Бюджетът – щедър. Дават ли се пари без гаранции за качество?

Пак се дават "пари на калъп", смята икономистът Георги Вулджев
Обновена: 30 окт 2018 20:01 | 30 окт 2018 20:00, Красимир Ангелов
10

Близо 20% ръст на заплатите на учителите и 10% за държавната сфера. Това предвижда новият бюджет за 2019 година, който тази седмица ще бъде подхванат от депутатите в ресорните комисии.

Още по темата
Очакванията на гражданите са за по-пълни портфейли и повече пари за здраве. Ще станем ли по-богати и ще живеем ли по-добре или пък инфлацията отдавна "изяде" това увеличение - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на икономистите Аркади Шарков и Георги Вулджев.

"Заплатите продължават да растат с по-бързи темпове отколкото инфлацията и цените на самите стоки. Очаква се това да се запази и занапред. Инфлацията "изяжда" част от това, но е спекулация да се каже, че изяжда всичко", коментира Георги Вулджев.

По думите му бюджетът за 2019 година е твърде щедър, защото отново се дават "пари на калпак" без да се търси гаранция в качеството на услугите в секторите, където тези пари се дават.  Той коментира още, че увеличение на пенсиите и минималната заплата от догодина няма да се усети толкова много от хората.

Ще станат ли бедните по-бедни и богатите още по-богати?

"Разделението между бедни и богати винаги става, когато държавата се намеси повече. Начинът да се борим с неравенството и бедността е да се мисли в дългосрочен план как може да се постигне устойчив икономически растеж", коментира още Вулджев.

Макроикономистът коментира още и проблемите с раздаването на инвалидните пенсии. По думите му трябва да има сериозна реформа в начина, по който се определя степента на инвалидност в инвалидните пенсии. А решението на държавата да отпусне повече пари в системата не решава проблема с множеството злоупотреби.

Бюджет 2019 предвижда отпускането на 490 млн. лв повече за здравеопазване. Ще бъдат ли от полза за пациентите? Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 7. Ами изкарай ти повече пари и ги раздавай правилно. Аман от олигоффрени "разбирачи" като теб, които си нямат понятие от държавен бюджет, но се плюнчат по сайтовете.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бюджетът щедър."Знаем ги тези "щедрите" бюджети. Щедри са докато не излезе гневна тълпа протестиращи, след което се появява министъра и обяснява как бюджетът бил малък и нямало повече средства.
6
1
 
1
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Защо така не чух да се говори за "пари на калъп", а за "пари на калпак" да не би този дето е писал статията да е бил на калъп .
5
2
 
6
 
! Отговори
това е преди 5 години
Народа не доволен от полиция и съдебна система а вместо реформи и промени те наливат още пали?!пълна лудост....
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе на този прави ли ви впечатление че са много курообразни ушите?
3
1
 
5
 
! Отговори
:(( преди 5 години
Продължавайте да давате и на БАН, та феодалните старци там да произвеждатпо-дебели слонски и да облагодетелстват родата си до девето коляно!И се запитайте защо ги е толкова страх да не ги разпределят по университетите? Мислете със собствените си глави и не слушайте как усукват по килифарски, за да защитят щатовете си в БАН и да придърпат колкото е възможно повече пари!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е човека, но не отчита факта че идват избори и трябва да се подмажем на избирателя и да изглеждаме ОК пред началниците в Брюксел.В България от години се работи на почина - давай да даваме на всички по малко, за да са хепи и да не крякат много. И понеже парите не растат по-дърветата...ами няма проблем, ще изтръскаме тези с високите заплати. Тях комар ги ухапал. А реформи - друг път, след изборите!
1
3
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
ГЕП и качество са две несъвместими неща - при толкова много гепене даже и това качество е цяло чудо!