От НС за 1 ноември: За будителите, образованието, патриотизма...

... но и познатите вече критики към политическите си опоненти
1 ное 2018 11:15,
25
От НС за 1 ноември: За будителите, образованието, патриотизма...
Снимка: Facebook

Депутати от всички парламентарни групи припомниха делото на просветителите и честитиха от парламентарната трибуна Деня на народните будители. В декларации те обаче не пропуснаха и да отправят критики към политическите си опоненти на 1 ноември.

Милена Дамянова от ГЕРБ призова депутатите от БСП да прочетат своята "Визия за България" в частта за образованието и да не заблуждават своите избиратели.

"Предлагате обувки, храна и вещи за учениците, за да ходят на училище. Този подход от 90-те години показа, че не работи. Не записвайте остарели изречения в програма, която има претенции да е визионерска. Имайте памет за миналото. Записахме заедно, че образованието е национален приоритет. Затова не използвайте кухи фрази като нова програма, един учебник... Предложете истински стъпки", предложи им Дамянова.

Тя припомни и че управляващите вече са взели реални мерки, увеличават учителските заплати и отделят повече средства за образование.

"Имената на будителите са много и се множат всеки ден. Това са учителите, които с отдаденост работят за образованието на децата ни, и родителите, които събуждат интереса към книгата в ранните детски години. Това са преподавателите, учените, творците и хората на словото", завърши депутатката от ГЕРБ.

Ерол Мехмед от ДПС посочи, че днес е ден за почит, признателност и духовна връзка с предците ни, тези които осъзнато са вдъхновявали и пробуждали народа през вековете. По думите му обаче като че ли не сме разчели истинските послания на достойните синове на България.

"Днес е невъзможно да не направим паралел със светлите исторически личности и държавните дела днес. Дали днешната уж демократична България е била мечтаната чиста и свята република на Левски? А ние работим ли съвестно и отговорно за отечеството, и поправяйки си кривините, вървим ли заедно? Или заради властта и парите сме готови да продадем гражданството, да продадем българщината. Няма как да не се събудиш от този крещяш патриотизъм", каза Мехмед.

Според Чавдар Велинов от БСП пък днес е светъл празник в тежко, трудно и нездраво време.

"Празникът е единствен по същината си. Идеята за празника възниква в отговор на остра необходимост от животоспасяващо лекарство за тялото и духа на българското и страдащото ни отечество", каза той.

По думите му обаче днес хуманитарното образование е в криза.

"Днес още в началните класове се предлага да се въведат часове по предприемачество, дигитални технологии, реклама и маркетинг… хубаво. Но от учебното съдържание всяка година отпадат значими автори, а същевременно функционалната неграмотност непрестанно се увеличава. Децата не искат да четат, а да притежават, не искат да учат, за да знаят, а да вземат диплома и да печелят", каза соцдепутатът.

Проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти" пък настоя, че всички, които милеят за отечеството и работят за него, са будители.

"Днес е празникът на народните будители, които сътвориха онзи български дух, довел Възраждането в България и превърнал средновековният български човек в модерен. Трябва да изучаваме делото на будителите, да го показваме пред нацията, да даваме пример кой какво е направил", каза той.

Според Боряна Георгиева от "Воля" днес всеки може да бъде будител, а единственото условие е безкористният патриотизъм.

"Живеем в епохата на модерните технологии и огромното влияние на социалните мрежи. Днес всеки един от нас може да бъде будител за последователите си в интернет, за своите близки, за съседите си, за екипа, в който работи… Необходимото условие е само едно - патриотизмът", настоя тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уви стана вече тъжен помен за будителите и за образованието, а не е весел празник. Образованието е по-зле от здравеопазването и се изливат огромни средства с корупция и без резултат. Сегашните будители с паспорти са голям срам пред някогашните.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О неразумни юроде паради що не искаш да основеш партия и да се наречеш патриот
18
0
 
2
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
БЪЛГАРИНЪТ Е БЕГАЧ САМОТЕН.СПИРАМЕ, ОТНОВО СЕ ЗАСИЛВАМЕ.НОСИМ СИ ТАБЕЛКИ: ДОЖИВОТЕН!"БЪЛГАРИН, БЕЗ ПРАВО НА ПОМИЛВАНЕ.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Патриотите изтрезняват от хелуина и се стягат за напиването за деня на будителите.
16
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Според мен патриотизма не е най-важното, което е отличавало и отличава будителите от останалите хора! Будителят е човек, изградил у себе си нормална ценностна система и богата обща култура, харизматична личност, която всеки е готов да изслуша и последва! Човечността е най-ценното му качество, здрава основа за общуването му с другите! Хора, поне днес се усмихнете на човека до вас, кажете му една блага дума... безценно е!!! :)
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Аз съм за това в университетите да преподават лектори на английски. Така ще можем да привлечем и чужденци да се запишат в нашите университети и няма да се влиза с 3-ка понеже ще има конкуренция.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Те затвориха хиляда училища и превърнаха даржавните университети в фирми съществуващи за да печелят пари.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен народен будител е Слави Трифонов. Падне ли рейтинга почва да говори на народа да се събуди.
12
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Вече е по-правилно, вместо "юроде", да се наричаме "Уруде"
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А те от къде знаят какво са будители ? Депутатите набутаха държавата в "тъмните векове" а ми говорят за будители ?!?!?Будителя е нещо което е диаметрално противоположно на депутат .Будителят работи за благото на народа и то без пари !За това на депутатите не им е ясно какво е това .... и двете неща нямат нищо общо с тях !
10
0
 
6
 
! Отговори
Хубав празник преди 5 години
Честит празник на всички........
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обединени паспортаджии какво казаха за патриотизма?
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСКИТЕ ПРАЗНИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ В БЪЛГАРИЯ , КОЙТО ИСКА ДА ПРАЗНУВА ДА ЗАМИНАВА В РУСИЯ И ДА НЕ СЕ ВРЪЩА
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не прочетох изказването на шеф-патриотите - Шкембе-воевода, Болен, и накрая но не по важност, не-сменяемия В.СимЬОнов
6
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 5 години
На таз държава и трябва Караджата.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОП не са будители, а търгуват с паспорти и са готови да изтъргуват и майките си за пари. Образованието е поредната каца за източване и средното ще куца заради провала на висшето.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срамувам се ,защото има такива като Слави Трифонов !
3
0
 
3
 
! Отговори
Радичков преди 5 години
"Гледах как демокрацията за която говорехме всички,пищеше като всяко новородено, цялата в слуз, но не забелязах да има пъпна връв.Нека не забравяме, че има и една друга, много по-голяма арена от тази на нашите пристрастия. Тази арена е пълното със синини народно сърце. Нека не увеличаваме повече синините върху това сърце.Стига сме изстисквали гняв и омраза от него!Да не забравяме, че ако ние сами не се пожалим, няма кой друг да ни пожали..."Цитат: Божидаров
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон на висшето образование се надува и то е все по-скъпо и по-недостъпно за бедните.
1
0
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Никога не бях си представял, че можем до такава степен да занемарим народа си - след 10 ноември - Озлобление, грубост и безпардонност се разплискваха навсякъде и върху всичко - и от едната, и от другата страна. Понякога това ми заприличваше на политическа бесовица. В душата ми започна да се утаява натрапчивото чувство за недостатъчност - една чисто човешка, сърдечна, кислородна, психическа, нравствена, а в литературен смисъл и сюжетна недостатъчност."РадичковПрощална реч от трибуната на НС