Българските деца и дрогата: Какво направи държавата за тях?

Вместо да се погрижи за лечение и превенция, криминализира наркозависимите
29 окт 2018 17:45, Екип на Dnes.bg
50
Българските деца и дрогата: Какво направи държавата за тях?
Снимка: pixabay.com

Има една сфера в България, която вече удави във водовъртежа си от безизходност хиляди семейства. Става дума за наркотиците и за децата, които посягат към тях. Нека не наричаме всички наркомани или дори зависими, някои изтеглят късата клечка и загробват и своя, и живота на семействата си. Много други се движат на опасната граница на експеримента, което няма абсолютно никакво значение, когато се стигне до арест, пише "Дойче веле".

Стигнали дъното или устремили се към него, всички тези деца под 18 години имат една обща характеристика - те са успели да доведат близките си до стрес, отчаяние, мъка. Само едно съмнение стига, за да влезе в ума на родителя ужасната мисъл, че детето му може да умре внезапно. И тази мисъл далеч не е без покритие: не са един или два случаите, в които първата доза причинява смърт или доживотна инвалидизация.

Още по темата

Какво направи държавата през годините, за да помогне на тези семейства? За да помогне и на себе си в крайна сметка, защото човек, който е експериментирал, но се е отказал и се е върнал в правия път, става съвсем редови член на обществото и плаща данъци. Дори стигнал до зависимостта, но намерил адекватна помощ и подкрепа, той напълно може да се завърне отново към обществото. И да плаща данъци.

Още в първите дни на 2006-та година тогавашните законотворци промениха НК в частта му за наркотиците и премахнаха текста, според който притежател на доза за лична употреба не подлежи на съдебно преследване. Аргументът тогава беше изцяло популистки - цитираха се някакви майки от Благоевград, които призоваха за тази промяна и парламентът, виж ти, веднага ги чу. Вносител беше депутат от НДСВ. Хиляди други майки и малцината специалисти от цялата страна останаха като попарени, но запята веднъж, тази песен не спря въпреки всичките разумни доводи. Тя направи това, което направи. И което всички, запознати с тънкостите в тази сфера, очакваха да се случи със свити сърца.

Нищо не е такова, каквото изглежда

Тази промяна подкара към арестите всяко заловено с една цигара марихуана или една доза хероин момче или момиче. В същото време държавата отказа да въведе задължителното лечение, прието в други страни, защото имало къде да се лекуват. Според НК, единственото място, където можели да се лекуват посягащите към наркотици, е затворническата психиатрия в Ловеч.

Там се лекуват хора, психично болни. И пак там, на същото място изпратиха човек от Пловдив, който отряза главата на баща си, свари я в тенджера, а с кръвта заля полицаите. Е, точно към това място държавата насочи според законите си наркозависимите. И това далеч не е всичко. Наркопазарът реагира на промяната от 2006-та на момента и в Столипиново започнаха да се предлагат стаички за 1 лев, където клиентът да си бие хероина във вените.

Като резултат още същата година имаше два смъртни случая - намериха студент мъртъв на улицата в Столипиново, а момиче от Асеновград, обявено за издирване, беше открито на бунището пак там, на четвъртия ден, след като бе използвала услугата "стая за 1 лев".

Другият резултат от популистката и без всякаква мисъл промяна тогава беше отказът от лечение. Не че много се предлагаше и тогава, но след въпросната промяна пък стана като табела на главата: "Ела ме арестувай".

Възрастта на първия опит на наркотици е ниска. Мнозина посягат към новите дроги, които причиняват психотични разстройства. Най-скандалното беше, че тогава поправката бе нанесена след като химици от лаборатория в Опицвет се измъкнаха от правосъдието, след като бяха заловени с десетки килограми прекурсори на място. Оказа се, че това било за лична употреба.

Днес се предлага арест на възрастен да бъде премълчаван пред близките за 48 часа, а на дете - за 24 часа. Каквито и уговорки да се правят, каквито и прецизирания да се визират, ясно е какво предстои. Ако у нас се прецизираше каквото и да е, хаосът нямаше да бъде чак толкова голям. На това вече никой не вярва.

