Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.

Всеки месец изчезва по едно село, посочи Илияна Йотова
Обновена: 27 окт 2018 08:50 | 26 окт 2018 20:06, Анисия Иванова
113
Статистиката сочи: 42% от българите ще живеят в 6 града до 2030 г.
Архив: Булфото

42% от населението на страната до 2030 година ще живее в 6 града – София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора. В същото време всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият се регион в ЕС е Смолянският, посичи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция "Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения".

"Съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност. Необходимостта от държавна политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България в момента", заяви тя.

По думите й основната причина за стряскащите цифри е липсата на реалистична икономическа програма за развитието на България.

"Трябва да се създават условия хората да остават и да работят тук", каза вицепрезидентът и изброи мерките, нужни за това - развитие на високите технологии, туризма, селското стопанство, дуалното обучение и системата на здравеопазването.

"Градината на Балканския полуостров, както до скоро бе наричана България, загива, подвластна на грешни търговски механизми и грешна политика", посочи Йотова.

"800 училища са закрити в последните 15 години, защото в тези места не останаха млади семейства, чийто деца да се обучават", допълни тя.

"Най-големият проблем, но не на системата, а на българските граждани е достъпът до здравни грижи и това пряко кореспондира с демографската система", посочи Йотова.

"Знаем, че младите хора няма се върнат, без да се осигурява достоен начин на живот с нормални европейски доходи. В България сме с най-много работещи бедни и се разтваря все повече ножицата между бедни и богати", допълни вицепрезидентът.

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%, каза още Илияна Йотова.

"В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища ще престанат да съществуват. Региони в страната са в риск да се превърнат в демографски пустини", отчете тя. На европейския фон сме в първата петица на страните с най-застаряващо население.

"За Северозападна България години наред бе запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа. Очевидно европейската политика на сближаване за 11 години не успя да постигне почти нищо", отбеляза вицепрезидентът.

"Ако нищетата беше запазена мярка само за Северозапада, през последните години тази "болест" разяжда и други части на страната, особено по граничните райони, особено в Североизточна България", допълни тя.

По думите й през 2016 година коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига до 170%.

"Няма друга страна в ЕС с такива съотношения", подчерта Йотова, като отчете, че основната причина за негативните тенденции се корени в ниските заплати в тези населени места. Според нея демографската криза е най-важната тема за страната ни, защото от нея зависи бъдещето на българската нация.

"Това е тема, която не е подвластна на политически мандати и, колкото и да изглежда невъзможно в днешните условия, задължава национален консенсус", настоя още вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Bravo преди 5 години
До БългаринЕдинствения умен коментар:)
97
1
 
1
 
! Отговори
ПЕРФЕКТНА СИТУАЦИЯ преди 5 години
ВСИЧКИ СЕЛЯНИ В АЧКАНАТА У СОФИЯ.....А , АЗ --НА ТЕАНА ДО СОФИЯ И ЧИСТ ВЪЗДУХ!!!СУПЕЕЕЕЕЕЕР!!!
96
1
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
В испания да не е различно - от 50 милиона над половината че и повече са в големите области - Мадрид е 8 милиона.Барселона - 8 милиона.Баските Валенсия Андалусия - над 30 милиона общо са в 5-6 града.Тъй че какво странно има в това.
95
0
 
8
 
! Отговори
gdfhd преди 5 години
През комунизма хората седяха в селата, защоо имаше работа за тях - ТКЗС и животновъдство. В момента земеделието е само женица, пшеница, царевица, слънчоглед - култури, чиято обработка е механизирана и малко хора са ангажирани.Окрупняването на села от държавата ми се струва смислена идея: 3-4 полуживи села да се окрупняват в едно "суперсело" с детска градина, училище, магазин, полиция, лекарски кабинет, канализация, ток, интернет. Държавата може да го пробва като пилотен проект в обезлюден район
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЯТ СТАНА ПУСТОШ ....
93
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заселвайте се само в големите градове, най-вече София, която гони 2 милиона и оставете хубавата българска земя, малките градове и села на роми, турци и бежанци!Добро утро, селяни прости, като ви каза един професор, че 80 % от вас са ***, прости и елементарни............вие му се сърдите...........не му се сърдете на човека......ИСТИНАТА БОЛИ.
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София не е България!!!
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русе е пълна трагедия, наскоро там убиха една млада журналистка!!!Ниво на сигурност.............нула!Един университет имат, освен това градът е пълен с власи и мамалигари...........дори някои от менютата в ресторантите са на румънски език.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара Загора се развива заради ТЕЦ-овете и мините..............без тях Стара Загора ще е трагедия.
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се обезлюдява...............селата и малките градове загиват, в Северозападнала България ромите ограбват селата като зелените африкански скакалци, след тях трева не никне.Хората се концентрират в 4 големи града, не 6, само 4 - София, Пловдив, Варна и Бургас.
88
8
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
До Анонимен 88:Това постоянно хленчене за пари дразни! Ми каквато ви работата такива ви и парите бе, чоджум! Работите лошо, немърливи сте. Началството ви и то такова. продукцията ви такава. Заплатите е те.
87
6
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
А НЕ земеделието го попиляха *** след 1945-та !Да направихме опит 90-те години да се върнат земите на хората и те да ги работят .... но умряла работа.
86
2
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Нарича се децентрализация. Имаше опити например речната и морската администрация какво прави в София ? Там няма река нито море :) Мястото и е в Русе или Варна например. Куп други министерства също. Изобщо след освобождението Княжеството е подложено на геноцид за сметка на Румелия и София. Скоро тук ще останат само "римляни"
85
0
 
6
 
! Отговори
Мария преди 5 години
ПЛАШЕЩА ТЕНДЕНЦИЯ.ОБЩЕСТВОТО НИ ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИ С НЕЯ.УПРАВЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЪЗДАДЕ НЕОБХОДИМИТЕ ПРЕДПОСТАВКИ ДА СТИМУЛИРА ХОРАТА ДА ОСТАВАТ В РОДНИТЕ МЕСТА И ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ДЕЦА.ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА НЕ Е НА ДОБРО.
84
0
 
13
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Интересно каква е тази стъкмистика, като в момента около 40% от населението на България живее или поне работи в София?
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да изкупят земята на безценица. В момента продават по 100-200 дка, за да си купят панелка в София и пак не им стигат.
82
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Защо плювате срещу братчедите роми. Само те щели да останат тука. Братчедите живеят там, където има. Те ще напуснат територията България много преди нас, както вече го и правят. Но при тази глобализация и нарастване на населението на земята празно място няма да остане. Тук ще дойдат други.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трябва да се създават условия хората да остават и да работят тук"Типично по комунистически - дайте да дадеме. И нито дума за повишаване заплащането на работещите.
80
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Веднага рапортувайте в американското посолство!Още малко,и ще станем цели....5 000 000!Поръчението е изпълнено!
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Орегинален българин мдаа, само образовани хора да имат право да определят съдбините ни.Като искат - да учат!