Ще излезе ли Меркел нормално в "политическа пенсия"?

Регионалните избори ли накараха канцлера да избърза с оставката?
29 окт 2018 22:30, Екип на Bulgaria On Air
25

Канцлерът Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за лидер на Християндемократическата партия - пост, който заема от 18 години. Причината за това е сривът на доверието към партията и тежката загуба на регионалните избори в провинция Хесен.

Засега Меркел поне запазва поста си на канцлер. С края на правителствения мандат през 2021 година обаче тя ще излезе изцяло от активната политика.

Според журналиста Симеон Василев e много рано да се говори за край на ерата "Меркел".

"Подаването на оставка от лидерския пост на ХДС и оставането като канцлер е един прецедент в германската политика. Нито един канцлер досега не си го е позволил да го направи, защото те черпят сила за управление от т.нар. партийна база на управляващата партия", коментира журналистът в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По неговите думи много малко са личностите, успели да излязат в политическа пенсия по нормален начин.

Симеон Василев поясни, че има много кандидати да наследят поста на ръководител на ХДС. Една от тях е генералният секретар на партията - Анегрет Крамп-Каренбауер, която е много близка до Меркел. Други, готови да заемат мястото, са председателят на бундестага Волфганг Шойбле, както и сегашният здравен министър на Германия.

Не на последно място журналистът посочи и Фридрих Мерц, който е един от най-големите консервативни противници на Ангела Меркел. Според Василев неговата кандидатура не бива да се подценява.

По неговите думи събитията, случили се на регионалните избори в Бавария и Хесен, са накарали Меркел да избърза с обявяването на оставка.

"Въпросът е дали Меркел ще остане канцлер на Германия, а отговорът зависи не само от промените в ХДС, а и в коалиционните партньори в лицето на Социалдемократическата партия, защото те изглеждат най-губещи по време на избори в т.нар. Голяма коалиция", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи ще бъде много, много, много трудно тя да остане канцлер, без да е председател на управляващата партия.

Според него тази оставка и евентуалната смяна на германския канцлер ще рефлектира и на други държави.

"Европейската политика има следното свойство: всичко, което се случва политически в ядрото на ЕС, неминуемо прелива политическо съдържание в съседи и в другите страни-членки", посочи журналистът.

По неговите думи германски канцлер не е имал лошо отношение към страната ни, така че не се очаква да има промяна в това дори друг да заеме поста.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел аут от Европа.Пътят и е към Африка или Близкия изток.Там и е мястото.Лишаване от европейско гражданство.
17
0
 
2
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тая смята да върши поразии чак до 2021г!Ег.ати наглостта!На какво се надява-да кръстят на нейно име джамия в бъдещия Бундесхалифат?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, много лесно мисли да се оттегли. Съсипа прекрасната.Европа, унищожи красивите старинни градове и като разбра най-после, че няма смисъл да упорства, заяви, че си отива. А съвестта й чиста ли е? Ще отговаря ли за действията си или ей така, просто ще си почива на спокойствие?
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако може още вчера да се пенсионира
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази бабичка направи такива поражения на човечеството че мога да я сравнявам само с онзи от миналото малкото човече с мустачето
13
3
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Меркел е притисната с нещо.Който и гледа изказването няма как да не е видял че тя беше много объркана и притеснена.Това не е нейната воля
12
0
 
11
 
! Отговори
читател преди 5 години
До колко лисно билоНе ми харесва нейната политика.Само ме учудва това,че германците и цяла Европа я търпяха толкова години.Но както е казал някой "Всеки си заслужава съдбата".
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очарована съм от Ерудицията на г-н Симеон Василев. Анализите на политическата обстановка в Германия са достатъчно изчерпателни за ограниченото време на интервюто. Ще бъде чудесно такъв Журналист да коментира и българската политическа обстановка.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Признанието на народът към политиците и бившите си управляващи държавата си проличава особено много при погребението им. Хелмут Кол, който фаворитизираше Меркел бе погребан в Мемориалното гробище в Шпайер в много тесен семеен кръг. За Меркел ще бъде по-добре да излезе в "политическа пенсия" след този си мандат, за да не се срине още повече доверието на германците в нея и да я запомнят с добрите и години като Канцлер.
9
0
 
16
 
! Отговори
колко лисно било преди 5 години
МЕРКЕЛ ИЗЛИЗА ОТ ПОЛИТИКАТА А КАШАТА КОЯТО ЗАБЪРКА ДРУГ ДА Я ОПРАВЯ! Но кашата се оказа гореща и Меркел се опари че и се задави!И какво? Хайде хоп в пенсия!Германците й показаха червн картон но това е много много малко наказание за злото причинено на цяла Европа!Наказанието трябва да е картон за чистата съвест. за подвеждането на милиони мигранти да се давят по моретата.Може би излизайки в пенсия ще сънува само цветя и рози! Съвестта не прощава на никого!
8
5
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Ти майка ,баща ,жена ,деца имаш ли,семейство храниш ли?Растягаш локуми.Меркел осигури евтина работна ръка за немската икономика.
7
2
 
10
 
! Отговори
ПЪРВОТО преди 5 години
нещо което разрушена и опустошена Германив прави ВСВ е да въведе желязна дисциплина да има ред и сигурност за народа. А какво направи Меркел?Хвърли във хаост не само германия но и цяла европа!Колко хиляди загинаха по моретата заради това нейно" добре дошли"?Ще излезне госпожата във пенсия и спокойно ще ходи да си пече дупето по луксозните курорти без да си спомни за хилядите които хвърли на акулите.акулите!
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Съберете всички наши политици от 1989г. насам и пак няма да станат половин Меркел"Не могат да стъпят и на малкия пръст на меркел по родоотстъпничество и държавна измяна. В сравнение с действията й, масовата приватизация е като невинна детска игра в пясъчника. Тя прецака народа си за вечни времена. Затова сега електоратът я наказва, а ти си продължавай с мантрите за възхода и ниската безработица.
5
1
 
23
 
! Отговори
ОПОМНИ ЛИ СЕ МЕРКЕЛ преди 5 години
Така ще свършат всички политици които се самозабравят и вземат еднозначни решения"добре дошли мигранти" без да се допитат до народа!Това издевателство над хората ще се помни от историята като най големия политически гаф!
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съберете всички наши политици от 1989г. насам и пак няма да станат половин Меркел.Безработицата е около 5% ,минимално заплащане 8,50 ? на час.190? детски на месец плюс там различни добавки за социално слабите.Безплатни автомагистрали ,много ниски проценти при кредитите,храната и много други стоки и услуги качествени и евтини от България.Дано да не се наложи немците да я търсят Меркел с свещ на лунна светлина ,
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се лъжем- сривът на доверието към Мерекл се дължи на факта, че заля ЕС и конкретно Германия с нелегални имигранти, с което обезличи Германия и което доведе до терористични атентати, избили хиляди европейци и положи основите за подмяна на населението. Години наред медиите, подчинени на брюкселските мекотели ни убеждаваха, че противниците й били малцинство, шепа популисти, опитващи се да разклатят толерасткият "рай". Е, последните събития опровергаха пропагандата на Брюксел.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото ,,нормално ,,влезе ,толкоз нормално ще излезе ! Всичко решава Си не дриона .
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тц! Съд!