Зубър преди 5 години
2020 сме с 650 лв. Брей за тез 2 години да сме на 1000 а не на толкоз. Май разучих нещо. Когато увеличават заплатите аз се замислих че и през това време увеличават разходите. Все едно нищо не са увеличили. И пак същите мъчения. Баба Ванга каза че България ще забогатее когато падне Сирия. Ъъъм грешка бабо. Сирия е паднала вече. И на това ли му викаш богатство 150лв пенсия с трудов стаж 40г и 650лв доход и 3000лв разход. Системата ни убива от мизерия и бедност. Помагайте ми. Аз съм българин.
143
3
 
6
 
! Отговори
Лош човек. преди 5 години
До 135Не ми казвай, какво заслужавам, за да не ти отнема всичко, което имаш...
142
1
 
14
 
! Отговори
Вашата мама преди 5 години
Популистка! Всички биете тъпана дружно, как живеят и благоденстват обикновените хора. Поогледайте се, бе тапири- поне не ни дразнете! Знаем, че всички сте продажници и нескопосаници, ама пък не знаете и кога да се спрете. Някой говори ли за инфлацията през последните седмици? Мерзавци!
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не плащам грам осигуровки, чия като моряк в отпуска и не ползвам комдоми... В смисъл никога. Няма, вероятно да стигна до пенсия, така че да го... Правят, каквото си искат.
140
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Защо се ограничават правата на тези, които се осигуряват върху 2300- 2600 лв. Съпругът ми през 2017 г. получи max.пенсия -910 лв. Остана на работа по трудов договор и продължи да се се осигурява до 2600 лв. При увеличението на всички пенсии през юли 2018 г. - те нямат право на увеличение . Въпреки внесените още за 1 год. осигуровки и повишаване на пенсията на 968 лв. , отново няма право . Парадокс . Това не е ли дискриминация ? Защо не се промени законът за работещи пенсионери с 910 лв. ?
139
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки трябва да получава поне 1500 ако не и 2000 за да живее в Гърция няма човек който да получава под 1400 1500 лв а в Румъния няма човек който да получава под 850 900 .В някой еврпейски държави няма човек който да получава под 4000 5000 лв
138
1
 
21
 
! Отговори
Koly kucia преди 5 години
Глупости на търкалета.Пак удариха работника ,който реално произвежда.Да *** тез управници.Мръсни ......
137
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... И друг важен обстоятелствен факт за тези (сравнително) високи заплати е, че това до голяма степен са свежи западни пари, влизащи регулярно всеки месец в страната. Вместо да си играеш на играчка-плачка с този важен поток, по-добре мисли как останалите сектори на икономиката да почнат да изнасят повече продукция, и те също да вкарват "твърда валута" за заплати.
136
0
 
25
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Да увелищим първо правата на хората в сивата икнономика - те са повече от 135 хил, а и от тях се укриват поне по 150-200лв на калпак.Да увеличим след това правата на управителите да не се осигуряват на 560лв и да не вземат фактури за гориво за личните си автомобили, както и да им увечличим правата телевизора и тостера в хола им да не е слубебен, а после да говорим за онези напълно изрядни 135хил, осигурени на максимума...
135
0
 
7
 
! Отговори
до 138 преди 5 години
а не може ли да дават 82 лв повече, без да взимат
134
0
 
0
 
! Отговори
до 138 преди 5 години
профан
133
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новият класов враг - БГ програмиста. Заплата от 3 или 4 хиляди лева не те прави заможен човек, а просто ти позволява да се отделиш поне малко от блатото. Политиката на държавата трябва да е да се вдигат доходите на останалите прослойки в обществото, а не да вземат от няколко десетки хиляди млади хора, изкарали парите си с много четене, главоболие, безсъние и дори подигравки когато са били деца.
132
2
 
6
 
! Отговори
До 136 преди 5 години
Взимат 55 лева повече, дават 137 лева повече. Какво не разбра?
131
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мани, мани работодателите по малко от 2% от населението на България получавало доход над 1300?. Ако не беше тъжно щеше да е смешно!
130
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ръстът на максималния осигурителен доход не е самоцелна стъпка, която цели да накаже младите IT специалисти, а обратно". По-голяма тъпотия тоя не можа ли да измисли?!? Ама хич даже не ги наказвате, само им вземате повече пари за някаква пенсия, която никой от тях няма да доживее.
129
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки взимаш над 3000 лева заплата, който си мисли, че не трябва да има повишаване на максималната осигурителна сума от 2600 на 3000 лева, не заслужава тези пари. Ще даде 55 лева допълнително и срещу тях ще получи 137 лева - една част като по-високи обезщетения докато работи, например болнични, а друга част като по-голямразмер на пенсията, когато се пенсионира. Между другото най-добрите IT-та се пенсионираха или са на предпенсионна възраст и не си мислете, че това са само млади хора.