Живеем средно 74 г., най-малко в ЕС и на Балканите

Три български региона с най-ниска продължителност на живота
Обновена: 30 окт 2018 07:11 | 30 окт 2018 07:10, Александър Попов
35
Живеем средно 74 г., най-малко в ЕС и на Балканите

Три български региона са с най-ниска продължителност на живота в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г., цитирани от БТА.

Своеобразни "рекордьори" по най-ниска продължителност на живота в ЕС са българските региони Северозападен - 73,3 години, и Югозападен и Северен Централен - 74,4 години, показва европейската статистика. Според анализа средната продължителност на живота в ЕС е била 81 години.

В национален мащаб средната продължителност на живота у нас през 2016 година е била 74,9 години, което отново ни поставя в дъното по продължителност на живота в ЕС.

Според данни на НСИ най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч - по 26 на сто.
Най-нисък е бил делът на възрастното население в София-град - 17 процента и в област Варна - 18 процента.

Данните на националната статистика показват и значителни деформации във възрастовата структура на населението у нас за 25-годишен период. През 1990 г. населението под трудоспособна възраст е съставлявало 22 процента от всички български граждани, населението в трудоспособна възраст е било 55 процента, а над трудоспособна възраст са били 23 процента от българите.

Само след четвърт век, през 2016 г., структурата на населението се е променила както следва: под трудоспособна възраст - 15 процента, в трудоспособна възраст - 60 процента и над трудоспособна възраст - 25 процента. Тоест, увеличава се броят на българите в пенсионна възраст, но намалява процента на новородените, като гръбнакът на хората, които с труда си биха могли да изкарват блага за нацията, остава почти един и същ.

Със средна продължителност на живота от 74,9 години, страната ни е с най-нисък показател и сред съседните балкански страни по средна продължителност на живота: Гърция - 81,5 години, Румъния - 75,3 години, Сърбия - 75,7 години, Турция - 78,1 години, Албания - 78,5 години и др.

Според анализа на Евростат регионите в ЕС с най-висока продължителност на живота са позиционирани главно в Испания и Италия, докато по-голямата част от регионите с относително ниска продължителност на живота са предимно в източните региони на ЕС.

Най-високо равнище на продължителност на живота в ЕС е регистрирано в испанския столичен регион Комунидад де Мадрид (85,2 г.), следван от още два испански региона Ла Риоха и Кастилия Леон (и двата по 84,3 г.). Със същите показатели в Топ 5 е италианският регион Тренто, а на пето място е френският столичен регион Ил дьо Франс (84,2 години).

Няма държава в ЕС, в която мъжете да живеят средно по-дълго от жените, като разликата в повечето случаи е от порядъка на 3-5 години в полза на жените, отчита европейската статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Едно време България се славеше като страна на столетниците. По показател "Очаквано продължителност на живота" е била на 8-мо място В СВЕТА (САЩ - на 14-то!) през 1969 г.Това не е от "Работническо дело", а от книга на RAND Co - най-авторитетната прогностична организация в САЩ, която съветва Президента, Конгреса, Държавния департмент и т.н.Сега на кое място сме? Кой е виновен? Очевидно не са комунистите. Не е и цар Борис, не са и турците... Кой? Кой? Ко-ой?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Люксенбург почиват 1 седмица заради хелоуин... ние въпреки това, според статистиките работим най-малко... пак там, когато си преуморен и депресиран ти дават 6 месеца платен отпуск, а тук просто падаш и умираш или убиваш жена си и детето...
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази средна продължителност на живота е една голяма измама. Числото показва как статистиците са изчислили колко средно ще живеят живите хора към момента, вкл. и бебетата. Реалността е съвсем друга.
25
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 5 години
Очаква се средната продължителност на живота в България да е 74 години, а каква е реалната средна възраст на хората, които са починали през 2016-та? 65 години, 70 години? Въпрсът е много важен, защото на базата на тази средна продължителност (предполагаема), ще определят възраст за пенсиониране, размери на пенсии и т.н.
24
1
 
3
 
! Отговори
Людмил преди 5 години
Искате да знаете причината ли?У нас пенсионерите са най-бедната част от населението. В същото време държавата прибира от всеки пенсионер по 40-60 хиляди лева. Звучи абсурдно, нали? Но чакайте, това не е всичко. Четете надолуСпоред официалната статистика средната продължителност на живота в България е 74 години. Така е според цифрите на НСИ. Всъщност не е тайна, че половината от нас вече не доживяват до тази възраст. Четете нататък: ***/2OW0LMW
23
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
Що е то средна продължителност на живота?Има два варианта:1/ Реалният - каква е средната възраст на починалите през дадена година, примерно през 20162/ Предполагаемата - каква се очаква да бъде средната продължителност на живота на живите в момента българи и точно тази възраст се да като средна продължителност на живота.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, ей тва е да кажеш на черното бяло, 45г не е мърдала при прекрасните времена а сега на гадното се вдигнала, ама най-вероятно защото извънземните са помогнали. Пак питам защо в нормалните държави за 45г се е покачила, като смяташ че само последните 30г медицината се е развила и там където хората са били 90-те години сега сме ние?? Наваксваме ония "хубавите" 45г. Срещу цифрите само гл-пак може да вика, а те ясно показват 45г. дупка това е.
21
1
 
