Риба от найлон – за да осъзнаем колко замърсяваме

Няма нито една разградена торбичка на планетата
31 окт 2018 17:15,
2

В Международния ден на Черно море пред НДК бе поставена 25-метрова риба, направена от 800 найлонови торбички. Целта на създателите ѝ е да насочат вниманието към замърсяването на водоемите и ограничаване на използвана пластмаса във всекидневието ни.

Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" подчерта пред Bulgaria ON AIR, че найлоновите торбички са едни от най-големите замърсители. По думите ѝ можем да бъдем по-отговорни потребители и да не използваме пластмасови торбички. В същото време да изискваме от институциите по-висок контрол.

"Настоваме за пълна забрана на употребата на торбички за България. Има страни, които вече я въведоха. Предлагаме да има осезаемо таксуване на абсолютно всички торбички, тъй като в момента най-тънките са безплатни", обясни Заричинова за зрителите на "България сутрин".

Тя добави, че в момента има наредба за торбичките, но няма никакъв контрол.

"За момента няма разградена пластмасова торбичка на планетата. Лесно се разпадат на малки частици, което е още по-голям замърсител", уточни Данита Заричинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко от нас събират разделно? Гледам съответните казани са постоянно полупразни. Сега поне пластмаса, метал и хартия се събират в жълтия, само стъклото в зеления. Не е никак трудно да си ги отделяме. Трябва всеки да положи малко усилия.
1
3
 
2
 
! Отговори
Дедо Жоро ш? преди 5 години
Искам да я питам тая Денита дали щеше да бъде толкова активна зелена екозастъпничка ако не беше на някоя НПО хранилка? Кой ви плаща, маце? И защо той лично не подема инициативи, а използва марионетки като вас?