Защо едно дете разгръща само 68% от потенциала си?

Кристалина Георгиева в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
27 окт 2018 19:35, Анисия Иванова
14

44-тото място в класацията на Световната банка за човешкия капитал нас, българите, не може да ни задоволява, защото ценим децата и образованието, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Световната банка наскоро излезе с проучване, според което дете, родено у нас, разгръща 68% от потенциала си, а България е на 44-о място в класация за човешкия капитал. За първи път Световната банка прави глобална класация на индекса на човешкия потенциал - на личния успех според средата.

"Тази класация ни казва, че едно българче до 18-годишна възраст прекарва 12,9 години в училище, но 2,5 години от тях са загубени. Защото това, което научава, е еквивалент на 10,3 години" коментира Георгиева.

Според нея това трябва да ни притеснява и с оглед на демографския проблем в страната ни.

"Това, което ни казва класацията, е: "Ако искате утре да сте богати, инвестирайте в децата си днес," казва още главният изпълнителен директор на Световната банка.

По думите й трябва да наблегнем повече на качеството на образованието, да вдигнем ролята на тези, които образоват и да вкараме новите технологии и новите начини на учене.

"За съжаление и в България, и на други места по света се увеличава разликата между елитното образование и всичко останало. Ако искаме да сме нация с бъдеще - това значи, че фокусът върху човешкия капитал трябва да е приоритет номер 1," коментира Георгиева в предаването "Брюксел 1".

За първи път Световната банка включва човешкия капитал в такова проучване.

"За първи път тази година сметнахме богатството на народите, включвайки в него човешкия капитал. Досега смятахме физическия капитал - пътища, сгради, природния капитал - земя, вода; но се оказа, че човешкият капитал е най-важният.  Цялото богатство на света е 1123 трилиона долара, две трети от богатството на света сме ние – хората и колкото по-богата е една страна, толкова по-висок е делът на човешкия капитал в нейното богатство," заяви Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
ре преди 5 години
Хитро са го измислили, с това непрекъснато движение на хора (обикновено по-младите, хитрите и оправните) по посока на по-високите заплати, и с това организираното влошаване на положението на хората в държавите от които бягат. Ми те така, "западняците" си осигуряват вечно участие по "човешки" капитал в по-горните класации. И после ще поучават изпразнените държави..
12
0
 
0
 
! Отговори
fw преди 5 години
човешкия капитал- сигурно го разбират като "ресурс" за крадене, че и цена му сложили, ама по швейцарската или по африканската "разценка"
11
0
 
4
 
! Отговори
ббожил преди 5 години
повече прпценти ще има когато се прекрати порочната практика за всичко и навсякъде да се гледа кои са родителите и с кой големец са близки
10
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименВ последните години се оказва,че голямата обща култура по-скоро затормозява развитието на човека!Явно времената са такива-търсят се тесни специалисти или с хора с чувство за далавера,по възможност про.стаци...
9
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Сталинка реализира 0 (нула)% от потенциала си в полза на България и 100% в полза на личните си интриги....
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или да го кажа по- точно всичките необразовани простаци дето приказват ден и нощ как образованието е излишно а учените не учителите са лентяи да се замислят че в техните професии дори най-примитивните инструменти са създадени от хора на интелекта не от ако бичета без мозък като тях.А като са токова готини да докажат че найстина от наука нужда няма да си хвърлят дори и лопатите и да почват всичко с голи ръце да вършат.А деца за българин дете е синоним на безплатен чернорабитник фактически роб.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старията звучи все едно я е писал мъжкия любовник на Тръмп след като го е оправил.Само накрая дето няма Да направим не знам си кое велико отново.До Бай *** и сега и преди за много неща си прав но ти убягва централния проблем.А той е че българина гледа на интекектуалния труд като на вид лешперство и лентяйство.И не говоря за учители а за истински учени каквито в България отдавна няма.С това отношение такъв резултат.Но това не пречи на феновете на физическия труд да работях с научна техника.
6
0
 
1
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Тролсъс този виц на деня ще ще спечелиш виц на месецая кажи още малко вицове от преди 89-та
5
1
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
каквито родителите такива и децатакристалина казва точно както си е но кой да чуе и кой да се самозадейства,образованието ни е по тертип от преди 89-та до като не се реформират съдебна система,образователна и здравна няма да мръднем напред
4
3
 
12
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Преди 1989 г. не ми смятаха богатството на народите или човешкия ресурс и си живеех като бял човек. България имаше производство и работа за всички без тези измисленяци да ми разтегат локуми как в хипотетичното бъдеще децата щели да са добре. Като пораснат децата ни и на тях ще им тъпчат главите, че техните деца ще са добре...и тъййй до безкрай, докато не дойде пак бай Иван да ни отърве от тез масонски ***.
3
0
 
8
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
Принципно ми стана интересно защо аджеба едно дете би развило само 2/3 от потенциала си.. после гледам Кристалина... ясноо... няма да се чете статията.Тая не бих я питал и кой е деня от седмицата. Да не ръси акъл.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да смяташ "човешки капитал" е равно да смяташ робски капитал или колко струват хората. Слагат цена на всеки човек, само остава да му сложат етикета и да го пуснат на пазара на Световната банка. Това е престъпление. Трябва да има наказани кандидат-робовладелци и техните счетоводители.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото е българче