Недостиг на акушерки, здравеопазването - пред колапс

От бранша: Доброто заплащане е фактор за доверието
25 окт 2018 21:47, Анисия Иванова
13

В България има един и същи сериозен проблем, който стои пред здравната система. В страната има сериозен недостиг на акушерки.

Как изглежда проблемът към днешна дата и как може да се реши - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Гергана Николова, мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust Лондон, Джесика Рийд - регионален директор за Майчино и детско здравеопазване и родилна помощ за Лондон, и Благовеста Костова.

"Кризата с акушерки в България е много сериозна. Акушерките са малко, не могат да покрият нуждите на болниците. Тенденцията се наблюдава от много отдавна - поне 15 години. Ако в момента пенсионираните акушерки напуснат, положение ще стане съвсем катастрофално", алармира Благосвета Костова от Алианса на акушерките.

По думите й начинът проблемът да се реши е, ако се върне доверието в професията и да и се даде право да практикува така, както в Западна Европа. Освен това, една от основните мотивации за упражняването на тази професия би било и доброто заплащане.

Как изглеждат нещата във Великобритания?

"За съжаление проблемите и тук са подобни. По същият начин кризата с акушерки нараства с всеки изминал ден", коментира Джесика Рийд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Мед. Сестра преди 5 години
Тепърва ще колабира здравеопазването ни от липсата на кадри. 30 години ни се плащат заплати, близки до минималната, за нощен труд 25ст на час. Е, децата, които растат да не са луди, че да идат да учат за акушерка или сестра 4 години за нищожно заплащане. Управляващите сами си го направиха, сега да закриват болниците и да не реват!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараБягат да работят в Русия, в Русия!Там им харесват условията в здравеопазването.Да не помислиш, че бягат към "толерасткия" "жендърски"Запад?
8
0
 
2
 
! Отговори
СиКюритате преди 5 години
Абе по-важното е, че рестартирахме проекта АЕЦ БеляНЕ и спряхме Истанбулската Конвенция!Туй е най-важното!
7
2
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Тя цялата държава е пред колапс.
6
1
 
7
 
! Отговори
Феномен преди 5 години
Интелектът в света е постоянна величина! За съжаление броят на хората на света расте! В България обаче е обратно - населението намалява, но простотията се увеличава...
5
2
 
6
 
! Отговори
Яла те !!! преди 5 години
Поздрав за НЗОК с песента на Еминем - TILL I COLLAPSE :D
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво са ви акушерки? Важното е че сме първи в галактиката по брой щатни ченгета на глава от населението. Отделно има близо още 90000 неспособника охранители, охраняващи незнайно какво. Нещатните един господ ги знае. Като общата бройка гони половин милион, като за тази орда общо се харчат над пет милиарда лева годишно. Да ходят да израждат и без това за пет пари работа не са свършили, а са специалисти по всичко, и си ги развъждат.
3
0
 
16
 
! Отговори
Тото преди 5 години
И колко получава една акушерка в Бг че не разбрах? Управниците си зариват главите в пясъка и се правят че не виждат истинския проблем.И най- последния *** може да им посочи проблема, но те много тенденциозно не го забелязват.
2
2
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 години
Що тъй, колеги? Да не би да са отишли да работят в по-изостаналата от нас Румъния? Какво има да каже по този въпрос онзи уж премиер? Като свържи да оправя света и се завърне в скучната си страна с тривиални битови проблеми? Вицето нещо за кресливи акушерки да изтропа?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То има недостиг на работници в цялата държава време е да доидат пак виатнамците да ни бачкат