Патета, пилета... Птицевъди искат оставки в БАБХ

Причината: Предприетите мерки срещу птичия грип
5 ное 2018 15:00,
12
Патета, пилета... Птицевъди искат оставки в БАБХ
Снимка: BulFoto

Производителите на водоплаващи птици в България поискаха ръководството на Агенцията по храните да подаде оставка. Причина са неясните, според тях, мерки на агенцията срещу птичия грип. Десетки птицевъди от различни краища на страната протестират пред агенцията. Те смятат, че има сценарий за унищожаването на бранша с неясна икономическа цел.

Според недоволните "недопустимият произвол и бездействие на БАБХ водят до измиране на хиляди новоизлюпени здрави птици".

Още по темата

Пред БНР собственикът на една от големите фирми Пламен Челебиев заяви: "Ние сме убедени, че тази администрация не може да се справи с нашия проблем. В момента, вместо да се унищожава птичият грип, искат да унищожат нашия бранш. Две години си говорим и винаги ние сме виновни. Пишат ни предписания, изпълняваме - хората луди станаха. Защо ние да сме виновни? Защото произвеждаме и си плащаме данъците? Или защото администрацията не може да си свърши работата".

Протестиращи от Пловдивско и Добричко допълниха: "Убиват не само патиците, убиват и нас, хората, защото толкова години ние се храним от тези предприятия. Имаме и малки деца, имаме и ток да плащаме, големи кредити, но никой не мисли за това".

По-рано днес Съпредседателят на организацията на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев обвини Агенцията в липса на ясни правила: "Нито има заповед за избиване и за унищожаване на яйцата в люпилните, нито има заповед, че те могат да бъдат настанявани. Значи ние сме за контрол, за взимане на проби, но за неплащане вече от бранша. Браншът няма възможност вече да плаща тези скъпи и прескъпи проби, които се извършват на 21 дена кръвни и минимум на 7 или на 14 дена плакално-трахиални".

Заради усложняващата се епизоотична обстановка и продължаващото разпространение на заразата Агенцията въведе специална програма за засилен надзор над птицевъдните обекти. Мерките включват засилена биосигурност в птицефермите, висока честота на лабораторен контрол, както и изискване птиците да бъдат транспортирани, само след като са предварително изследвани за наличие на вируса. Около огнищата на птичи грип се създават предпазни зони и зони за наблюдение, в които се забранява движението и търговията с птици и яйца за разплод.

Заради наложените ограничения част от бранша се подготвя за протест. Първи етап от него беше проведеното днес мълчаливо присъствие пред Агенцията по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е ясна - в Европа има свръхпроизводство на пилешко, което заради руските санкции няма къде да бъде пласирано. В допълнение, руснаците имат свръхпроизводство на евтино и качествено пилешко, хранено с евтини и качествени зърнени продукти, които трябва да пласират. И всичко това заради едни санкции, дето не са санкции. И трябва да се убие българския производител по административнби начини.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои не искат да си плащат на управляващите, затова ги тормозят със засилен контрол и безброй скъпоструващи проби. Рекетът се върна. Идват избори. Боко планира да управлява монархично и иска да смачка всички в страната.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Додоизнасяме повече агнешко, говеждо, патешко, пилешко и яйца отколкото внасяме бе баламурник червен.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДодоА така, кажи, кажи как замениха козите с бежанци в Странджа!Баба Дора я изгониха от обора и сега там живеят охолно 12 бежанци.Става страшно!
6
2
 
8
 
! Отговори
неудобен преди 5 години
Автопаркът на паткарите е достатъчен да изплати външния дълг на България, който е в размер на 33,3973 млрд. евро. Да се чуди човек за какво реват и защо изнудват работниците си и не им плащат.
5
5
 
3
 
! Отговори
niki преди 5 години
Мрън, мрън. А как има такъв грип, ако са спазвали предписанията, това не е ясно. Защо в други птицеферми няма?Айде стига моля ви се, аман от тия дето не си регистрират пилетата и после ама що не ми платиха.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ ПТИЧЕ И ПРОИЗВОДНИ НЕ КУПУВАМ! МНОГО Е ВРЕДНО ЗА ЖИВОТА, ОСОБЕНО ЗА ПОДРАСТВАЩАТА МИ ДЪЩЕРЯ. ПЛЕМЕННИЦАТА МИ ООЩЕ ВЪВ 2 РИ КЛАС ПОЧНАХА ДА Й РАСТАТ ГЪРДИТЕ...
3
3
 
16
 
! Отговори
Шерлок преди 5 години
Фирма Волекс отглежда птици порода Мюлар. От тях вадят скъп гъши дроб, който реализират предимно за износ. Останалата част от птицата се разфасова и също продава, напр. известното от кулинарните предавания патешко магре.Изключително успешен бизнес.Но...Имат еден проблем - не плащат "ресто" на властимащи. За да ги научат да шарят, периодично им пускат по някой грип и им избиват стадата. Па току виж се сетили, че трябва да се изръсят, ако искат да имат бизнес.
2
0
 
11
 
! Отговори
Борисов преди 5 години
Ама като направим хранителен хъб за Африка ще видите вие..... ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ВСЕКИ ДЕН - ГЕРБ
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо........ нали кабинета е стабилен!