2018-а - със сериозен ръст на загиналите пешеходци

Специалисти: Всеки участник в движението да спазва правилата!
29 окт 2018 22:36, Екип на Bulgaria On Air
24

Страната ни е с най-лоши показатели по брой на загинали и ранени в катастрофи в целия Европейски съюз.
От началото на годината войната по пътищата в България е отнела живота на повече от 460 души, сред които 24 деца.

Какво трябва да бъде направено, за да има по-малко жертви?

"Всеки един участник в пътното движение, независимо дали е водач на автомобил или пешеходец, трябва да спазва за правилата и да се грижи на първо място сам за собствената си безопасност", коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR главният инспектор от ГД "Национална полиция" Румен Рапчев.

През 2018 година се наблюдава сериозен ръст в броя на загиналите пешеходци. Причината за инцидентите обаче не винаги е в шофьорите, категоричен бе той.

"Личният пример също е от основно значение. Всеки един възрастен, който пресича неправилно, не прави добра услуга на децата", допълни още Рапчев.

Междувременно стана ясно, че новият орган, който ще се бори с войната по пътищата, ще бъде под шапката на Министерския съвет. Той ще изготвя анализи и ще отговаря за координацията между институциите.

"Новата агенция ще трябва да показва слабите места, за да бъде ясно къде какво да бъде променено. За да има ефект от нея обаче, тя трябва да има права", отбеляза председтелят на Българско обединение на шофьорите Христо Радков пред Ганиела Ангелова.

По думите му основното, което трябва да притежава този нов орган, е сила и законодателна власт, в противен случай ситуацията с жертвите на пътя нямало да се промени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правила никъде по света не се спазват по собственото желание на хората. Навсякъде по света правилата се спазват само ако държавата наложи спазването им с своите контролни структури. Пожеланията на този всеки да спазва парвилата, са признание, че КАТ не си върши работата, а щом не я върши, най-добре е КАТ да се премахне.
21
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Управляващите сега партии направиха безумни промени в законите, с които промениха смисъла на понятието пешеходна пътека и предварително обявиха пешеходеца за виновен и разултатите не закъсняха - значителен ръст на убитите пешеходци.
20
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Ръстът на загиналите пешеходци е заради промените, които ГЕРБ направи в законите.Голямият брой загинали, вкл. и пешеходци, е преди всички заради пълната липса на контрол за спазването на правилата. Това се знае от години, но вместо да се накара КАТ да проработи, винаги се хвърля вината върху шофьорите и се приказват всякакви дивотии за култура, възпитание, манталитет, а всеки вижда, че българските шофьори са примерни шофьори в чужбина, а чужденциет подивяват, когато шофират в България.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видимите резултати от работата на КАТ и ГЕРБ. И всичко това на фона на демографски срив и намаляващо население.
18
4
 
2
 
! Отговори
Тука е така преди 5 години
Докато липсва КАТ по проблемните места, докато КАТ се правят на слепи за хилядите нарушения на всеки един светофар и кръстовище, докато *** смятат че пешеходец може да нанесе вреди на автомобил, докато наглеците изкарват че дете блъска кола и умира, докато племето не осъзнае че неговите 5-10мин и 5-10лв гориво не струват колкото човешки живот, докато ракията и скоростта е средство за доказване
17
3
 
2
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Защо на всякъде не направят модерни подлези с ескалатори и пътя да бъде разделен с мантинела да не може да се пресича платното--- ще ви отговоря защото парите им се свидят и отиват по джобовете им и изобщо не им дреме колко сгазени ще има--- по медиите всичко е парлама и фалшива загриженост също така борба за вменяване на вина и увеличаване на глобите с които пълнят джобовете си...катаджии има но пътната обстановка е такава ,хората работят и правят каквото могат...
16
4
 
7
 
! Отговори
highpower преди 5 години
Като чета коментарите .... ще продължават да *** пешеходците.Няма друга държава като нашата където пешеходеца е на последно място на един пък пешеходните пътеки му били много.. то и много да са културата и толерантността на пътя като е малко .И не забравяйте в момента в който слезем от автомобилите и ставаме пешеходци,също като нашите деца
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва и пешеходците да си плащат гражданска отговорност!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицията в населените места просто я няма.А извън тях още клечи по храстите.
13
1
 
3
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 5 години
с тези *** непрекъснати промени в закона за движение
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами по медиите набра скорост една кампания за правата на пешеходците. Хората повярваха в тези свои "свещени" права и спряха да се пазят от "лошите" автомобили. Изскачат като камикадзета на пътното платно и късно осъзнават, че правата им не са желязна броня, която да ги предпази от реален осакатяващо смъртоносен сблъсък.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то като тръгна от вкъщи и през 30 метра пешеходна, през 100 метра лежащ полицай. Нормално ли е? Направо да бият една пешеходна по продължение на пътя и да го затворят за ППС. А където пък може да се кара свободно от пешеходци - слалом между неправилно паркирали коли и зейнали дупки...Всичко това говори за некадърна регулация на всички нива.
10
7
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Трябва да има големи наказания защото сега 90% от сгазените са заради непукизъм.Знае че квото и да направи ще бутне подкуп тук,ще използва връзка там ще си наеме адвокат добър или поне средна работа и ще се размине.А като има наказания като се съберат талибаните да къркат в кръчмата че има :а,къде е гошо бе?е как ти не знаеш ли?Сгазил един пешеходец,пиян и сега е в затвора ще излезе след 20 години."И другите колкото и да не им пука ще се замислят,чакай бе аз не искам да става така с мен...
9
2
 
12
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Само не мога да разбера ,тука има все мераклии на които наказанията им се виждат малки--- те за какво са ,за големи наказания или да няма инциденти --ако са да има много наказани и пълни затвори и купчини прегазени това е верния път ,ако са за пътища без загинали да променят пътната инфраструктура и да ограничат до минимум конфликтните точки ,ай сега плювайте чобани с големи усти.
8
6
 
15
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До Анонимен На 4-лентов булевард с мантинела по средата навсякъде по света се кара със 70. И никъде по света на такива пътища няма зебри. Само в БГ комунистическите от репки демагогстват и сеуените от панелките се радват, че могат да лазят по нервите на шофьорите.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигай глобите...само това знаете...
6
2
 
21
 
! Отговори
факт преди 5 години
днес карах с 20 след един автобустой спря за малко да слязат пътницидобре, че не го изпреварихведнага пред него пътничка жена естествено изкочи в другото платнобез да се огледащеше да отвори беля на някой шофьорнямат нищо в главитедори инстинкт за самосъхранение
5
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОКак навсякъде в европа могат да карат с 45-50 километра или по малко само тук в БГ бръмчат с 70-100 в града.Много им било бавно иначе.В норнална държава ще ги съсипят от глоби че и в затвора ще лежат.В чужбина като стъпиш на пътя и всичко спира и те чака.Тук просто включват на трета за да има повече мощност.
4
12
 
9
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Безумното рисуване на "зебри" повсеместно, ще доведе до избиване на простия пешеходен ***. Умните все пак разбират, че срещу законите на физиката не се рита.
3
5
 
15
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Тези адвокатчета от парламента, които направиха така, че пешеходците да могат безнаказано да ги блъскат колите на пешеходна пътека - те са виновни. Нали се сещате, предимството не било абсолютно, да се били съобразявали с колите, да били вдигали ръка при пресичане. Да ги извадят поименно някой ден. Канибали!