Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!

АИКБ е против вдигането на минималната заплата и праговете
Обновена: 31 окт 2018 06:31 | 30 окт 2018 20:51, Екип на Investor.bg
227
Бизнесът пак: 2 години майчинство – загуба на трудови навици!
Снимка: flickr

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отново се обяви против запазването на втората година от платения отпуск по майчинство, през която обезщетението за отглеждане на дете е 380 лв. месечно. Днес от организацията изпратиха до медиите официалното си становище по Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според бизнеса от една страна обезщетението е ниско, а от друга – платеният отпуск "задържа работната сила на майките извън пазара на труда, където има дефицит на работна ръка".

Още по темата

От АИКБ твърдят, че връщането на майките на работа след 2 години води до загуба на трудовите им навици и прави трудна адаптацията им на работното място.

Съвсем очаквано, бизнесът е против вдигането на минималната работна заплата от 510 лв. на 560 лв., както и против повишаването на минималните осигурителни прагове. Преговорите между работодателите и синдикатите за изработване на прозрачен механизъм за определяне на размера на МРЗ отново са в "задънена улица", припомнят от организацията.

Както и предишни години от АИКБ настояват да се премахне добавката за "клас прослужено време" в заплатите на работещите.

Организацията се обявява и против повишаването на заплатите в бюджетната сфера с 10%, особено тези на полицията. Според работодателите изпълнителната власт категорично се е отказала от реформа в държавната администрация, а чрез електронизация и модернизация на държавната администрация е възможно да бъде спестен човешки и финансов ресурс, с което значително да се увеличат възнагражденията на заетите в бюджетния сектор.

Според АИКБ държавата е абдикирала от задълженията си и под натиска на европейските партньори на България предвижда повече капиталови разходи за ремонт на институциите за лишаване от свобода (затворите), отколкото за ремонти в рушащите се държавни болници. Държавните болници (общо 64 на брой) са в окаяно материално и техническо състояние и разчитат главно на дарения от пациентите за ремонт на болнични стаи и зали, припомня бизнесът.

Според работодателите реформите в областта на медицинската и трудовата експертиза са недостатъчни и в отпускането на инвалидни пенсии, като в същото време се предвижда нов ръст на инвалидните пенсии.

АИКБ принципно подкрепя Бюджет 2019, включително прогнозирания реалистичен растеж от 3,7%, намаляването на дълга, запазването на ниската преразпределителна функция на бюджета, а също и увеличението на парите за образование и реформите в сектора. Организацията одобрява и "опита за реформа" в сектор "Здравеопазване".

Още финансови и икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тук ни убеждават че всеки трябва да се убива от бач"Е, чак пък всеки. От бач трябва да се убиваш само ако си бял и християнин. Във всички други случаи лежиш с дистанционно в ръка.
166
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 168Специално за Англия, майчинството е 52 седмици драги ми Смехурко!
165
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 5 години
Ами като искат по-кратко майчинство да направят заплатите такива, че жената да може да си наеме детегледачка и пак да и остават пари от заплатата, за да си струва за какво работи. Защото като тръгне на работа когато бебето е ба годинка или по-малко кой ще го гледа - за градина не става, яслите са от година и нещо. На кого да го остави. като има и 1000 лв заплата от които една детегледачка ще и иска най-малко 700-800 лв за цял ден. Бизнеса го бива само да дава акъл, ама не и пари
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 168Пълни глупости си написал, като повечето Гъньовци на изуст!
163
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 380 лв майчинство стимулират единствено само ромите да раждат. Никоя нормална българка не би се навила да ражда защото щели да и дадат 380 лв.Майчинството и детските трябва да се премахни и на тяхно място да се дават данъчни облекчения както е на Запад. Това ще стимулира българите да правят деца и същевременно ще откаже ромите от професията майка
162
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия майчинството е 3 месеца в Америка е 1 месец. Майчинство повече от 6 месеца няма никъде в Западна Европа.
161
2
 
23
 
! Отговори
dramaqueen преди 5 години
До ПенсионерНе ви баламосвам аз, баламосват ви работодателите ,които обясняват колко ви е ниска производителността. ама толкова ви е акъла
160
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скръндзите , наречени бизнесмени изгониха заедно с политиците два милиона българи , сега искат съвсем да ни затрият. Определено това може да бъде охарактеризирано като геноцид
159
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заради откровената си антисоциална , античовешка политика "бизнеса" ми става мнооого противен
158
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей тоа бизнес - ако можеше да ни затрие и да придобие всичките материални блага в държавата?!?
157
0
 
36
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
За сведение на бизнеса - заплатите в нормалните държави са такива , че един мъж може да издържа семейството му без жената да работи и да си гледа децата. Това , че им се иска чуждите жени да не стоят в домовете си , а да са на работа е друга тема....Някой се измъчва от дългото майчинство на любовницата си явно....Че не може ли да си намери друга любовница?
156
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В страна с демографска катастрофа и най-висока смъртност в света, "бизнесът" продължава да настоява за отнемането и на последните права на раждащите жени, продължава да настоява кадрите да му работят за свръх мизерни заплати и отказва да плаща осигуровки. Тези толкова ли не могат да вдянат, че отрязаха клона на който седят?И вместо спешно да се въведат стимули и мерки за раждане подобни на Унгария и др. страни с намаляващо население, тук правителството бърза да угоди на горепосочените безумни
155
0
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До dramaqueen 145 Работата ми беше такава ,че съм запознат с оборудването на месо и мляко преработващи предприятия.Най модерни машини, последно поколение с изключителна производителност.Чувам че и в други браншове е така.Какво ни баламосвате.
154
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На "бизнеса" трябва да му се забрани да се изказва в медиите. Глупост след глупост ръсят.
153
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС трябва да забрани със закон заплати под 500 ЕВРО!
152
0
 
26
 
! Отговори
бизнеса преди 5 години
нито предлага изграждане и финансиране на детски градини, нито спазва трудовия кодекс по отношение на изграждане на женски стаи, обедни почивки за кърмене, редовно изплащане на болнични... подозирам, че просто държавата би се радвала да се освободи от бремето на майчинството и понеже някак не върви да го направи без да се вдигне революция - слага думи в устата на бизнеса
151
0
 
27
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
Ми направо за без пари да им работим, ей така, даром. Колкото до майчинството, отново са в грешка. Първо не всички карат втората година, второ, след две години с детето, вярвайте ми, една жена няма търпение да се върне на работа.
150
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко точно са майките които се възползват от това си право? Дайте бройка. Не можете, нали? Защото са много по-малко от колкото ни го представяте, но трябва да се създава напрежение. Жена която е получавала добра заплата преди да роди няма да остане вкъщи две години. Около мен масово се връщат след първата година, и основна причина са парите.
149
0
 
35
 
! Отговори
Умници, преди 5 години
Майките не стоят 2 години майчинство, защото се плаща, а защото няма кой да гледа детето и е принудена да си остане в къщи. Голям процент от жените още на първата година се връщат на работа, защото финансово не могат да се справят. Проблема не е в въремето, а ниските доходи, които има семейството по време на майчинство и тъпите правила за допускане на децата в ясли и градини.
148
30
 
1
 
! Отговори
дедо Пешо преди 5 години
В цяла Европа майчинството е 3 месеца. Защо като изхвърлихте всичко Тошово, не се отказахте и от трите години майчинство? Нали уж гледаме от САЩ и Европа?