В тази сфера хаосът е направо садистичен

Същите тези хиляди семейства, които от 2006-та година досега само стават все повече и все по-уязвими, ще бъдат подложени на още по-голям стрес. Най-големият. Какво, според вносителите на това предложение, си представят, че мислят семействата на наркоманите до 18 години, че и повече, когато нямат новини от тях? Не гадайте, мислят си, че са умрели. Идеята за арест им идва по-нататък като спасителен вариант. Първо изживяват ужаса. Системният хаос в страната е повсеместен, но точно в тази сфера е направо садистичен. В момента възрастта на първия опит на наркотици е съвсем ниска, модни на пазара са новите дроги, които причиняват психотични разстройства.

Деца до 18 години няма къде да бъдат лекувани. И не си мислете, че може би някъде ще ги вземат и хайде, нека да опитаме - не, чисто и просто НЯМА къде да бъдат лекувани. На този фон, на фона на пълния отказ на държавата да се погрижи за този важен проблем, сега тя се готви да удари като с парен чук хората, които и без това не могат да си поемат въздух. Семействата и без това едва дишат. Колко му е.

Девет години е бродила полудялата Виола Каравелова със снимката на съпруга си Йосиф Хербст по софийските улици през 20-те и 30-те години на миналия век с въпроса: "Знаете ли къде е мъжът ми?" Пак ли същото ни чака?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
до бай иван преди 5 години
Ще те видим как ще обучиш твоито дете като вече се намират пакетчета с дрога по земята
40
1
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До а/Съгласен с вас.Просто нарко-разпространителите и наркоманите са двете страни на една и съща монета.Без едните,няма да ги има и другите.Много обявяват за тоталитарни и човеконенавистни ,ученическите бригади и военното обучение от времето на соца.То тогава по същата логика нарко разпространението и нарко-потреблението,трябва да е едно достижение на демокрацията и неолиберализма ,като свободно волеизлияние на своята същност.Наркоманите и нарко-дилърите,трябва да получават съизмерими наказания
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото знам от статистиките в БГ най-много се продават трева,амфети и производни и екстази.Последното даже не е наркотик ама се води такова.Та доста трябва да почакате да почнат да умират като мухи от пушене или шмъркане.Едни така 50-60 години ако са почнали на 20.Току вуж минали средната възраст за живеене в БГ.Например автомобилите с махнат катализатор убиват много повече жени,деца старци.Обаче щото там трябва да дадете по 2-3хилки за нов катализатор всички скачате че не е вярно,нали?
38
1
 
11
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Защо изобщо държавата е допуснала дрогата да навлезе в България?
37
5
 
