Родната музика звучи, но доста рядко. Защо?

Ще има ли повече воля, за да слушаме по-често наши песни?
2 ное 2018 22:20, Екип на Bulgaria On Air
20

Звучащата българска музика у нас е едва около 15-18%. Събраните пари от музикални права отиват в чужбина, вместо да остават в България, тъй като масово се пуска чуждестранна музика. Това стана ясно от думите на Момчил Даскалов от "Музикаутор" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в Македония, Сърбия и Гърция над 50% от звучащата музика е местна. По думите му всичко е въпрос на култура, а може би и на настояване от страна на обществото.

"Трябва да има повече воля от самите собственици на медии и музикални редактори", отбеляза Даскалов в предаването "Денят ON AIR".

Той коментира и промените в Закона за авторското право, които бяха приети март тази година, но влизат в сила от 1 януари 2019 г.

"На местната власт се делегира възможност да осъществява контрол и да налага санкции при нелегално ползване на музика. Може да се извършва превантивна дейност. Общините имат много по-голяма гъвкавост и власт", обясни Даскалов и поясни, че половината пари отиват в общините, когато се наложат санкции.

По негово мнение през годините се променя и манталитетът на бизнеса. Представителят на "Музикаутор" каза още, че промените са били подкрепени от легалния бизнес, а целта е да има еднакви конкурентни възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Мем преди 5 години
Защото не е хубава. Глупави текстове без никакъв стил и липса на мелодия.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родната мъзика е насочена към деца от 12-16 години!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото се прекалява с комерса
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В последно време еодната музика е съчетана с отвратителни текстове, което е доста отблъскващо!
16
0
 
6
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Защото не става?!
15
0
 
9
 
! Отговори
Развеселен преди 5 години
"Събраните пари от музикални права отиват в чужбина, вместо да остават в България" ?!?! Я пак! Че не мога да спра да се хиля :) Я ни припомни колко десетки милиона на Профон изгоряха в КТБ? Пари, които не са преведени на лейбълите. А вие от музикаутор, публикувайте някой документ, да видим какво пък сте превели на чужди автори. Щото в момента просто слушаме някакви приказки.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забранете със закон хубавата музика за да пускат българска.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Spotify на комп и това е...
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото съвременната родна музика е пълен щит.
11
0
 
7
 
! Отговори
Лилянчо преди 5 години
Колкото и да се увеличи процента на пусканата БГ музика, пак все едни и същи ще са там! Два лейбъла и толкоз! Едни и същи кокошки и палячовци...
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кого да слушам-криско ,дриско,лиско,венци, и т.н.?!?Че те текстовете са като бълнуване на лу//д наркоман или сексуа..лен маниак!Има ли някой,който да го слуша???
9
0
 
7
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 5 години
Я направете публични списъците с изпълнители, които членуват при вас, пък да видим дали няма да се излъчват останалите.
8
0
 
11
 
! Отговори
Ротатор преди 5 години
Българска музика да пусна в ротация? Не, мерси. Преди години ви предупреждавах, вас Мюзикаутор заедно с Профон, че ще убиете българската музика. Но вие просто си ламтяхте за пари.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година се събрахме за 20 години от бала.Само българска музика.
6
1
 
11
 
! Отговори
ники преди 5 години
Ми то българска музика последните 15-20 години има ли? Единствено чалга и рап, другите музиканти са замръзнали 20 години назад и от тогава нищо не са издавали. Е каква бг музика искате?
5
2
 
12
 
! Отговори
Иван9999 преди 5 години
Ми тя повечето БГ музика е (лоша) имитация на западната. От една страна тези които правят музиката нямат смелост да бъдат себе си,от друга в БГ е най-трудното място в Европа човек да е себе си, тъй като хората не понасят реалното човешко тук поради някаква причина.. искат някакви паравани по специфичен начин
4
1
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
В България казват че БГ Музиката била чалга .
3
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, Момчил, в бързината и поради липса на достатъчно време, пропусна да отбележи, че за едно пускане на Мадона съответната медия трябва да плати 2 лв., а за едно пускане на Мария Илиева същата медия трябва да плати 20 лв. И затова всяка медия предпочита да пусне 10 пъти Мадона, вместо 1 път Мария Илиева.
2
3
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 години
И на мен ми прави впечатление че дори по Хоризонт пускат предимно чужди песни. Имам приложения на телефона за радио и гледам 80% от турските радиостанции пускат турска музика. Ако искам чуждо пускам Metro Fm, но по принцип слушам Super Fm с турска музика. По българските само западни.
1
0
 
16
 
! Отговори
Глухар преди 5 години
Не е лошо да се обърне внимание не само на количеството, но и на качеството.