Еврошефство любимо! Глътнало милиони за шалчета, папки...

Не всички разходи все още са отчетени, но сметката набъбва
211
Еврошефство любимо! Глътнало милиони за шалчета, папки...
Снимка: архив, БТА

2,5 милиона лева за шалчета, вратовръзки, химикалки, папки, календари, мускалчета, ключодържатели и транспаранти с логото е отчело като разход до момента родното министерство за председателството ни на ЕС, което приключи в средата на годината.

За настаняването в хотели четири и пет звезди и за изхранването на скъпите гости от чужбина са платени досега също 2,5 милиона лева.

Данните обаче не са окончателни, защото все още доста институции и общини не са отчели пълните разходи, които са направили и не са получи парите си, обяснява ресорният министър Лиляна Павлова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Тя напомня, че с четири постановления на МС бяха отпуснати 108,1 милиона лева, за да не се изложим пред чужденците, докато сме начело на ЕС.

В тази сума обаче не влиза ремонтът на НДК, който глътна на българския данъкоплатец цели 45 милиона лева.

Част от парите от постановленията се изплащат на базата на вече свършена работа, а други чакат оформянето на документите. Предвидени са средства за 32 ведомства и 93 общини.

Доста от ведомствата обаче все още не са приключили с провеждането на мероприятията и отчитането на разходите.

Към 30 юни са похарчени 69,3 милиона лева, което представлява 64,1% от одобрените средства с въпросните постановления.

Към края на юни процентът на одобрените за изпълнение средства за 2018 г. спрямо отчетените е 46,2 на сто.

Така че до момента 1 милион лева са отишли за осигуряване на Интернет, медиамоноторинг, техническо подсигуряване от предвидените близо 2 милиона.

От справката, предоставена от Павлова, се вижда, че досега са платени 2 558 765 за настаняване и изхранване на чужди делегации, а заложеният бюджет за това е 3,8 милиона.

Над 2 милиона лева са отчетени като разход за офис оборудване и наем на техника. Близо 2,5 милиона са платени за сувенири, подаръци, реклама от предвидените по план три милиона.

Над 1,8 милиона лева са разходваните пари за преводачите на ЕК, като по план те трябва да са 3 милиона, което означава че предстои допълнено плащане.

Като цяло Министерството на европредседателството до момента е отчело разход в размер на 10 886 437, а предвидените за него са 16,5 милиона.

Външно министерство е отчело разход от 8 милиона лева, като по план трябва да получи 15 милиона, така че до края на годината вероятно ще отчете и остатъка от близо 7 милиона.

За наложителен ремонт на посолствата ни зад граница МВнР е похарчило 2, 4 милиона от предвидените 2,6 милиона.

За наемането на допълнителна офис техника в представителството ни в Брюксел са дадени 130 000 лева, за коли под наем в белгийската столица - още близо 800 000 лева.

БНТ е взела над 7 милиона лева за отразяването на събитията от календара на европредседателството и чака още 600 хиляди, както е по план.

Малко по-малко от 3 милиона е струвала на НСО охраната на високопоставените гости.

Службата за охрана е трябвало да си купи спецтехника за проверка на хора и багаж, да наеме коли, включително бронирани.

Не само всички министерства са получили пари за различни събития, ами и институции като Института по правосъдието, омбудсманът, Сметната палата, Комисията аз финансов надзор, Патентното ведомство.

93 общини също взели средства за организирането на различни фестивали в рамките на Европредседателството. За тях сумите са по 3000 лева.

Сред тях са Гърмен за "Да пеем и танцуваме заедно", Девин с "Девин денс фест", Долна баня за "Долна баня в Европа", Луковит за "Предимството да си част от Европа" и все в тоя дух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
27
 
! Отговори
евро-шев преди 5 години
Шефове се къпят в евро, а народа мизерства.
141
7
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
позволете да отбележа тещо:-В България никога не е имало комунизъм!!!!Известно време държавата се управляваше от т.н. "БКП",но тая абревиатура беш просто ПОРЕДНОТО наименование на една организация от хора,чиято цел беше властта.Обаче парадокс:-По времето на тяхното господство България от зостанала аграрна страна се превърна в съвременна индустриално-земеделска република.как стана това?..Хм!..Мажоретки,стиснете устни!..-Случи се благодарение на Москва,която СТИМУЛИРАШЕ държавите от соцлагера
140
3
 
29
 
! Отговори
УДРИ УЙНО преди 5 години
ЯКО ЛАПАНЕ Е ИМАЛО НА НАРОДНА ПАРА--НЯМАТ ПАРИ ЗА БОЛНИТЕ ДЕЦА И СТАРИТЕ ХОРА ,ИМАТ ПАРИЧКИ ДА СИ ПРАВЯТ КЕФА-ПРОПАДНАЛА БОЙКОЛАНДИЯ
139
2
 