1
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Аз по принцип не вярвам в статистики и проценти,касаещи обществата,защото не отразяват реалността.За продължителността на живота в проценти относно статистиката за населението,може да се каже,че си е измама,понеже не дава реална представа за структурата на населението а само за възраст.А за процентите в статистиката,всички знаете вица за зелето и свинското,един ядял само зеле,а друг само свинско,но според статистиката и процентите и двамата са яли свинско със зеле.А за световната банка,леле мале
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Пак герберски ***. Продължителността на живот се увеличава, защото медицината напредна много през последните 30год, а НЕ че живеем по- добре. Хората ходят да се ЛЕКУВАТ В ЧУЖБИНА.Има болници и апаратура, но много хора не могат да си позволят да ползват лечение и апаратура, защото са бедни. Нещо да кажеш за постоянния ЗОВ ЗА ПОМОЩ, който отправят болните всеки ден? И народът помага с каквото може, за да се съберат пари, защото държавата не помага, но събира вноски.
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то не може да си русофил и да живеш по евразийски, пък да искаш европейска продължитеност на живта !
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Герберските *** скочиха на амбразурата да обвиняват народа, че умира заради ракията и цигарите. Щото трябва да КРИЯТ от света мизерията и бедността, в която живеем.В ЕС не пият и не пушат, нали?Алоу, ***, наднорменото тегло е рисков фактор за висока смъртност. Последните години гледаме много управляващи станали метър на метър, докато народът гладува и няма пари за лечение. Нещо да кажеш по въпроса?
17
1
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 1. Като чета и слушам за Баневите,си мисля че са много низши духом и много нещастни,та трябваше власта да им прибере богатството за да се извисят духом и да са много щастливи като бедняци.А като чета и чувам какви богатсва притежават управленците ни, според теб излиза че ни управляват много низши и нещастни хора, макар и да са богати.В днешните вълчи времена,щастието е в парите. Имаш ли париможеш да си го купиш.парата прави фукарата-стара истина която е актуална и днес.Беден ли си...
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересното е че всички плюят прехода а всъщност точно последните 30г ни се е покачила средната продължителност. Сега било много зле, а едно време било безплатно, а пък като видиш разликата 5г. повече сега от по-доброто преди. Ама не им светка лампичката. Натровени от допотопни заводи, безплатното всъщност значи лошо, кои доктор ще си дава зор за без пари. Нямаше лекарства, особено важни, все от чужбина се чакаше с връзки, апаратура по болниците никва, жертви при катастрофи почти 3-пъти повече
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката не е вярна. Ние сме столетници и живеем най- дълго, затова ще се пенсионираме на 75 год. Това решиха Мизантропите.Написалият статията да се върне в училище. Да го научат на правилен, уместен подбор на думи- "най- КРАТКА продължителност на живот". Животът е кратък или дълъг. Няма нисък и висок живот. Има ниски и високи доходи. Живот- не.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Това управление да не ти налива ракията и ти купува цигарите, а после те удря с мантинелата на пътя !?
13
7
 
3
 
! Отговори
рени преди 5 години
Бай *** едно си знае едно си бае... През 60г наща средна тогава 69.25 е по висока от Гръцката, Японската и почти равна с тази на Австрия Германия и т.н. до 90г. при нас промяна почти няма, както и при Унгарци и бившия соц.лагер. През това време нормалните държави дърпат. От 90г при нас има покачване та до сегашните 74г, но хората вече са една обиколка напред и трябва още да наваксваме. Но бай *** си знае за бай Тошо и безплатното, което реално е платил с живота си, а заводите съсипаха здравето
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То с това управление на човек не му се и живее.
11
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Рязка граница между бившите руски сателити и американските такива. Като на дъното е най-русофилската държава на Балканите. Честито на печелившите!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та нали у нас било всичко народе мед и масло тече, пенсии и заплати високи, цени ниски, уж беше по думите на горемците ни едва ли не раят на земята. Сега пак излиза, че както винаги държим във всичко опашката. Видими резултати от 28 годишен преход на управление на некакърници.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четиво за избирателите на Боко и Цвъки ! Другите го знаят !