31 декември работен! Българинът отговаря с отпуски, болничен...

Почти всеки втори няма намерение да се труди в последния ден от годината
26 окт 2018 07:10, Красимир Ангелов
67
31 декември работен! Българинът отговаря с отпуски, болничен...
Снимка: Reuters

До Коледа остават точно 2 месеца и българинът малко по малко започва да прави своите планове за празниците.

Общо 5 дни ще почиваме за Коледа тази година, но затова пък ще работим на 31 декември – нещо, което не се е случвало много отдавна.

Почивните дни за коледните празници започват още от 22 декември (събота) и продължават до 26 декември (сряда). Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември (четвъртък).

31 декември обаче се пада в понеделник, което го прави на практика работен ден. Всъщност, последният ден на годината винаги е бил работен, но просто дълго години го отработвахме в някоя от съботите през декември. На тази практика обаче бе сложен край преди близо 2 години, когато парламентът реши да спре практиката на отработването и слизането на почивни дни.

Така тази година няма как да отработим 31 декември и той остава работен. Така за Нова година ще почиваме само на 1 януари, а 2 януари ще е първият работен ден от 2019 г.

Какво обаче смята да прави българинът и ще работи ли броени часове преди настъпването на Новата година? Екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, участие в която взеха точно 2125 наши читатели.

Всеки трети анкетиран (32%) е категоричен, че ще си пусне отпуск и няма да работи през последния ден от годината.

Други 7% пък смятат да си пуснат болничен, дори и да са здрави, и да не ходят на работа, а 6% са уверени, че все ще се стигне до компромисно решение на работното място.

18% от хората се надяват да се намери решение и да не работят на 31 декември, но все пак ако се наложи ще ходят на работа.

Едва 26% са тези, които не виждат проблем в работния последен ден от годината и са категорични, че ще отидат на работа без проблем. 

Други 10% отчитат, че за тях така или иначе 31 декември винаги е работен, така че тази промяна няма да промени плановете им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Бибито преди 5 години
До Анонимен 23Обикновено който говори от името на някаква общонст, визира себе си. Та виж сега, хората взеха да се отказват от първата част на поговорката "залудо работи, залудо не стой" и вече не искат да ги гърбят за жълти стотинки. Това си личи и по коментарите - тези, на които работодателите плащат повече като компенсация за създадените неудобства, са доволни и за това с радост работят и по празници. Работодателите да вземат да се откажат от навиците си на робовладелци!
60
0
 
1
 
! Отговори
Умрел преди 5 години
Раз два раз два към на майната си крачим и отвъд.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаш ли, пари и здраве всеки ден, е нова година.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така, е пазарува се все едно идва края на света. После се яде и пие за последно сякаш няма да има утре.
57
0
 
11
 
! Отговори
Бате ПешУ преди 5 години
Аз винаги замествам някого на 31-и срещу 1-и нощна смяна!Не ми се налива и преяжда като невидял,защото видишли,така е модерно!Не ми е нужен повод за да се напия като cвиня или да се веселя.Има още 364 дни в годината,в които мога да си правя патрита и не защото съм длъжен,а защото на мен ми се купонясва!
56
0
 
7
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 5 години
ААААА ПАРЛАМЕНТА ОТ 15.11.2018 ДО 30.01.2019 ЩЕ СА ВАКАНЦИЯ МОЖЕ БИ
55
0
 
13
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А парламента ще работи ли на 31.12, депутатите ще бъдат ли на работа. Аз предлагам каквото правят те, това да направим и ние, ако работят да работим, ако не и ние не, ама без отпуски и без нужда от измислени болнични, ей така, подарък. Става ли?
54
0
 
11
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
Мен обикновено ме хваща тежък вирус около 22-ри декември и някъде към 15-ти Януари се оправям. Всяка година става все по тежък, мутира гадината
53
0
 
14
 
! Отговори
gg преди 5 години
Брей, тия българи станаха по-работливи и от японците.Чудя се само, колко гроб***джии ще работят на 31.12 в парламента?НУЛ@@@@@@!!!
52
0
 
10
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Спомням си по онова "лошото" време, на един 31, жена ми работеше в банка та, не им излизаше някаква каса (за дребни пари, става дума) и ги държаха до 20 ч. НА МЕНЕ ТАЗИ ГЛУПОСТ, НЕ МИ ПУКА, НО Т.Н. РАБОТОДАТЕЛИ ЩЕ ГО УСЕТЯТ, АКО ТЕ НЕ СЕ УСЕТЯ. оТ ПРОСТОТИИ НЯМА КРАЙ. А тези гербери да си ги търпим.
51
0
 
8
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 5 години
Ей да знаете какъв ишиас ме заболя, не мога да помръдна ви казвам. Ти това точно на 31-ви декември да ми се случи. направо не мога да повярвам, ама на. така ми се беше преработило на 31, ама пусти кръст - боли та не мога да се вдигна от леглото. Айде - живот и здраве ще се видим на 3-ти януари. Пък може и на 7-ми. Така де, то кръст - не се знае какво ще се случи. Може да не изтрезнеем до вторник.
50
0
 
28
 
! Отговори
Много работен преди 5 години
Да попитам депутатите и те ли ще работят на 31 декември? Кога всъщност ще запразнят депутатите и кога ще се върнат на работа? Друг е въпроса че това което правят не може да се нарече работа. Миналата година (ако не ме лъже паметта) те си гласуваха почивка от 20-ти декември до 10 януари
49
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И друг път се еработило на 31 декември. Какъв е този рев, и лигавщина?! Не съм съгласен обаче,че 2я нуари трябва да е работен.Поне на 3-ти трябва да е,хората да разтоварят малко от купона.
48
0
 
19
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Абсурд е да си гърмя отпуската за такъв ден! Бачкам си до 14 ч., оправям се за вечерта и пак съм пич!
47
2
 
2
 
! Отговори
Обикновен българин преди 5 години
До ФХКъсметля си ти, по-добра работа от държаваната /или частната / няма. Блазе ти.
46
0
 
11
 
! Отговори
До Рени преди 5 години
Всеки сам си избира робството и си слага хамута...
45
1
 
20
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
До рениразбирасе,чеще работиш до 7ч.нали като затвориЛондонското сити в 5 ч.някои след товатрябва да изметат и да почистят нужниците!
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
> На тази практика обаче бе сложен край преди близо 2 години, когато парламентът реши да спре практиката на отработването и слизането на почивни дни.Е много ясно, от ГРОБ не дават никаква почиФка на мат'риала.
43
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък не схванаха нашите работодатели, че успешен бизнес не се гради с висене по 12 часа в офиса, а с нормално отношение към хората. Отнасяйте се добре с персонала, плащайте нормални заплати и те ще работят добре. Обратно колкото повече ги унижавате, карате ги да работят извънредно и т.н. толкова по-лошо ще работят и бизнесът ви ще затъва. Елементарно е!
42
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли приятели... Дали 31 декември ще е работен ден за депутатите, щото за тях ако не е, откъде накъде ще е работен за нас?