26
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Сигурно се шегувате!Това не е игра на плюсчета и минусчета.Казвали са ви,че живеем в свят на борба между богати и бедни.Истинската битка е между умни и глупави.Истината е,че първите прогресивно намаляват.Само глупав човек би повтарял едни и същи грешки до безкрай.Докога ще гласувате за провалени системи?Защо не създадем социален капитализъм на равни възможности-Меритокрация,където всичко ще зависи от собствените ти таланти.Къде са съвременните будители и къде са хората,които имат уши за тях?
138
1
 
27
 
! Отговори
... преди 5 години
За пореден път затвърждавам в себе си извода, че основното качество за да си "политик" в Бг е да си пълен гьон-сурат! Колкото по талантлив гьон-сурат си, толкова по-светло бъдеще те чака в "политическите среди"!
137
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един турчинС тазиразлика, че вече 70 години управляват комунисти! Така че капитализъм не е имало - има мафиотска държава.
136
1
 
26
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и не е само Лилито!..Ей на:-Боко"- "активен" "бекапеец",възпитаник на Висшата КОМУНИСТИЧЕСКА милиционерска Школа в Симеоново /където никой случаен не можеше да попадне!..-само верни и предани ина Партията елементи,проверени до девето коляно../,Цвъки Цвъков Цвъков-син на Активни Борци Против Фашизма и Капитализма,....да продължа ли?...ВСИЧКИ ДО ЕДИН от ШАЙКАТА "герп" са "БИВШИ" партийни НАТЕГАЧИ!..ОТ ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ...ако правешкия селянин беше жив,тоя ТРОСКОТ никога нямаше да избуи..
135
1
 
13
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
До 139Не се заблуждавай.Демокрацията беше дадена на хората,защото тя не променя нищо.През каквито и бои да мине Стария Ред,той си остава капитализъм от богати за богати.1%(богати)заповядват и 99%(бедни)изпълняват.Плутокрация маскирана като демокрация.Трябва да сте умни за да имате такива мисли.Колко хора са чували за идеите на Платон,Ницше,Шпенглер...?Глупоста и позьорството управляват нашия свят.Мислиш ли,че дезориентирана тълпа неудачници има шанс срещу обединена група свръх-богати?
134
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До :)наистина това е парадокс:.
133
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
гдей Фъндъчката тия дни?
132
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхарчиха народната пара и какво спечелихме от това ? ние обикновенните българе, не ония от горе .
131
1
 
54
 
! Отговори
:) преди 5 години
Момата е от тъмночервен род. Дядо и е член на ЦК на БКП и личен приятел на диктатора Тошко Живков от село Правец. Сега унукинята му е първа евроатлантичка и громи "комунистите", а нискочелия електорат на ГЕРБ я гледа с възхищение и гръмко ръкоплещи :) Трагедия сме като народ! Толкова прости хора няма и в Африка!
130
11
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
За председателството всички държави плащат, нека направим сравнение.
129
2
 
38
 
! Отговори
Мазохисти.бг преди 5 години
И за скъпите чанти и тоалетчета на този бидон сте платили. И скъпите винетки си плащате, а карате по най-скапаните пътища в Европа. Пък и ви харесва!
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПрасенцеПрасенце с розово дупенцеПапкаш си лочнико богат, а бабата папка лук с паприкаш.Маи си ти Прасенце прави хубаво дупенцеКупила ти е баба панделка синя лентаза опашката розова и те гледа засмена.,, Май, май прасчо, по Коледа се плаща, че ще дойдат синове пак и ще се нахранят те,,
127
1
 
40
 
! Отговори
уморена преди 5 години
Да, и сега съвсем лицемерно ще стартира "Българската Коледа", за да дадем всички ние по един лев за болните деца, докато онези са потурчили 3 милиона абсолютно безцелно - за шалчета и химикалчета. Какъв цинизъм!
126
1
 
23
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 5 години
От статията излиза, че даже може да сме на далавера от цялата работа. Дотук само икономии виждам - предвидени едни пари, пък отчетени по-малко. Поне за сега... Преставяте ли си, накрая може и да сме спестили некой лев за излишъка на бюджета?
125
3
 
53
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
А ние кротко седим и пускаме sms-и за да се лекуват децата..., щото държавата няма пари за тях, но пък има за шалчета и мускалчета. Да се задавят дано!!!
124
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите имат гуши и на гърба . Няма пълнене .
123
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог си има грижата.