На първо четене: НС гласува бюджета на Касата за 2019 г.

Ананиев обеща да включи "приемливите" предложения за промени
6 ное 2018 16:30,
7
На първо четене: НС гласува бюджета на Касата за 2019 г.
Снимка: БТА

След два часа дебати парламентът гласува на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

Управляващите изтъкнаха, че за 2019-а се предвиждат с 490 млн. лева повече в сравнение с 2018 г.

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за бюджета на Касата се променят и редица закони. Така Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще преминат към НЗОК, като финансовите средства ще се осигуряват от здравното министерство чрез трансфер. Създава се и Агенция за медицински надзор като правоприемник на изпълнителните агенции "Медицински одит" и по трансплантации.

Според промените Народното събрание ще дава съгласие и за създаването на нови лечебни заведения. А сегашната процедура за акредитация на лечебните заведения за извършваната от тях цялостна медицинска дейност и/или отделни медицински дейности ще отпадне.

Очаквано от опозицията не останаха доволни от промените, предлагани от мнозинството, и разчетите на парите за здраве.

Според БСП липсва полезна за гражданите здравна политика и с промените се вменяват функции на Народното събрание и Министерския съвет, които не са им присъщи.

От ДПС пък настояха да отпаднат текстовете, с които парламентът ще дава одобрение за лечебните заведения и тези за прелицензиране на лечебните заведения.

"Правите опит за трайно свръхконцентриране, за прелицензиране на корупцията в здравеопазването, обвини Нигяр Джафер управляващите.

Здравният министър Кирил Ананиев пък обеща, че между първо и второ четене ще бъдат изслушани всички предложения за промени и ще бъдат включени тези, които са приемливи.

В законопроекта за бюджета на НЗОК са предвидени 4 299 603 млрд. приходи и трансфери.

Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,2 млрд. лева, от които 2,8 млрд. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1,4 млрд. са трансфери за здравно осигуряване.

За първична извънболнична помощ се отпускат 225 млн., което е с 17 млн. повече от 2018. За специализирана извънболнична помощ са предвидени 250 млн., което е с 28 млн. повече от миналата година.

За дентална помощ се отпускат 167 млн., а за медико-диагностична дейност - 90 млн. лева.

Предвиждат се и 1,2 млрд. лева за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Запазва се и размерът на здравноосигурителната вноска в размер на 8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах приеха ли си промените в параграф 42 в бюджета на НЗОК, искат да се направи промяна в закона за приватизация и следприватизационен контрол, така ще си отворят вратичка за приватизация на общински и държавни болници които са забранени за приватизация. Евала на ГЕРБ и мафиотите в парламента и на опозицията която не повдига въпроса. Да се надяваме президентът да реагира адекватно и да подхване темата
5
1
 
35
 
! Отговори
Изгърбват ни преди 5 години
Разликата от досегашния модел и новите модели и реформата на ГЕРБ в здравеопазването е че народа ще плаща още повече, а лечението ще е същото. Пък ще има и повече пари за крадене. На корупцията и кражбите ГЕРБ им викат просперитет.
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз нали 2 или 3 модела щеше да представя, уж промени обещаваше, а все същото продължава. Какво стана с новия модел на здравеопазването ?
3
7
 
32
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
До 2 анонимен. Много, ама много банална писанка. Дай нещо по-умно, бе човек.
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво крадене ще пада....
1
2
 
42
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Спомням си че при гласуването на същия бюджет миналата година имаше много гюрунтуя от страна на опозицията. Явно от тук се точат най-много пари...си мисля малко аз.