Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил

Комисия ще обсъжда спорните исторически моменти
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:50, Александър Попов
238
Спор: България и Македония ще решават чий е цар Самуил
Снимка: Булфото, архив

Обща комисия от учени от България и Македония ще реши до края на ноември чий исторически герой е цар Самуил. Владетелят е една от историческите личности, за които двете държави спорят.

За края на ноември е насрочена и третата среща между учените на двете държави. Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония. Другата тема, по която експертите насочват усилията си, е определяне на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме заедно. В смесената експертна комисия от страна на съседите участват историци от по-новото поколение, а Скопие и София ще се редуват като домакини на заседанията, пише "Монитор".

"Вероятно спорът ще остане вечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме поглед назад към историята, нека виждаме възможност за обединение", коментира преди време македонският премиер Зоран Заев.

Според българският академик Антон Дончев обаче спор няма. В слово по повод откриването на 14-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, Дончев подчерта, че двата народа не са просто братски, а братя-близнаци. Дончев заяви, че двата народа напомнят много за братя в корема на майка си, които се борят помежду си, а в по-зрелите си години всеки от тях вижда в другия своите недостатъци и качества. Академикът обаче бе категоричен, че общото бъдеще на двете държави ще бъде светло, тъй като през годините ги е свързвала именно братската обич.

Тази година срещата на БГ медиите се провежда именно в Скопие, а съорганизатори са Македонската информационна агенция (МИА), както и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Събитието се провежда под мотото: "Медии и памет". Във форума участват представители на над 50 медии от България и чужбина, интелектуалци от България и Македония, представители на българската диаспора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
2
 
! Отговори
Даниела преди 5 години
Мили хора, прочетете моля ви трилогията на великия Димитър Талев и ще разберете чий цар е Самуил и чии територии са Охрид, Преспа итн. Нека братята македонци спрат да си присвояват историята, царя ни, земите ни, че даже и бългороубиеца. Повече няма какво да добавя, освен че съм горда, че съм българка, че се гордея от храбростта и смелостта на нашия цар Самуил. 😊😄
212
0
 
4
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Историци могат да не знаят чий цар е Самуил само тогава,когато не са чели историческите извори т.е.- когато не са специалисти в собствената си професия.
211
0
 
3
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Ако Македония не напише в своите учебници истината за помакедончването,спорове ще има и след 1000 години!
210
0
 
2
 
! Отговори
И. преди 5 години
Какво цитирате тоя продран комунистически крадец А.Дончев!!! Нищо за екипа от историци които ще защитават нашата позиция!
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
предлагам да признаем че сме част от тях и да станем обща държава.но за по лесно и за да е в ЕС, ще остане името България
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До края на ноември комисията ще трябва да реши коя държава е съществувала по времето на Самуил. Ще провери защо точно Василий II е наречен Булгарофон. Комисията щепродължи своята работа с решаването на следващия наболял проблем - колко точно са фжуджетата на дядо Мраз, пардон, Коледа, и колко точно от тях са фиромчета и бюрмчета.
207
0
 
2
 
! Отговори
Свободей Огравденец преди 5 години
Мнозина е се запрашаат: За каков национален сепаратизам овде се зборува?Не се мисли ли да се создава сега нова македонска народност? Но тоа нешто е вештачко и како такво е трае ден до пладне. Ами каква нова, т.е. македонска народност, кога ние, нашите татковци, дедовци и прадедовци се викале ***?Кръсте Мисирков
206
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че сърби и гърци заграбват тези български територии с българско население и си ги разделят,това е самата истина!И сега крадците спорят помежду си за земи,които никога не са били техни,а са били винаги българскиДържава "Македония" в античността никога не е съществувала,това е измишльотина на фанариотитеДа не говорим,че гърците идват от Азия и се заселват на тези земи през 1915 година,до тогава населението в днешна северна и централна Гърция и днешна Македония,винаги е било българско
205
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МакедонацКрали Марко е българин,син на Вълкашин,който също е българин.Вълкашин и Углеша са братя.
204
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДодоЗащо да не влезе Македония в ЕС,какво ти пречи на тебе?
203
1
 
12
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Нека просто се допитат до гърците защо император Василий II е наречен ***, а не Македоноубиец !
202
5
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Със свалени *** и надупeни към Брюксел признахме Психодиспансера БЮРМ / FYROM за държава и обитателите и за македонци. Сега ще берем плодовете на това безумие, започнало още от времето на Желeв. Македонизма е злокачествен тумор върху снагата на Отечеството и само отрязването му до чисто му е майката! Оставете държавчето да се саморазпадне! БЮРМ / FYROM няма място в НАТО и ЕС, с каквото и да било тунинговане на името! Всичко друго е автогол.
201
3
 
18
 
! Отговори
Игралец преди 5 години
Тея дето се Македонеят не разбраха ли че са чисти Българи живеещи върху Българска земя...
200
3
 
16
 
! Отговори
Почит и уважение! преди 5 години
Не опетнявайте паметта и делото на великия цар Самуил Български!
199
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако македонците се примиряха с факта, че са българи, нямаше да има подобни *** спорове!
198
4
 
17
 
! Отговори
До 205 преди 5 години
Ако не са били грешките на политическия ни "елит" през миналия век ти щеше да си чист българин.Със здраве!
197
35
 
4
 
! Отговори
Македонац преди 5 години
Вие бугарите ке кажувате че Крали Марко е бугарин а он македонац от Прилеп и е победил турците и освободил Прилеп и Битола .Вие бугарите море да ни вратите пиринска Македония и западна бугария у врачанско и мнтанско исто зборуват по македонски и не казуват стлби а скали они исто са македонци.
196
2
 
14
 
! Отговори
Мерси Русия преди 5 години
Твойто отроче Македония , добре си го възпитала , да е нагло и кресливо , но никога да не казва истината.Кога ще чуем за раждането на руския македонец Александър Велики , който още тогава предрекъл третия Рим сиреч Москва и сънувал великия му вожд-ниския мъжкар Путин.
195
2
 
20
 
! Отговори
12 преди 5 години
Луно моя земьо македонска!Естествено че е македонец.Барак Обама също беше с македонски корени. Не се шегувам. Проверете в гуглето какво писаха македонски професори по въпроса.Македония, както и Косово например, са изкуствено създадени образования. Не са и никога няма да бъдат държави. Това са васални територии.Американци сега твърдят че са люлка на цивилизацията. Въпреки моите почитания към това което е постигнала тази страна, това твърдение е нелепо.Винаги ни се иска да сме повече.
194
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самуил е български цар......................македонците да не крадат БГ-история!!!