11
 
! Отговори
а преди 5 години
Посягат към дрогата от желание да са готини. Подиграват се с тези които не пафкат трева и не папкат хапчета. Не ме карайте да ги съжалявам. В никакъв случай не трябва да се харчат пари за "лечението им", това не е заболяване. Какво щяло да стане? Като почнат да *** по улиците и засмърдят, вече няма да са готини и всеки да си преценява наркоман ли ще става или ще се бори за нещо повече. Живота им бил тежък? Луди ли сте? Чума и войни са минали оттук, и глад... такава свинщина не е било.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наркоманската култура се промотира във филми и музика, а дилърите са следствие. Децата ги "индоктринират" от малки че да се друсаш и ч#%аш с всеки срещнат е готино, че се живее веднъж, това е мечтата на либерастите. Няма вече норми на поведение, няма морал, всичко е една голяма порнoграфия. Наркоманската култура е промотирана от евреите в холивуд с цел развращаване и деградиране на масите. Колкото по-зависими, неграмотни, зомбирани (с ограничена мисловна дейност) - толкова по-лесно контролирани.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има други чуми например генетично модифицирана супер чума.Не подлежи на лечение със стандартните лекарства.Освен всичко останало е и доста по издържлива на неблагоприятна среда.Казват че китайци,американци и руснаци имат няколко модела от този вид.Дано не се сбият че тогава ще видите чумата на 21 век.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Ти съгласен ли си ако в детето ти намерят половин грам трева да го разстрелят?Ами ако някой "доброжелател" му я е сложил в чантата и още двама негови приятелчета кажат -той ни продава.Не знам от коя година датирате ама мисля,че доживотни присъди трябва да се дават на убийци,изнасилвачи и проповедници на радикален ислям а не на некви *** дето са решили да се забавляват.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Употребата на наркотици сред младите е достигнала стряскащи размери. Това е черната смърт - чумата на 21 век. Тези които не взимат са вече малцинство. Родителите които си мислят, че децата им никога не са пробвали - вероятно ви лъжат. Пушат цигари и трева, взимат амфетамини по купони. Впоследствие и други неща. И не говоря само за БГ, в цял свят се друсат масово. Няма вече връщане назад за човечеството. Може би това е планирано с цел редуциране на населението на земята, знам ли..
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност употребата на наркотици в България е най-ниска в сравнение с останалите държави на ЕС.За децата се загрижили.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата може да доунищожи родителите, които вече са "напервили" достатъчно да унищожат децата си със своето бездействие.ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ПЪТЯ СИ!!! А РОДИТЕЛИТЕ СА СЛЪЖНИ НЕ ДА АБДИКИРАТ , А ДА ВЪЗПИТАТ ТАКА ДЕЦАТА СИ , ЧЕ ДА ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДОБРО И ЗЛО!!!Няма какво да го вменяваме на държавата. Държавата да ги образова, казармата(по-рано, че сега и това няма) да ги направи мъже, а те? Само хляб НЕ стигааааа!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с братя Галеви?
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наркодилърите не карат никой насила да купува, децата сами търсят дрога, щом има търсене има и предлагане - така е при демокрацията и пазарната икономика, това си е бизнес за милиарди по цял свят. А държавата е длъжна да се грижи за децата които стават наркомани да отваря центрове за тях да се лекуват.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16:Митьо Очите го чака "самоубийство",по късата процедура,с писмо,че се е разкаял за увредените наркомани!!!Няма друг начин,за да приключи тази сага,защото турците вече са изстискали цялата им необходима информация и вече е абсолютно ненужен.Даже няма да му уреждат цирка "съдебен процес",защото не се знае,какво л@@йно може да напръска властта и "независимия" съд!Единствено може да оцелее,ако го включат в някой обединен турско-български НАРКОПРОЦЕС!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът може да се реши елементарно като се промени наказателния кодекс и се дават тежки присъди за разпространиение на наркотици, дори и на дребните дилъри - 20 години затвор, при рецидив - доживот. Сега им дават условни присъди, имат по няколко условни пръсъди, карат си БМВтата и мерцедесите и не им дреме. Нека ги съдят на по 15-20 години да видим тогава кой ще се навие да служи на наркобароните и да продава на децата. А наркобароните винаги са сред политиците и с връзки с властта.
26
1
 
11
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Чисто промиване на мозъци. Нито намек да се опандизят наркобароните и наркодилърите които са известни на всички, но говорят за превенция и лечение на наркоманите, иначе дилърите никой не смее да ги закача.
25
2
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Е какво да направи ПРЕМИЕРА освен да даде пример колко далеч се стига с дълбока посредственост....въобще не ми е жал за тая с.*** от *** д.ебили ....жал ми е за единиците умни деца превърнати в аутсайдери сред квичащата тълпа безмозъчни кре.тени....
24
4
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Родителите не възпитават малките си лекенца да не се друсат ,пак държавата виновна ,това не е ли нелепо,стига с тези митове ,че насила им давали в училище ,дилърите ги преследвали и ги карали и т н , всеки сам избира този път ,колкото и да не се харесва на бг мамите на такива *** ;) !!!!
23
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Тодор Живков при социализма и 45 годишната руска окупация на България децата масово взимаха дрога която им продаваха дилърите все деца на активните борици и от политбюро на комунистическата партия, но вестник Работническо дело не пишеше за това защото тогава нямаше демокрация и свобода на словото и печата.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКогато България беше с Русия бяхме сред 30те най-развити страни в света и 27 по стандарт на живот, и наркоманите бяха изолирани явления.