Супергероите по-жестоки от злодеите?

"Добрите момчета" – лош пример за подражание
5 ное 2018 21:20,
17
Супергероите по-жестоки от злодеите?
Снимка: Getty Images

Изследователи от Американската академия по педиатрия съобщават, че актовете на насилие от супергерои в популярни филми значително надвишават тези, извършени от злодеите. Проучването разкрива, че мъжките супер герои извършват пет пъти повече насилствени действия на филмов час, отколкото женски протагонисти, пише Neurosciencenews.

Смелите супергерои използват специални сили, за да защитят обществеността от злодеи. Но въпреки позитивните теми, които тези филми могат да предложат, нови изследвания показват, че супергероите, често идолизирани от младите зрители, могат да изпратят силно негативно послание, когато става дума за насилие.

Всъщност, според проучването, представено в Националната конференция и изложба на Американската академия по педиатрия (AAP) 2018, "добрите момчета" в супергероидните филми се занимават с по-тежки актове, отколкото самите злодеи.

Изследователите оценяват средно по 23 насилствени акта на час за супергероите, в сравнение с 18 насилствени акта на час за антагонистите. Те също установяват, че  мъжките супергерои участват в почти пет пъти по-голям брой актове на насилие (средно по 34 на час), отколкото женските герои, които са извършват средно 7 насилствени действия на час.

"Децата и юношите смятат супергероните за "добри момчета" и могат да бъдат повлияни от тяхното рисково поведение и актове на насилие", казва главният автор на резюмето Робърт Олимпия, професор в отделите за спешна медицина и педиатрия в Penn State College of Medicine и лекуващ лекар в детската болница в Пенсилвания.

"Доставчиците на медицински услуги за деца трябва да образоват семействата за насилието, описано в подобни филми и потенциалните опасности, които могат да възникнат, когато децата се опитват да подражават на тези герои", казва още той.

Най-често срещаните актове на насилие, свързани с главните супергерои във филмите от жанра са: борба/ физическо насилие (1021 акта), смъртоносно оръжие (659), унищожаване на имущество (199), убийство (168) и тормоз/ заплахи/ изтезания (144). За злодеите най-разпространеният насилствен акт е използването на смъртоносно оръжие (604 общо действия), последван от борба/ физическо насилие (599), тормоз/ заплахи/ мъчения (237), унищожаване на имущество (191) и убийство (93).

За да се противодейства на негативното влияние, което супергеройът може да има върху децата, главният изследовател на изследването Джон Н. Мюлер, MS, предлага семействата да наблюдават подобни филми заедно с децата си и да говорят с тях си за това, което виждат.

"Съвместното гледане на тези филми като семейство може да бъде ефективен антидот срещу завишеното насилие в филми със супергерой", казва Мюлер. Но ключът, казва той, е активното обсъждане на последствията от насилието с децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Бг.реалност 2 преди 5 години
Но НИКОЙ не говори за тях?Никой не занимава оществото с престъпленията които извършват всяка секунда спрямо всички ни ?! За вас не знам,но мен лично Тор не ме е удрял никога.Нито Хълк или Супермен. Но всеки божи ден всички ние страдаме от действията на гореспоменатите доказани престъпници. Така,че хайде по-леко с промивката на мозъци и манипулиране на общественото мнение.
7
0
 
0
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
....брутални насилници?" Както и героите от детските приказки ! А какво за Том и Джери? Ами те би трябвало да са изверги неподдаващи се на описание. Та по темата.Супергерои НЕ СЪЩЕСТВУВАТ! Супергероите са персонажи от комиксите. За разлика от политиците,шефовете на огромни концерни,петролни магнати,еврейски ***,медийни *** и други РЕАЛНО съществуващи гадини които скапват живота на човечеството,убиват планетата на която живеем и сеят болести и смърт абсолютно умишлено и в пълно съзнание.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пауър рейнджърс и героите от играта Диабло са изтрепали повече, отколкото Хитлер, Сталин и Мао взети заедно!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ясно е - мъж ли си си некадърен и лош едновременно. По рождение заслужаваш затвор, изтезания и смъртна присъда.
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятай, дори и в измислените филмчета жените са по - добри от мъжете... Е те това вече на нищо не прилича! И в реалния живот и във фантазиите, жените са по - добри??? НЯКОЙ ДА МИ ПОКАЖЕ НЕЩО, ПОСТРОЕНО ЕДИНСТВЕНО ОТ ЖЕНИ! Война, спечелена от жени. Наука, измисляна и развита от жени*изключвам *** теорията). А за мъжете... Изведнъж се оказва, че дори когато са добри, мъжете са зли... Някой знае ли нещо за *** ориентацията на тези учени?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са зле тия.Супер геройте са измислени за едни книжлета които хората са четяли като са седяли в тоалетните.Печатали са се на мека хартия която се ползвала вместо тоалетна ако ролката свърши в неподходящ момент.От там и името pulp fiction.По-късно от липса на идеи и мързел Холивуд започна да преразказва тези четива в стотици разновидности.Стойностните класически разкази и книги ги забраниха че там имало расизъм.Не можело да се снима как черният носи дърва а капитан на кораб е бял..
2
1
 
8
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Хахах вие чели ли сте Библията.. това е една от най-кървавите и брутални книги предателства, братоубийства, манипулация, гей-секс-извращения в содом и гомора, жени умират, хора умират животни умират...Оуфф абе вие помните ли защо тези филми съществуват на първо време? Не естествено.. то и аз забравям.. защото сме в напреднал стадий на цивилизация където не се бием по улиците и инстинкта за агресия намира фентъзи изражение в идентификация с тези герои и това което правят и така агресиятя намаля
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорите по "*** изследвания" в атака.Спрете се бе. Нови бракове - клонящи към нула. Разводи - 50-60%. Спад на раждаемостта в Щатите. Ако една идеология буквално самоубива една страна, време е да бъде преразгледана.